En eski karanlık madde bulundu! Yaşı ise tam tamamına...

Araştırmalarına hızla devam eden bilim insanları, büyük bir gizem olan karanlık madde hakkında dikkate değer yeni bulgular yayınladı. Bilim insanları 12 milyar yıl öncesine ait karanlık madde haleleri buldu. 

En eski karanlık madde bulundu! Yaşı ise tam tamamına...

Devasa evrenimizin dört bir yanında bilimin çözemediği en büyük gizemlerden biri yatmaya devam ediyor. Karanlık maddelerden bahsediyoruz. Karanlık maddenin tüm çevremizi sardığını biliyoruz ancak ne olduğu hakkında hala teorilerden öteye geçebilmiş değiliz.

12 milyar yıl öncesine ait 

İçerisinde bulunduğumuz Samanyolu dahil olmak üzere galaksiler büyük bir hızla dönüyorlar. Bu denli yüksek hızda dönerken, fizik kuralları gereği galaksilerin içerisinde bulunan tüm cisimlerin dışarı doğru savrulması gerekiyor. Ancak bir nedenden ötürü bu durum yaşanmıyor.

Karanlık madde hakkında önemli araştırma!

İşte bu noktada karanlık maddeler devreye giriyor. Bilim insanları galaksilerin yüksek hızda dönmeleri sonucunda dağılmamaları için bir madde tarafından çevrelenmiş olması gerektiği konusunda birleşiyor. İşte galaksileri çevrelediğini düşündüğümüz ve hale biçiminde olan bu şeye karanlık madde diyoruz.

Sadece var olduğunu düşündüğümüz karanlık maddeyi ne görebiliyoruz ne de hissedebiliyoruz. Ancak yine de bilim insanları karanlık maddenin takibine devam ediyor. Galaksileri bir arada tuttuğuna inanılan bu fenomenin büyük patlamadan beri evrenimizin bir parçası.

Araştırmalarına devam eden bilim insanları, karanlık madde hakkında dikkate değer yeni bulgular yayınladı. Daha önce incelenmemiş karanlık madde haleleri derin uzay bölgesinde tespit edilmiş durumda. Her biri eski bir galaksinin çevresinde yer alan karanlık madde şimdiye kadarki en uzak bölgeyi temsil ediyor.

Yayınlanan bu çalışma üzerine yapılan bir araştırmaya göre, bu girdaplar 12 milyar yıl öncesine, Büyük Patlama'dan iki milyar yıl sonrasına kadar uzanıyor. Uzmanlar, insanlık tarafından şimdiye kadar incelenen en eski karanlık madde halkalarının bulunduğuna inanıyor. Bu buluş ile birlikte kozmolojinin bir sonraki bölümünün başlangıcına göz atıyor olabiliriz.

Nagoya Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarı Hironao Miyatake konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

O döneme yeni bir pencere açtığımız için mutluyum. 12 milyar yıl önce her şey çok farklıydı. Şu anda olduğundan daha fazla oluşum sürecinde olan galaksiler görüyorsunuz; ilk galaksi kümeleri de oluşmaya başlıyor.