Microsoft Surface - İnceleme
Surface rakipleriyle yarışabilecek mi?
Hatırlayacak olursanız Surface sürpriz bir etkinlikle Los
Angeles'ta Haziran başlarında tanıtılmıştı. Ayrıca Microsoft için
bir ilk olması da önem derecesini artıran etkenler arasında.
Surface Windows RT sürümü ile gelecek. ARM çip setiyle çalışan
cihaz Windows 8 Pro versiyonuyla da satışa sunulacak. iPad ve son
teknoloji Android tabletlerle rakip olabilecek Windows tabanlı
Intel cihaz bir tabletten beklenen bütün özelliklere sahip.
Yeni işletim sistemiyle gelecek tablet Windows 8'le gelen tüm avantajları da elinde bulunduruyor. Peki bir sonraki adım ne olacak? Surface tablet alanında yeni bir adım mı olacak? Hep birlikte Microsoft'un yeni girişimini incelemeye alalım.
Öncelikle tasarım ve donanım özelliklerinden bahsedelim. Surface, tasarım olarak kesinlikle değeri hak ediyor ve dikkat çekici bir görünümü bulunuyor. Alüminyum ve magnezyum bileşenler Surface'i kaliteli yapan yapısal özelliklerinden biri. Arka kısım parmak izi lekelerinden kolay temizleniyor. Aydınlık ekranın üst kısmında küçük bir kamera yer alıyor. Orta kısımda da Windows home tuşu bulunuyor. Sağ kısımda USB, mikro HDMI ve gizlenmiş bir mikro SDXC girişi bulunuyor.
Güçlü magnet sayesinde aksesuar ve kapaklarını takabilmeniz kolay. Surface elinize aldığınızda iyi bir his veriyor ancak biraz büyük diyebiliriz. 10.81 inç ekran ve 0.37 inç incelik, elde tutuş rahatlığı sağlayacak ölçüler diyemiyoruz. Kindle uygulamalarıyla kitap okumaya çalıştığınızda da bunu fark edeceksiniz.
Tabletlerin verdiği avantaj daha rahat taşınabilir olmalarıdır. Ancak Surface daha çok masa üstünde kullanımı daha rahat bir cihaz. 16:9 oranlara sahip olan Surface Nexus 7 ve yeni iPad'e göre de ağır geliyor. Microsoft'un yeni cihazıyla ilgili söylenecekler arasında, iyi bir 'laptop' ürettiğini belirtmekte fayda var. Fakat yine de çok iyi bir tasarıma sahip olacak.
Şimdi de özelliklerinden, kamerasından ve ekranından bahsedelim. Surface'in içine küçük bir yolculuk yaptığımızda NVIDIA Tegra 3 çip setleriyle karşılaşıyoruz. 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafızaya sahip. Wi-Fi ve Bluetooth bulunuyor ancak 3G ya da 4G desteğinin olmaması da büyük bir dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor.
Surface 2 mikrofon ve bir set stereo hoparlör sistemiyle iyi bir ses deneyimi sunuyor. Müzik ve videolarınızın keyfini çıkarabileceğiniz cihazın batarya özellikleri de 31.5 waat-saat olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada iPad'in 42.5 watt-saat bataryaya sahip olduğunu belirtmekte fayda var.
Cihaz iki adet bir arka ve bir de öne olmak üzere 720p kameraya sahip. Kamera düşük ışık altında başarılı çekim gücü veriyor. Ancak diğer taraftan bulanık sonuçlar da karşımıza çıkabiliyor. Bir tablet ile, özellikle ağır diyebileceğimiz bir tablet ile fotoğraf çekmek nasıldır bilirsiniz. Fakat kameraların video görüşmelerinde önem taşıdığını söyleyebiliriz. Microsoft bu cihazda cömert bir işlemci, ARM çip set ve az kapasitede RAM kullanmış. Bu özellikler kameranın performansına da yansıyor.
16:9 oranlara sahip ekran geniş ve kısa boyutlarda geliyor. Ekran Microsoft'un ClearType teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji grafiklerin daha iyi görünmesini sağlıyor ve yüksek çözünürlüklü cihazlarla aynı seviyeye taşıyor. 10.6 inç'te renkler ve koyu bölgeler bu teknolojiyle birleştiğinde iyi bir deneyim ortaya çıkarıyor. 1366x768 ekran çözünürlüğü ile gelen ekran, Windows 8'in yeni ara yüzünde ve metinler üzerinde olumlu etki oluşturmuş.
