3. Havalimanı bitince böyle görünecek
Cumhuriyetin 100. yılına 5 kala açılacak olan İstanbul’un üçüncü havalimanı rekor üstüne rekor kırıyor.
Havalimanı, Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi, günlük 3 bin 500 iniş-kalkış, 42 ayda tamamlanması, 100 bin metrekarelik yaşam alanı, 25 bin araçlık otopark, 42 kilometrelik bagaj sistemi, 143 yolcu köprüsü, 73 milyar liralık ekonomik katkısı, 225 bin kişiye istihdam, 5,5 milyon tonluk kargo kapasitesi ve 62 kilometrelik güvenlik çemberiyle 11 alanda ilke imza atıyor.
Türkiye, 2023 hedeflerine adım adım ilerliyor. Hedeflerde başrole mega projeler çıkıyor. Dünyanın buluşma noktası İstanbul Yeni Havalimanı 29 Ekim 2018'de açılıyor. 76,5 milyon metrekarelik bir alana kurulan havalimanı, tüm fazlar tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya hitap edecek.
350'den fazla noktaya uçuş imkânıyla İstanbul'un yeni havalimanı dünya havacılığının da merkezi olacak. "Zamanı yolcular yönetecek" mantığıyla yapılanan havalimanı pek çok rekora da imza atıyor. Rötar meselesinin çözüleceği, 25 bin araç kapasiteli otoparkının olacağı, günde 3 bin 500 iniş-kalkışın yapılacağı, bagaj kaybolma sorununun çözüleceği yeni havalimanı ihtişamıyla dünyaya kapılarını açacak.
Açılıştan aylar önce çalışmaların hangi noktada olduğunu öğrenmek için gittiğimiz İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu, “Böyle bir projenin küçükleri 10-15 yılda bitiyor. Biz 42 ayda yapıyoruz. Bu bir rekor” diyerek havalimanının birçok konuda rekor kırdığını dile getiriyor.
İstanbul’un Yeni havalimanı, Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki 76,5 milyon metrekarelik bölgede yer alıyor.
Yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasiteye sahip üç terminal ve altı pistten oluşacak dev proje açıldığında 100 bin kişiye, 2023’e kadar projenin tamamı bittiğinde ise 225 bin kişiye istihdam sağlanacak.
Dünyanın en büyük havalimanında sağlık ve spa merkezleri de bulunacak. Yeni havalimanı ile birlikte uçak bileti fiyatlarında bir değişiklik olup olmayacağını sorduğumuz İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu, "İstanbul Yeni Havalimanı kapladığı alan ve kapasite itibarıyla şu an dünyanın en büyük havacılık merkezi olma durumunda.
Ayrıca Türkiye’de de ciddi anlamda gelişen havacılıkla birlikte bazı yerlere otobüsten daha ucuz bilet bulmak söz konusu... Daha fazla havayolu şirketinin uçması demek daha fazla uçuş noktası ve yolcu demek. Ben havalimanının bu açıdan bilet fiyatlarını yukarı yönde değil, aşağı yönde etkilemesini bekliyorum" dedi.
İstanbul Yeni Havalimanı’nın bagaj sistemi de büyük ve çok ilgi çekiyor. 42 kilometrelik uzunluğu bulunan sistem, Taksim’den Tuzla’ya kadar olan bir mesafeye denk geliyor. İşte 3. Havalimanından son görüntüler..