Akıllı saatler 2013'e damgasını vuracak!
Son yıllarda az sayıda da olsa örneklerini görmeye başladığımız, fakat kullanıcılar arasında pek de yaygınlaşamamış bir cihaz olan akıllı saatler, Apple'ın bu kategoride bir ürün geliştirdiği konusunda dedikoduların çıkması ile kullanıcıların dikkatini çe
Ayrıca her iki modelin de plugin desteği mevcut. Bu sayede cihaza farklı özellikler eklenebiliyor. Mesela saatinizi kullanarak telefonunuzun kamerasını kullanmak gibi. Her 2 model de birçok inceleme sitesi tarafından ne yazık ki fazla olumlu yorum alamadı. Teorikte saatinizin telefonunuzdaki uyarıları titreşim ile size gösterebilmesi çok güzel bir fikir gibi görünürken pratikte gerek yazılımsal hatalar, gerek bluetooth menzili ve gerekse pil ömrü beklenileni ne yazık ki veremedi. Ayrıca cihazların plugin desteği olmasına rağmen yaygınlaşamadığı için Google Play mağazasında az sayıda plugin mevcut ve bu pluginlerin yarısından fazlası da düzgün çalışmıyor ne yazık ki.
Fossil Metawatch : Palm OS işletim sistemli ilk saati yıllar önce piyasaya sunan Fossil, Metawatch ile ikinci kez akıllı saat fikrini uygulamaya çalıştı. Bağlantı problemleri ve yazılım sorunları Metawatch'ın da yüksek satış rakamlarına ulaşamamasının en büyük nedeni oldu. Metawatch Strada olarak yeni bir proje ise Kickstarter sitesinde bağış topluyor.
Pebble Watch: Kickstarter'da proje olarak başlayan Pebble akıllı saat projesi yeterli bağışı kısa sürede topladı ve bağışçılarına yakın zaman önce dağıtılmaya başlandı. E-ink ekran kullanılan saat Sony liveview ile benzer fonksiyonları destekliyor. Ekran olarak E-ink kullanılması sebebi ile Sony Liveview'in 2-3 günlük pil ömrünün aksine 2 haftaya kadar pil ömrü sunabiliyor. Teknoloji siteleri tarafından yapılan ilk incelemerinde başarılı bulunan Pebble Watch şimdilik rakipleri gibi bağlantı problemlerine sahip.
Cookoo Watch: Standart bir analog saat üzerine yerleştirilmiş ikonlardan oluşan Cookoo akıllı saat, diğer rakipleri ile aynı görevi grafik bir ekran içermediği için üzerinde bulunan mesaj, çağrı, facebook ve twitter ikonları ile bildiriyor. Rakipleri arayan kişinin bilgileri, mesajın içeriği gibi bilgileri gösterebilirken Cookoo Watch bunları ne yazık ki yapamıyor. Fakat iş dizayna geldiğinde rakiplerine oranla tasarım olarak günlük hayatta çok daha kullanışlı olacağını söyleyebilirim. Tabii ki telefon ile bağlantı problemleri yine Cookoo Watch'da da yaşanıyor.
Casio G-Shock Bluetooth : Casio'nun toza, suya, darbeye dayanıklı G-Shock modelleri arasında Bluetooth 4.0 içeren akıllı saati ni rakiplerinden ayıran en önemli özelliği 2 yıl gibi beklentilerin bile üzerinde olan pil ömrü. Rakipleri için 2 hafta bile müthiş bir süre sayılırken 2 yıl gerçekten müthiş bir süre. Ayrıca G-Shock sağlamlığı ve tasarımını da düşündüğümüzde Casio'nun doğru adımlar attığını söyleyebilirim. Bu kadar artısından bahsetmişken şimdi gelelim eksilerine. Saatte telefon uyarılarını gösteren ekran çok çok küçük kullanılmış. Ayrıca telefon uygulaması sadece IOS için bulunmakta.
Motorola Motoactv: Bu zamana kadar akıllı saat olarak nitelendirilen rakiplerini düşününce Motoactv ile karşılaştırıldıklarında pek de akıllı olamadıklarını söylemek zorundayım. Diğer akıllı saatler basit işlemcilere sahip ve bir çok fonksiyonu için telefona ihtiyaç duyarken Motoactv güçlü işlemcisi Android işletim sistemi ve GPS, Wifi gibi özellikleri ile ayrı bir kategoride diyebilirim. Motorola'nın sporcu saati olarak tanıttığı Motoactv'in özellikleri neredeyse bir akıllı telefon ile aynı. 600Mhz işlemcisi, 256MB RAM, bütünleşik GPS, Wifi gibi özellikleri düşünüldüğünde günümüz akıllı saatleri içerinde bu ismi en fazla hakeden cihaz diyebilirim. Fakat onun da önemli birkaç eksiği yok değil. Öncelikli olarak pil ömrünün kısalığı ve titreşim motoru içermemesi halen birşeylerin eksik olduğu hissi veriyor.
2013 yılının özellikle 2. yarısında çok daha başarılı örnekler göreceğimizi umuyorum. Dedikodular eğer doğru çıkarsa Apple, Samsung gibi büyük oyuncuların ilk ürünlerini görmeye başlayacağız. Şunu söyleyebilirim ki akıllı telefonlar ile sorunsuz bir etkileşim deneyimi , en az 2 hafta pil ömrü, başarılı 3. parti yazılım desteği ve de iyi bir tasarım ile sunan üreticiler şimdilik birçok kullanıcı tarafından bilinmeyen akıllı saat sınıfını tam anlamıyla baştan yaratmış ve tüm kullanıcılara yayabilecek duruma geleceklerdir.
Sonuç Şu an piyasada olan cihazlardan kısaca bahsettim. Motorola Motoactv hariç diğerlerinin pek de akıllı olduklarını söyleyemem. Kısa bluetooth menzili, pil ömrü, yazılım hataları ve düşük ekran kaliteleri akıllı saatlerin önündeki en büyük engeller olarak görülüyor. Son zamanlarda birçok büyük teknoloji firmasının akıllı saat projesi üzerinde çalıştığı dedikoduları teknoloji sitelerinde dolaşıyor. Bu aslında beklenen birşey. Akıllı telefon piyasası bu kadar doymuşken yeni bir kategori yaratmak teknoloji firmaları için ekstra kazanç anlamına geliyor. Özellikle de bu cihaz birçok kullanıcı için aksesuar niteliğinde kullanılan bir cihaz olması nedeniyle daha da çekici bir hal alıyor.
Sony Liveview ve Smartwatch: Sony Xperia serisi telefonları için aksesuar olarak piyasaya sunduğu Liveview, telefonunuza gelen çağrı, mesaj, facebook ve twitter mesajları gibi uyarıları kullanıcıya saatinden izleme imkanı sunuyor. Sony Liveview'in devamı niteliğinde Smartwatch modelini piyasaya sundu. Liveview'ın fiziksel buton ve ekranın 4 yanındaki kapasitif tuşlar yerine ekranı tamamen dokunmatik olarak kullanılan Smartwatch'ın arayüzü de geliştirildi.