Amerika Birleşik Devletleri, Çin’e yeni ve zorlu yaptırımlar getiriyor
Dünyanın süper gücü konumunda bulunan Amerika Birleşik Devletleri, statüsünü koruyabilmek için Çin’e uyguladığı yaptırımları arttırıyor.
ABD hükümeti, Çin'e kritik yatırımları sınırlama planını hayata geçirdi. Başkan Biden, bu hamlenin, ABD'nin güvenliğini tehlikeye atabilecek şekilde Çin'in askeri kapasitesini ve ileri silah geliştirmesini engellemek için olduğunu belirtti.
Bu yeni emirle ABD Hazinesi, Çin'in yarı iletken, yapay zeka ve kuantum bilgisayarı alanlarında gerçekleştireceği gelişmelerde Amerikalı yatırımcıların katılımını sınırlayabilecek. Ancak hangi alt kategorilerin bu sınırlamalara tabi olacağına dair ayrıntılı bir açıklama yapılmadı. Özellikle özel sermaye, risk sermayesi, ortak girişimler ve yeşil alan yatırımları bu tedbirlerin hedefi haline geldi.
ABD, yarı iletken konusunda Çin'e yönelik sınırlamaları uzun süredir gündemde tutuyordu. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Çin'e yonga üretim araçlarının ihracatını kısıtlayan yeni kurallar getirilmişti. Ekim ayında Amerikan yapımı elektronik ürünlerin ve Çin'in yarı iletken üretim araçları oluşturma potansiyeline sahip diğer ürünlerin sevkiyatını sınırlayan başka yaptırımlar uygulandı. Bu yaptırımlara Hollanda ve Japonya da katıldı. Ancak, mevcut ABD yatırımlarının bu yeni tedbirlerden etkilenmeyeceği belirtildi.
Amerika Birleşik Devletleri, Çin’e yeni ve zorlu yaptırımlar getiriyor
Biden, bu tür teknolojik ilerlemelerin ulusal güvenliği tehdit edebileceğini vurgulayarak ulusal bir acil durum ilan etti. Bu tedbirlerin uygulanmasından önce halkın görüşlerine başvurulacak ve bu sürecin ilk aşaması olarak 45 gün süreyle yorum alınacak.
Çin ise bu yeni kurallardan dolayı endişeli olduğunu belirtti. ABD'nin bu adımının uluslararası ekonomik ve ticari düzeni bozduğuna ve Amerikan şirketlerinin ekonomik çıkarlarına zarar verdiğine dikkat çekti. Washington'daki Çin Büyükelçiliği sözcüsü, 70.000'den fazla Amerikan şirketinin Çin'de faaliyet gösterdiğini vurguladı.
Haziran ayında, Nvidia, yapay zeka yongalarının ihracatındaki sınırlamaların şirketin büyümesini engelleyebileceği konusunda uyarıda bulundu. Çin hükümeti de, teknoloji ve sermayenin ülkeye girişini sınırlayan yeni yaptırımlar getirilmesi halinde misilleme yapma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.