2012 Yılına damgasını vuran satışlar
İşte 2012'nin en dikkat çeken şirket satışları ve ortaklıklar
KÖPRÜ VE OTOYOLLAR SATILDI Tarihin en büyük ikinci özelleştirmesi olan köprü ve otoyolların Özelleştirme ihalesini 5 milyar 720 milyon dolarla Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı kazandı.
DENİZBANK RUSLARIN OLDU Bir zamanlar Zorlu Grubu'na ait olan ancak 2006 yılında Fransız-Belçika ortaklığı Dexia'ya satılan Denizbank bu kez de Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'a 3.54 milyar dolara satıldı.
EFES ile SABMILLER ORTAK OLDU: Dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi İngiliz SABMiller, Efes’e ortak oldu. SABMiller Efes'in yüzde 24 hissesini alırken, buna karşılık Rusya ve Ukrayna’daki 1.9 milyar dolarlık bira operasyonlarını Efes'e devretti. Geçtiğimiz yılın sonunda duyurulan işbirliği anlaşmasının imzaları bu yılın Ocak ayında atıldı.
SABANCI'YA YENİ ORTAK Sabancı Holding şirketlerinden Enerjisa'da ortaklık değişimi oldu. Enerjisa'da Avusturyalı Verbund yerine ortak olarak Alman E.ON geldi. E.ON, Verbund'un yüzde 50 hissesini satın alacak. Enerjisa Enerji A.Ş. bünyesinde, Enerjisa Enerji Üretim, Enerjisa Elektrik Enerjisi Toptan Satış ve Ticaret, Enerjisa Elektrik Dağıtım ve Enerjisa Doğal Gaz Toptan Satış olmak üzere 4 operasyonel şirketi bulunuyor. Şirketin sitesinde yer alan bilgiye göre Enerjisa şirketlerinin 2011 yılı konsolide satış cirosu 3,7 milyar TL’ye seviyesinde.
DOĞUŞ GIDA İŞİNE HIZLI GİRDİ Doğuş Grubu'nun yeme içme sektörüne yatırım yapmak üzere kurduğu D.ream, arka arkaya yeni restoran zincirleri aldı. İlk olarak Doğuş Grubu bünyesinde yer alan Armani Ristorante D.ream bünyesine katıldı. Hemen arkasından Nusr-Et Steakhouse ve Kiva’nın yüzde 51’le çoğunluk hissesini aldı. Ekim ayı içerisinde Moğol Barbeküsü konseptini Türkiye’ye getiren Go Mongo’nun yüzde 60’ını almak için anlaşma imzaladı. Ardından 20 marka ile 3.5 milyon kişiye hizmet veren Istanbul Doors Grup’un yüzde 74 hissesini satın aldı. Son olarak da en lüks Japon mutfağı zinciri Zuma ile Roka restaurantlarını bünyesinde barındıran Azumi Grup'a ortak oldu.
TAV FRANSIZLARA SATILDI TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38'i ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding'in yüzde 49'u Fransız Aéroports de Paris Management şirketine 923 milyon dolar karşılığında satıldı.
YKM'Yİ BOYNER ALDI Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. ile YKM arasında yüzde 63 oranındaki çoğunluk hisselerinin devri için 24 Şubat 2012 tarihinde imzalanan anlaşma, Rekabet Kurumu tarafından 9 Ağustos 2012’de onaylanmıştı. Onayın ardından hisse devri için gerekli çalışmalar tamamlandı ve Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş., 176 milyon TL karşılığında YKM’nin çoğunluk hisselerini ve YKM markasının yüzde 50 hakkını devraldı.
MUSTAFA NEVZAT'A 700 MİLYON DOLAR Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin yüzde 95.6’lık hissesi, 700 milyon dolar karşılığında ABD’li Amgen'e satıldı.
