16. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin ikinci günü nasıl geçti?
16. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde siber güvenlik stratejileri konuşuldu.
İstanbul WOW Hotel’de 10-11 Nisan 2013 tarihlerinde tüm dünyadan 100’e yakın cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanı ağırlayan 16. Avrasya Ekonomi Zirvesi, ikinci gününde Bilgi Teknolojileri ve İletişim & Savunma Sanayi ve Güvenlik Ortak Oturumu kapsamında BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer ile 4 büyük operatörün yanı sıra yerli ve yabancı farklı sektörel kurumlardan temsilcilerin konuşmalarına sahne oldu.
Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi ikinci gününde düzenlenen Siber Güvenlik Stratejileri panelinde açılışı BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer yaptı.
BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer konuşmasında öncelikle sayısal uçurum konusuna değinerek şunları söyledi: “Sayısal uçurumun önlenebilmesi için en önemli unsur geniş bandın tüm ülkeler çapında yaygınlaştırılması. Ülkemizde halen 12 milyonu mobil, 9 milyonu sabit olmak üzere 21 milyondan fazla geniş bant abonesi var. Bu da 47 milyon genişbant internet kullanıcısı anlamına geliyor. 76 milyon nüfusumuzun yüzde 63’ü oranında penetrasyon oranıyla Avrupa ortalamasının üzerinde seyrediyoruz. Veri trafiğinin 2012-2017 arasında 3 kat artacağı söyleniyor. Buna karşı mobil veri trafiğinin 13 kat artması bekleniyor. Bu artış bizi sabit ve mobil altyapıların hızla geliştirilmesini zorunlu hale getiriyor. Mobil cihazların yapısı ve türü de farklılaşıyor. 2012 sonu itibariyle mobil cihazların oranı yüzde 75, cep telefonlarının yüzde 16’sı akıllı telefon, makineler arası iletişim (M2M) yüzde 3 civarında kullanılıyor. 2017’de mobil abone sayısının artmasına rağmen mobil cep telefonu oranının yüzde 50’ye düşmesi, akıllı telefon oranının yüzde 27’ye, M2M oranının yüzde 17’ye çıkması bekleniyor. 2023 yılında dünyadaki mobil abone sayısının, SIM kart sayısının 50 milyar olacağı hesaplanıyor. Bu rakamın 7 milyar dünya nüfusu dışındaki kısmı makinelere ait olacak. Yakın süreçte önümüze yeni kavramlar çıktı. Bunlardan bazıları bulut bilişim, nesnelerin interneti ve büyük veri. Nesnelerin interneti ve büyük veri önümüzdeki dönemde hepimizi ilgilendirecek önemli gelişmeler. Özellikle büyük veriye hepimizin dikkat etmesi gerekiyor. Çevremizden topladığımız verileri her geçen gün artıyor. Almanya’da akıllı bir evin mimari tasarımında 980 sensör kullanılıyor. Sadece akıllı ev değil, akıllı yollar, akıllı şehirler de gündemimizde. Büyük veriyi çok iyi değerlendirmemiz gerekir. Kişisel verilerin korunmasını ve işlenmesini aslında cesaretle tartışmamız gerekiyor. Tüketici eğilimleri önümüzdeki süreçte bizi en çok meşgul edecek konulardan biri. Mevzuatlarımız çerçevesinde bu verileri işlemek isteyen işletmelerin önünün açılması gereklidir. Bunun önünü tıkarsak bu verileri işleyecek mutlaka birileri bulunur ve pazar başkalarına kalır.”
Bilişim teknolojileri gündelik yaşamda ve iş hayatında yaygınlaştığını ifade eden Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkan Yardımcısı Muharrem Çöl dünyada 2,3 milyar, ülkemizde 50 milyon internet kullanıcısı olduğunu söyleyerek “Her gün yeni buluşlara paralel riskler de büyüyor. Siber ortamda birey kurum ve ülkeleri hedef alan tehditler günlük hayatı tehdit ediyor. Dünyada her gün 200 binden fazla bilgisayar kötü niyetli kişiler tarafından zombi ya da köle bilgisayara dönüştürülüyor, 30 binden fazla kişinin kimlik bilgileri çalınıyor, bunların yıllık zararı dünyada milyarlarca dolar. Tek tek bireylerin ya da belirli bir kurumun inisiyatifiyle bunları önlemek mümkün değildir. İçe içe geçmiş ağlardan oluşan siber ortamın korunması, etkin işbirliğiyle mümkündür. Özel, sivil ve kamu kuruluşlarının güçlü bir işbirliğine ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Uluslararası Bilişim Teknolojileri Avukatları Derneği Başkanı, Southampton Üniversitesi Hukuk ve İnternet Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sylvia Kierkegaard AB bünyesinde Devletler özel sektör hükümetler arasında siber güvenlik için işbirliklerinin önemine değindi. Bilişimi sektörünün ekonomik büyümenin omurgası haline geldiğini ifade ederek “AB, internet bağlantı hızının artmasıyla ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılasının da artacağını öngörüyor. E-ödeme, bulut bilişim, M2M iletişim uygulamaları arttıkça vatandaşlar güven ve emniyete ihtiyaç duyacak. Dijital dünya ekonomik yararlar getirdi ancak birtakım problemlerimiz de var. Türkiye siber stratejisine bunu yerleştirecekse önce veri korumasını güvenceye almalıdır” dedi.
