Yeni TV alanların bilmesi gereken 8 yeni TV terimi
TV'leri yakından takip eden kullanıcılar, LED TV'lerle LCD TV'lerin farksız olduğunu, UHD ve 4K'nın hemen hemen aynı şey olduklarını bilirler. Peki TV seçerken hangi terimlere dikkat etmelisiniz? Aşağıda 2016'nın TV'lerinde en çok göreceğimiz isimleri ve anlamlarını sıraladık.
TV'leri yakından takip eden kullanıcılar, LED TV'lerle LCD TV'lerin farksız olduğunu, UHD ve 4K'nın hemen hemen aynı şey olduklarını bilirler. Peki TV seçerken hangi terimlere dikkat etmelisiniz? Aşağıda 2016'nın TV'lerinde en çok göreceğimiz isimleri ve anlamlarını sıraladık.
SUHD teknik olarak geçen sene çıkmış olsa da, bu sene yeni bir seviyeye ulaştı. SUHD TV'ler, UHD/4K çözünürlük, daha sonra bahsedeceğimiz "quantum dot" ve yerel karartma işlevlerine sahipler. Bu TV'ler HDR içeriği de destekliyorlar, ancak 2016'nın 4K TV'lerinin neredeyse tümü bu işleve zaten sahip.
LG, Samsung'un "SUHD"sini CES 2016'da bir bakıma kopyaladı. SUHD gibi Super UHD de farklı bir çözünürlük sunmuyor. Tüm amacı, LG'nin üst seviye LCD'lerini daha iyi pazarlamak. Peki LG'nin Super LCD'sinin Super LCD olmayan ekranlardan ne farkı var? Super LCD'ler, LG'nin "HDR Plus" dediği bir teknolojiyle geliyor. HDR Plus'ın renk, parlaklık ve kontrastta geliştirmeler yaptığı, tazeleme hızını "TruMotion 240Hz"e çıkardığı söyleniyor.
Çin'in 1 numaralı TV üreticisi (dünyanın üçüncüsü) Hisense, bu sene ABD pazarına iddialı bir giriş yapıyor. Firmanın üst seviye Ultra HD LCD ekranları ise uLED adını taşıyor. SUHD ve LED gibi uLED de TV'nin türünü değil, taşıdığı teknolojileri temsil ediyor. Yerel karartma ve quantum dot bu teknolojiler arasında bulunuyor.
LG'nin pazarlama takımının bizlere bir başka hediyesi olan Signature, üst seviye OLED modellerini tanımlıyor. Bunlar arasında 4K ve HDR uyumlu, Dolby Vision desteğine sahip G6 ve E6; daha "ucuz" olan B6 ve C6 var. LG, 2016'daki tüm OLED TV'lerinin aynı görüntü kalitesini sunuyor. Bu kuralın haricinde kalan, 2015'te çıkan 55EG9100'in satışına devam edilecek.
Sony'nin birkaç senedir kullandığı bu sözcük, renk üretiminde kullanılan teknolojiyi açıklamakta kullanılıyor. Triluminos adı altında hem RGB LED'ler, hem de quantum dot'lar kullanılıyor. Ancak firma, bu iki teknoloji son televizyonlarda yer almamasına rağmen Triluminos ibaresini kullanmaya devam etti. 2016'nın Triluminos TV'leri, bu işleve sahip olmayan Sony TV'lere göre daha geniş bir renk gamı sunuyor.
Quantum dot'un Sharp sürümü olan Spectros, sarı piksele sahip değil.
Quantum dot, listemizde pazarlama için oluşturulmamış ilk isim. Hatta quantum dot, gerçek bir şeyden bahsediyor. Enerji sağlandığında belirli bir ışık spektrumu oluşturan minik parçacıklara quantum dot adı veriliyor. Bu parçacıklar, geniş renk gamına sahip TV'ler üretirken kullanılıyor.
Nit, parlaklığı belirlemekte kullanılan bir ölçü birimi, dolayısıyla gerçek bir şey. Lümene benzese de ölçüm için "ışık askısını" kullanıyor. Lümen genellikle projektörlerde kullanılırken nit, TV ve monitörlerde kullanılıyor.
TV üreticileri bu isimleri verirken onları güdüleyen pazarlamadan başka bir şey değil. Dikkat çeken bir isim, bazen satışların patlaması demek. Bazı isimler kafa karıştırıcı olabiliyor, ancak bu da bazen kasıtlı olarak yapılabiliyor.