Diğer yandan dokunmatik özelliği neredeyse mükemmel. Ayrıca multitouch-çoklu dokunmatik ekran kullanımı da güzel sunulmuş durumda. Surface 5 nokta dokunmatik özellikte ve iPad'in 11 nokta sistemiyle karşılaştırılması söz konusu olmuyor. Bu konuda Microsoft'un hayal kırıklığına uğrattığını söyleyebiliriz.
Performans ve batarya özelliklerine geçelim, batarya özellikleri tutarlı ve etkileyici. Genel performansta düşüş ve yükselişlere şahit olduk. Kullanıcı ara yüzü, dokunmatik ekranın cevap verme süresi, uygulamalar, işletim sistemi kullanımı ve benzeri konularda Surface oldukça hızlı hissettiriyor.
Uygulamalar arası geçişler hızlı. Ayrıca yeni ara yüzde kullanılan Internet Explorer 10 da oldukça hızlı ve başarılı görünüyor. Performans gerektiren uygulamalarda geç açılmalar ve yer yer donmalar söz konusu. Bazı 2D oyunlar, örneğin Rocket Riot doğal görüntü ve oynayış sunuyor. İnternet üzerinden izlenen videolarda da yer yer takılmalar yaşanabiliyor. Flash içerikleri de masa üstü ve yeni tarayıcıda çok iyi performans sergilemiyor.
Performans problemlerinin yazılımsal ya da donanımsal olduğunu söylemek mümkün değil. Bu sonuçlar ikisinin kombinasyonunda oluşmuş bile olabilir. Ancak şunu net söyleyebiliyoruz ki, bu problemler cihazı %100 başarıdan uzak tutuyor. Microsoft kullanıcılarına cihazı 6 saat kullanabilme imkanı sunuyor.
Gün boyunda aktif kullanımda tutulan cihazın gün sonunda hala biraz şarjı olduğu gözleniyor. Surface'in batarya özellikleri bir laptoptan çok iPad'ler gibi, bunu da ARM çip setine borçlu olduğunu söyleyebiliriz.
Bildiğiniz Microsoft yalnızca bir tablet üretmedi, aksesuarları da Surface'in tamamlayıcı özellikleri arasında. Touch cover olarak adlandırılan ve Surface reklamlarında da sıkça gördüğümüz kapaklar renkleriyle dikkat çekiyor. Bu yıl Nokia'dan da rengarenk tasarımları görmüştük, şimdi göz kamaştrma sırası Surface'te.
Daha önce de belirttiğimiz gibi masa üstünde kullanım sırasında klavye aksesuarı oldukça iyi çalışıyor. Touch Cover 119$ ve ype Cover da 129$ fiyatla satışa çıkıyor. Her cihaz gibi Surface'in de artıları ve eksileri var. Ancak aksesuarlarıyla 599$'dan satın alınabilecek cihazın oldukça çekici olduğunu söyleyebilirim.
Microsoft'un tabletinin sunduğu en büyük yazılım avantajlarından biri hiç şüphe yok ki Office programları. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ve Internet Explorer kullanımı için güzel bir deneyim ve donanım sunuyor. Windows RT sürümünün de kazandırdığı bazı farklılıklar mevcut. Windows işletim sistemli tabletler, şimdiye kadar Windows işletim sistemine alışmış olan kullanıcılar için alışılmışın dışına çıkmama fırsatı sunuyor. Windows 8 ile uygulamalar noktasındaki eksiğini de kapatmaya çalışan Microsoft'un iyi bir ilerleme kat ettiğini söylemek mümkün.
Yeni ara yüz konusunda endişeleriniz varsa, öncelikle çok kolay ve sade bir kullanım sunduğunu belirtmek gerekiyor. Bunların dışında Microsoft'un uygulamalar konusunda iOS ve Android kadar tecrübeye sahip olmaması dezavantaj olarak geliyor. Surface'in piyasadaki bir çok cihazdan iyi olduğunu söyleyemememizin sebeplerinden biri de uygulamalar oluyor.
Piyasada tablet adına en iyi cihazlar olan iPad ve Nexus 7'den daha iyi bir cihaz diyemeyiz, fakat Microsoft'un sunduğu bazı avantajlara ve iyi bir kullanıcı ara yüzüne sahip. Surface hem tablet hem laptop olarak kullanabileceğiniz yeni bir teknoloji ve tecrübe etmeye değer bir cihaz. Problemler de çözüldüğünde cihazın geleceğinin parlak olacağı konusunda hiç şüphe yok. Ancak doğru zamanın şuan olduğunu söyleyemeyiz.