Operatörler tarafında farkındığın çok yüksek olduğunu ifade eden Avea Regülasyon Direktörü Tolga Kılıç siber güvenliğin sürekli farkındalık sağlamaya çalışılan bir konu olduğunu söyledi. “BTK’nın ve kamu kurumlarının desteği ve deneyimlerinin paylaşılması çok önemli. Operatör olarak kendi başımıza gelmeyen ama başka yerlerde tecrübe edilenleri görmek ve örnek almak, kimlerle irtibat kuracağımızı bilmek çok önemli. Bu anlamda diğer ülkelerden iyi durumda olduğumuza inanıyorum. Burada kilit mesaj farkındalık, insanların bunları görmesi öğrenmesi. İnsanların kişisel bilgileri çok hassasken bir taraftan da ticaretin gelişmesi yeniliklerin ortaya çıkması noktasında kısıtlayıcı düzenlemelere sebep olmaması gerekiyor. Türkiye’de haberleşme sektörü olarak başarılı uygulamalar ortaya koymayı umuyorum” dedi.
Panelde Turkcell Kurumsal Strateji ve Regülasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe siber riskler ve saldırıların birkaç grupta sınıflandığını söyleyerek “Siber suçlar, kişisel olarak maddi kazanç amaçlı saldırılar. Siber savaş, ülkelerin bu çerçevede sabotaj veya casusluk amacıyla diğer ülkelere gerçekleştirebilecekleri organize faaliyetler. Ülke ya da kurumlara yönelik siber terör faaliyetlerinin ise sonuçlarını zaman zaman dünya çapında organize saldırılarda gördük. Geçmişe göre en önemli fark artık yüksek kapasiteli saldırıların mümkün olması. Geniş bant yaygılaştıkça saldırılar riskler de arttı. Önümüzdeki yıllarda bu problem olmaya devam edecek. Önümüzdeki dönemde kişisel bilgilerin çalınması yanı sıra mobil cihazlardan da bu tip saldırılar başlatılabilir hale gelebilir. Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Özelikle bu cihazların işletim sistemlerini yazan firmaların bu konuya eğilmesi gerekiyor. Biz operatör olarak bu konuda başarılı olmak için her türlü önlemi alıyoruz” dedi.
Panel kapsamındaki konuşmasında Türk Telekom Hukuk Başkanı Can Esen dünyada ve ülkemizde siber suçlar ve bunlara karşı alınan önlemlerin tarihçesini anlattı. “İran nükleer santraline virüs girmesi ve Wikileaks kapsamında hükümetlerin ve diğer organizasyonların belgelerinin yayımlanması buna en iyi örneklerdir. Her ülkenin kendi hukuk sisteminde gerekli düzenlemeleri yaparak suçluları cezasız bırakmaması gerekir ancak milli düzenlemeler tek başına yeterli olmayacaktır, devletlerin ortak bir bilinçle hareket etmeleri ve bilgi paylaşımında bulunmaları gerekir” şeklinde konuştu.
Panele Vodafone’u temsilen katılan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Karaçay “Gerçek dünyadaki suçlar, savaşlar gibi tehditlerin aynıları günümüzde sanal dünyada yaşanmaya başlandı. Bunlara karşı aynı şekilde önlemler almak, savunma mekanizmaları geliştirmek, ulusal ve uluslararası yapıların temel sorumluluğudur. Bu tip toplantılar sayesinde her geçen gün farkındalık artmaktadır” dedi.
Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Hamdi Atalay ise “Intel şirketinin araştırmasına göre sayısal evrende 1 dakikada Google arama motorunda 2 milyondan fazla arama yapılıyor, Youtube’da 30 saatlik görüntü yükleniyor, 1,3 milyon video izleniyor. Facebook’ta 6 milyon ekran görüntüleniyor, 277 bin login yapılıyor. Appstore’dan 47 bin adet uygulama indiriliyor. Bu sayıları artırmak mümkün. Bu sayılar kendimizi yeni siber evren dediğimiz bir evren içinde bulmamızı sağlıyor. Bu evren pek çok riski de barındırıyor. Bizim varlık nedenimiz toplumda bu konuda bir farkındalık yaratmak” şeklinde konuştu.
Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Temsilcisi Marius Eugen Opran vaka çalışmalarıyla olası siber tehdit senaryoları sundu. Siber terörizmle mücadele konusunda farklı yöntem, strateji ve yaklaşımları anlattı.
16. Avrasya Ekonomi Zirvesi, öğleden sonra çok sayıda ülkenin cumhurbaşkanlarının katılacağı “Tek Kutuplu Dünya mı Çok Kutuplu Dünya mı” başlıklı oturumla devam edecek. Panelin kapanış yemeği T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşecek. Yemeğe ayrıca Özgür Suriye Ordusu Şefi Albay Abdulhamid Zakarya, Suriye Ulusal Konseyi Başkanı George Sabra, SSG Europe Operasyon Direktörü Ian Griffiths ve SSG Europe Direktörü Andrew Gifford de katılacak.