2014 yılının en akıl almaz 12 sanatsal illüzyonu
10. Havuz.Jeroen Bisscheroux isimli sanatçının elinden geçen bu havuz içerisine atlayıp suyun tadını çıkarmak isteyeceğiniz cinsten bir havuz değil. Aksine, bu havuz optik illüzyondan oluşan bir enstalasyon sanatı. Bu resmin adı Poor ve görenler gerçekten de orada bir havuz olduğunu sanıyor.
10. Havuz. Jeroen Bisscheroux isimli sanatçının elinden geçen bu havuz içerisine atlayıp suyun tadını çıkarmak isteyeceğiniz cinsten bir havuz değil. Aksine, bu havuz optik illüzyondan oluşan bir enstalasyon sanatı. Bu resmin adı Poor ve görenler gerçekten de orada bir havuz olduğunu sanıyor.
9. Görsel yanılsama yaratan çizimler. Hollandalı sanatçı Ramon Bruin, gerçeklik ve sanat arasındaki çizginin sınırlarını zorlayan optik illüzyonlu çalışmalarıyla ünlü. Kendi kendisini yetiştirmiş olan Bruin, yaptığı resimleri doğru açılardan fotoğraflayarak resimlerdeki nesnelerin üç boyutlu olduğu illüzyonunu yaratıyor.
8. İkinci kez bakmadan geçemeyeceğiniz dövme. İrlanda da yaşayan Paul O’Rourke herkesin mutlaka dönüp ikinci kez baktığı bu muhteşem dövmenin yaratıcısı. Dövme öyle ilginç bir şekilde yapılmış ki, sanki kişinin kolunun iki tarafında delikler var.
7. Hiç durmadan eriyen heykel. Bu heykeli ilk görüşte aralıksız olarak eriyen bir sıvı metal sanabilirsiniz ama gerçekte, bu heykel Takeshi Murata tarafından yaratılmış bir optik ilüzyon. Geçtiğimiz günlerde New York Frieze 2014'te sanatseverlerle buluşan bu çalışma, aslında yalnızca bir krom küre fakat farklı açılardan cismin üzerine düşen ışıklar gördüğünüz bu etkiyi yaratıyor.
6. Üç boyutlu gibi görünen resimler. Portekiz'de yaşayan sokak sanatçısı Odeith öyle ilginç resimler yapıyor ki, onun işlerini göre insanlar 3 boyutlu bir heykele baktıklarını sanıyorlar. Bu çalışmasında farklı gölgeleme teknikleri kullanarak ve duvarların köşelerini harika bir şekilde çalışmasına yedirerek ortaya böyle bir iş çıkarmış yetenekli sanatçı.
5. Londra'nın göbeğinde havada duran bina. Bu sürreal mimari heykelin adı Şimşeklerimi Al Ama Gök Görültüme Dokunma. Akıl almaz bu çalışmada binanın bir kısmı havada duruyormuş gibi görünüyor. İngiliz sanatçı ve tasarımcı Alex Chinneck tarafından yapılmış olan bu optik illüzyonlu heykel, Londra'da bulunan Covent Garden'ın tam orta yerinde duruyor.
4. İlginç bir servis altlığı tasarımı. Japon tasarım stüdyosu A.P.Works, Einstein'ın uzay-zaman yapısı hakkında ortaya koyduğu teorileri bir servis altlığı üzerinde ifade etmeye çalışmış. Bu ilginç tasarımla birlikte, altlığın üzerine konulan tabak, çatal ve bıçağın ağırlığından dolayı içe çöktüğü illüzyonu yaratılıyor.
3. Şişirilebilir oyuncaklar gibi görünen seramik heykeller. Virginia'da yaşayan sanatçı Brett Kern, seramik heykeller ile illüzyon yaratma sanatında bir usta olarak görülüyor. Kern'in işleri genellikle minimal bir yaklaşımla şekillendirilmiş basit nesnelerin heykellerinden oluşuyor fakat ortaya çıkan illüzyon muhteşem.
2. Havada süzülen ağaç. Grafik tasarımcısı Daniel Siering ve sanat direktörü Mario Schuster, Almanya'nın Potsdam şehrinde bulunan normal bir ağacı yukarıda gördüğünüz hale getirdiler. İkili bu görüntüyü elde etmek için yalnızca folyo ve boya kullanmış. Bu illüzyonu yaratmak için önce ağacın gövdesi folyo ile sarılmış ve folyonun üzeri çevre görüntüsü ile örtüşecek şekilde boyanmış.
1. Aslında bir insan olan papağan. Aşağıya bakmadan önce şunu cevaplayın: Kadını görebiliyor musunuz? Bu fotoğraf size yalnızca bir papağanın basit bir resmi gibi görünebilir fakat gerçekte baktığınız yerde bir kadın bulunuyor. İnanmıyorsanız bir sonraki resme bakın...
12. Okul duvarlarında yürüyen gölge figürleri. Strøk olarak da bilinen Norveçli sanatçı Anders Gjennestad fotogerçekçi çalışmalarıyla insan gözünü yanılgıya düşürüyor. Bu çalışmalar güçlü gölgeler kullanarak perspektifi saptırıyor ve insanların duvarlarda yürüdüğü illüzyonunu yaratıyor.
11. İnsan bedenini parçalayan neon ışıklı şekiller. New York'da yaşayan sanatçı Aakash Nihalani, kariyerinin başlarında manzara illüzyonları üzerinde çalışıyordu fakat son işleri insanları adeta bir tuval gibi kullanıyor. Landline ismini verdiği serisinde, sanatçı neon şeritlerden yaptığı eşölçümsel şekilleri insan bedenine ustalıkla adapte ediyor.