Akıllı telefonların ekran çizik ve çatlaklarına son!

Bilim adamları, çiziklerini onarabilen akıllı telefon ekran materyali icat etti.

Akıllı telefonların ekran çizik ve çatlaklarına son!

Telefonunuzu düşürürseniz ve ekran patlarsa, genelde iki seçeneğiniz vardır. Onarım ya da telefonu tamamen değiştirmek.

California Üniversitesi, Riverside'daki kimyagerler, üçüncü seçenek haline gelebilecek bir teknoloji icat etti: kendini iyileştirebilen bir telefon ekranı malzemesi.

1491316858_58e25da477bb701a008b5c6b-2200.jpg

Araştırmacılar, materyal üzerinde kesikler ve çiziklerden kendini tamir etme becerileri de dahil olmak üzere çeşitli testler yaptılar. Malzemeyi yarı yarıya parçaladıktan sonra, kendiliğinden iyileşen malzeme araştırmalarına liderlik eden ve bir kimyager olan Chao Wang, 24 saatin altında otomatik olarak, ekranın kendini iyileştirdiğini söyledi.

Orijinal boyutunun 50 katına kadar uzayabilen malzeme gerilebilir polimer ve iyonik bir tuzdan üretilmiş. Yüklü iyonlar ve kutup molekülleri arasında bir kuvvet olan, iyon-dipol etkileşimi adı verilen özel bir bağa sahiptir. Bu, malzeme kırıldığında veya çizildiğinde, iyonlar ve moleküller malzemeyi iyileştirmek için birbirlerine çekişirler.

 1491317045_58e26e8a77bb70f13a8b56f6-800.jpg

Wang, ilk elektrik iletimi yapabilen, cep telefonu ekranları ve piller için özellikle kullanışlı hale getiren kendini iyileştirici bir materyal olduğunu söylüyor.

G Flex gibi bazı LG telefonların arka kapaklarında çizikleri kendi kendini iyileştirebilecek benzer bir malzeme bulunuyor. Ancak bu malzeme elektrik iletmez, bu nedenle üreticiler ekranlar için kullanamazlar.

Wang, bu yeni kendini iyileştirici materyalin telefon ekranları ve piller için 2020 yılına kadar kullanılacağını öngörüyor.

Ekip araştırmalarını, kimya araştırmalarına ayrılmış dünyanın en büyük bilimsel organizasyonu olan American Chemical Society'nin 4 Nisan toplantısında sunacak.