Ahtapotlar öfkelenince ne yapar?
Ahtapotların renk değiştirerek mesaj yolladığı ve sosyal etkileşimlerinin sanılandan daha karmaşık olabileceği bildirildi.
Rengi koyulaşan, dik ve ürkütücü biçimde duran ahtapotların büyük olasılıkla öfkelerini gösterdiği, öte yandan yenilgiye uğrayan ve çatışmadan uzak durmaya çalışan ahtapotların renklerinin solabileceği belirtildi.
Araştırmacılardan Profesör Godfrey- Smith, "Ahtapotlar kızdıklarında olabildiğince büyük görünmeye çalışıyor, kollarını yana açıyor. Koyu bir renge bürünmelerinin nedeni de fizyolojik bir yanıt değil" dedi.
Profesör Godfrey- Smith ve çalışma arkadaşı David Schell'in bir grup öğrenciyle yaptıkları araştırmada, 53 saatlik kamera görüntüleri izlendi ve ahtapotlar arasındaki 186 etkileşim gözlemlendi.
Daha önce ahtapotların yalnız yaşayan yaratıklar olduğu, renk değiştirmeleri ve davranışları, avlanmak isteyen diğer türlerden kaçınmak için başvurdukları yöntemler olarak değerlendiriliyordu.
Ahtapotların renk değiştirerek mesaj yolladığı ve sosyal etkileşimlerinin sanılandan daha karmaşık olabileceği bildirildi. Sonuçları Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Avustralya'nın doğu sahilinde bir grup ahtapotun, karmaşık sosyal mesajlaşma niteliği taşıyabilecek bir dizi davranış sergilediği gözlemlendi.