ÖLÇSAN ve Morpho iris tarama teknolojisini ICT Bilişim Zirvesi 2014’te duyurdu

Biyometri alanında küresel Pazar liderlerinden Morpho ve Türkiye’deki iş ortağı ÖLÇSAN, biyometri alanında Türkiye’ye daha çok yatırım yapacaklarının müjdesini de verdi.

ÖLÇSAN ve Morpho iris tarama teknolojisini ICT Bilişim Zirvesi 2014’te duyurdu

Türkiye ve EMEA bölgesine akıllı kart, biyometri ve güvenlik çözümleri, uygulama geliştirme ve teknoloji entegrasyonu alanlarında 1984 yılından bu yana hizmet sunan Türk teknoloji şirketi ÖLÇSAN’ın Genel Müdürü Burak Sondal ve Kimlik doğrulama ürünleri alanında önde gelen uluslararası şirketlerden Morpho’nun (Safran) Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Antoine Grenier, ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi 2014’te günümüzün en gelişmiş biyometri teknolojilerini katılımcılarla paylaştılar.

1412758694_olcsangenelmuduruburaksondal.jpg

30 Eylül – 1 Ekim tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan etkinlikte, ÖLÇSAN Genel Müdürü Burak Sondal ve Morpho Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Antoine Grenier’in tanıttığı teknolojiler arasında iki şirketin iş birliği ile Türkiye’de de kullanılmaya başlayacak olan Finger On the Fly geçiş kontrol sistemi ve dünyada ilk defa uzak mesafeden gözdeki iris tabakasını tanıyan Iris at the Distance (IAD) çözümü yer alıyor. ÖLÇSAN ve Morpho arasındaki iş ortaklığına da değinen Sondal ve Grenier, Türkiye’deki biyometri ortak yatırımlarını artıracaklarını da etkinlikteki sunumda açıkladılar.

Iris at the distance

Biyometri teknolojilerinde küresel pazar lideri Morpho tarafından geliştirilen Iris at the Distance (IAD) teknolojisi kişileri 1 saniyeden daha kısa bir sürede iris tabakalarından tanıyabiliyor. Çözümün kişiyi tanıması için kişiye temas etmesine gerek duyulmuyor. Bu sayede yalnızca 80 cm uzaklıktaki bir mesafeden, iris taraması ile kimlik tespiti mümkün oluyor.Morpho Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Antoine GrenierMorpho IAD teknolojisinin ÖLÇSAN’ın katkılarıyla, ihtiyaç duyulması halinde Türkiye’de başta havaalanları ve karasal sınır kontrol noktaları olmak üzere geçiş kontrol sistemlerine gereksinim duyulan her yerde kullanılabilecek.  

 1412758778_irisatthedistance.jpg

Finger on the Fly (Uçan Parmak)

ÖLÇSAN Genel Müdürü Burak Sondal ve Morpho Başkan Yardımcısı Antoine Grenier’in ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi 2014’te yaptıkları sunumda açıkladıkları bir diğer teknoloji e Finger On the Fly (Uçan Parmak) tarayıcısı oldu. Tarayıcı, kimliği doğrulanacak kişinin elini yalnızca bir kez sallamasıyla dört parmağın izini aynı anda alabiliyor. Bir saniyeden de kısa sürede çok parmaklı eşleştirme becerisine sahip Finger On the Fly, yüksek güvenlik seviyesiyle de dikkat çekiyor. Ürün havalimanlarında sınır kontrolü, duyarlı ve yoğun trafik sahalarındaki giriş kontrolü ve akış yönetimi gibi yüksek hızda kayıt, eşleştirme, rahatlık ve güvenliğin hakim olduğu durumlarda kullanılacak. Finger On the Fly, Morpho’nun mevcut parmak izi ürün ve sensörlerinin tamamıyla uyumlu olacak. Finger On the Fly, ÖLÇSAN tarafından dağıtılacak ve mevcut sistemlere entegre edilecek.

1412758792_irisatthedistance3.jpg

Kimlik doğrulama ürünleri alanında önde gelen uluslararası şirketlerden Morpho, dünyanın en hızlı dört parmaklı temassız tarayıcısı olan Finger On the Fly ürününü kısa bir süre önce piyasaya sürmüştü. Morpho’nun dünyanın 70 ülkesinde geçiş kontrol noktalarından ödeme sistemlerine kadar birçok alanda projesi bulunuyor. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI’a 36 yılı aşkın süredir yüz tanıma hizmeti sağlayan Morpho, Hindistan’da şimdiye kadar 700 milyon kişinin kayıt edildiği kimlik projesinde kullanılan sensörü üretti. Tüm Hindistan nüfusunun kaydedileceği proje dünyadaki en büyük biyometri projesi olmakla beraber; parmak izi, iris ve yüz tanıma biyometrilerinin birlikte kullanıldığı özel bir proje.

SGK Kimlik Doğrulama Projesinde kullanılan sensör teknolojisi

Morpho’nun sensör teknolojisi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun başlattığı Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi kapsamında özel hastanelerin kullandığı K!M Pozitif cihazında performansıyla fark yaratıyor. 1984 yılından bu yana başta biyometri olmak üzere farklı kimlik doğrulama ve kontrol sistemleri alanında hizmet sunan ÖLÇSAN tarafından geliştirilen K!M Pozitif cihazı, saniyenin yüzde üçü kadar sürede kimlik doğrulaması yapabiliyor. Finger On the Fly, markanın Türkiye’deki teknoloji ortağı ÖLÇSAN tarafından dağıtılacak ve mevcut sistemlere entegre edilecek.

1412758804_fingeronthefly.jpg

K!M pozitif ile yapılan biyometrik doğrulama, merkezdeki sunucularda değil, biyometrik terminaller üzerinde yapılıyor. Bu sayede K!M Pozitif ile kimlik doğrulamak yalnızca yüzde 3’ü kadar süre alıyor.  En yüksek güvenlik kriterleri olan FIPS 201, FBI PIV IQS, PCI, EMV ve Common Criteria sertifikalarına sahip olan K!M Pozitif, poliklinik onayını, bu alanda bir rekor olan 2 saniyede gerçekleştiriyor.