UYUM'U MAKRO ALDI Perakende sektöründe faaliyet gösteren yerli zincirlerden Makro Market, sektörün bir başka yerli oyuncusu Uyum Gıda'nın hisselerinin yüzde 47,32'sini satın aldı. Ankara merkezli Makro Market 14 ilde 168 mağazası ile hizmet veriyor. İstanbul merkezli Uyum Gıda ise halen üç ilde (İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli) 40 bin 535 metrekare satış alanına sahip 55 mağazasında hizmet sunuyor.
KELEBEK MOBİLYA SATILDI Türkiye'nin en köklü markalarından olan Kelebek Mobilya'nın yüzde 67 hissesi, Doğtaş Mobilya ile Turkven’in danışmanlığını yaptığı yatırımcılara ait Hollanda merkezli International Furniture B.V ortaklığına 34.8 milyon liraya satıldı.
EUROBANK TEKFEN BURGANBANK'IN Bu yıl bankacılık sektöründeki bir diğer satış ise Eurobank Tekfen'den geldi. Türk-Yunan ortaklı grubun yeni sahibi Kuveytli Burganbank oldu. Burgan Bank, Eurobank Tekfen’in tamamı için 355 milyon dolar olan değerleme üzerinden 641 milyon TL'ye anlaşma sağladı.
DOĞAN'DAN 240 MİLYON EUROLUK ALIM DOĞAN Enerji, Ağaoğlu Şirketler Grubu’na bağlı Akdeniz Elektrik Üretim ve Galata Wind Enerji’yi 240 milyon Euro’ya satın aldı.
MAKARNADA ÜLKER JAPONLARLA ORTAK OLDU YILDIZ Holding bünyesindeki Bellini Gıda Sanayi’nin yüzde 50’sine 23.5 milyon dolar karşılığında Japon Nissin Food ortak oldu. Nissin Food, bu ortaklık ile Türkiye pazarında noodle’ı (erişte ve makarna çeşidi) yaygınlaştırmayı hedefliyor.
ZİYLAN LUMBERJACK'İ ALDI Bünyesinde Flo, Polaris ve Kinetix gibi markaları barındıran Ziylan Grup, İtalya'nın en önemli ayakkabı markalarından Lumberjack'i satın aldı.
AKDENİZ KİMYA'YI OYAK ALDI İzmir'in köklü ailelerinden Heris Ailesi'nin sahibi olduğu Türkiye'nin en büyük kimya şirketlerinden Akdeniz Kimya'nın yüzde 100 hissesi yaklaşık 500 milyon lira bedelle Oyak Girişim'e satıldı.
ATAMAN İLAÇ'I ECZACIBAŞI ALDI TÜRKİYE’nin ıslak mendil kralı olarak ünlenen Ataman İlaç Kozmetik Kimya Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi Ataman Özbay, Türkiye ve Doğu Avrupa’nın en büyüğü olan Beylikdüzü’ndeki üretim tesisi ile birlikte markalarını ve şirketini 56.3 milyon liraya Eczacıbaşı Grubu’na sattı. Satışla Uni, Unibaby, Wogi, Woc, Comfort, Premax, Unimed, Mentholix, Şelale, Lemonni ve Türkiye pazarının lideri durumundaki Uni Wipes markaları, Eczacıbaşı’na geçti.
FLORMAR FRANSIZLARA Flormar FRANSIZ kozmetik devi Yves Rocher Grubu, Türkiye’nin köklü kozmetik firması Flormar’ın yüzde 51’ini satın aldı. 100’ü Türkiye’de, 200’ü yaklaşık 30 ülkede, toplam 300 mağazası olan Flormar, İspanya’dan Suudi Arabistan’a geniş bir coğrafyada faaliyet gösteriyor.
BAHÇEŞEHİR'E ABD'Lİ ORTAK Dünya genelinde 148 milyar dolarlık fon yönetimi yapan ve eğitim alanında önemli yatırımları da bulunan Carlyle Grubu Bahçeşehir Kolejleri’nin yüzde 48’ini aldı.
