Toplama parçalarla elde edemeyeceğiniz dünyanın en pahalı 9 bilgisayarı
Bu bilgisayar için şu oyunu açar mı gibi absürt sorulara gerek yok. Onların dünyanın en büyükleri, en pahalıları, en güçlüleri!
Trinity: Amerika'da bulunuyor. Değeri 174 milyon Dolar! Ulusal Nükleer Araştırma Enstitüsü tarafından kullanılıyor. Amerika'nın tüm nükleer bilgileri bu bilgisayara emanet durumda...
Sequoia BlueGene/Q: Yine bir ABD üretimi bu bilgisayarın değeri 250 milyon Dolar! IBM tarafından üretilen bilgisayar, ABD devletinin hizmetinde işlem yapıyor.
ASC Purple and BlueGene/L: Değeri 290 milyon Dolar olan bu bilgisayar da Amerika'da bulunuyor. ABD Enerji Bakanlığı'nın hizmetinde kullanılıyor.
Sierra and Summit: 325 milyon Dolar'lık değeri ile bu bilgisayar da ABD'de hizmet vermekte. Nvidia ve IBM ortak yapımı. Dünyanın en hızlı ikinci bilgisayarı ünvanını taşıyor.
Tianhe-2: Çin'de bulunan bu bilgisayarın değeri de yaklaşık olarak 390 milyon Dolar! Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı ünvanını koruyor. Çin'in Savunma Bakanlığı tarafından kullanılıyor.
Earth Simulator: Japonya'da bulunuyor. Değeri tam 500 milyon Dolar! Evet tek bir bilgisayardan bahsediyoruz. Japonya'nın, uzay, atom ve denizcilik gibi farklı resmi kurumlarına aynı anda hizmet veriyor.
Fujitsu K: 1.2 milyar Dolar. Evet yanlış okumadınız. Japonların bu dev bilgisayarının yıllık kullanımıda çıkardığı maliyet dahi 10 milyon Dolar'ı geçiyor.
SuperMUC: Alman üretimi. Değeri 111 milyon Dolar! Dünyanın en hızlı 14. bilgisayarı oluyor. 19.000 adet intel işlemciye sahip.