BEDAŞ'I CENGİZ-KOLİN-LİMAK ALDI Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım şirketi olan BEDAŞ'ın, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesinde, en yüksek teklifi 1 milyar 960 milyon dolar ile Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu verdi.
BENTO'YU JAPONLAR ALDI Japon imalat şirketi Nitto Denko, Türk sanayi tipi yapışkan film üreticisi Bento'yu 100 milyon dolara satın aldı.
DAMAT'TAN HİSSE SATIŞI Türkiye'de Damat ve Tween markaları ile tanınan Orka Group'un azınlık hisseleri New York merkezli yatırım şirketi Investcorp'a satıldı.
ECZACIBAŞI-MONROL ABD'Lİ RAKİBİNİ ALDI Nükleer tıp alanında yurtiçi ve dışında üretim yapan Eczacıbaşı-Monrol, radyasyon ölçüm ve korunma ekipmanları alanında dünyanın en tanınmış markası Capintec'i satın aldı. Ölçüm ekipmanları üreterek dünyaya pazarlayan Capintec, 45 yıllık geçmişe sahip. Genel merkezi ABD'nin New Jersey eyaletindeki Ramsey kentinde yer alan Capintec, üretimi ise Pennsylvania-Pittsburgh'da yapıyor.
FİNANS EMEKLİLİK CIGNA'YA SATILDI Finansbank, Amerikalı sağlık ve hayat sigortası şirketlerinden Cigna ile Finans Emeklilik şirketinin yüzde 51’inin satışı için ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşma ile Cigna, Finans Emeklilik’in yüzde 51 hissesi için 85 milyon Euro ödeyecek.
GEDİZ ELEKTRİK DAĞITIM'A 1.2 MİLYAR DOLAR Gediz Elektrik Dağıtım AŞ'nin TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesinde, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu tarafından 1 milyar 231 milyon dolar teklif verildi.
GRANİSER'E 75 MİLYON DOLAR Kazancı Ailesi'nin sahip olduğu granit sektörünün en büyüklerinden Graniser'in yüzde 75 hissesi 75 milyon dolar karşılığında İngiliz yatırım fonu Bancroft Private Equity LLP'ye satıldı.
İSKENDERUN LİMANI'NIN YÜZDE 20'Sİ SATILDI Limak, İskenderun Limanı'nın yüzde 20'sini Avrupa Yatırım Bankası ile Fransız ve İtalyanlar'ın kamu fonlarının ortak olduğu InfraMed'e devretti.
YUNANİSTAN'DAN FABRİKA ALDI Pak Şirketler Topluluğu, Yunanistan'ın tek kuşe karton üreticisi Macedonian Paper Mills S.A'yı satın aldı. Bu satın alma sonucunda, grup şirketlerinden Kartonsan ile birlikte yıllık 280.000 ton düzeyinde üretim kapasitesine sahip olacak olan Pak, Avrupa'nın 4. büyük karton üreticisi konumuna yükselecek. Macedonian Paper Mills şirketinin halen yıllık 100.000 ton üretim kapasitesi bulunuyor.
KOTON'UN YARISI SATILDI Koton'un yüzde 50’si Turkven’in sahibi olduğu Hollanda merkezli Nemo Apparel BV’ye satıldı. Satış bedelinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
ATİNA'DA MARİNA ALDI Doğuş Grubu Atina’nın en ünlü marinası Flisvosu satın aldı. Flisvos Marina ünlü armatör ve bankacı Laçis ailesine ait.
Türkiye ekonomisi 2012 yılında önemli satın alma, birleşme ve yeni ortaklıklara tanıklık etti. En büyük el değiştirme köprü ve otoyolların satışı olurken, Denizbank'ın Rus Sberbank'a ve TAV'ın Fransızlara satışı ile Anadolu Efes-Miller ortaklığı da gündeme damga vurdu. Birçok Türk firması yabanacılara satılır veya çeşitli ortaklıklar yaparken, bazı Türk firmaları da yurtdışında şirket satın aldılar.