Lenovo IdeaCentre Horizon 27 – İnceleme
Oyunlar için geliştirildi
Artılar: büyük ekran özellikler
oyunlar için çok iyi deneyim imkanı sunuyor. Geniş tasarımıyla
gelen Lenovo Horizon 27 genel olarak eğlence amaçlı satışa
sunuluyor. Bazı oyun aksesuarları da birlikte
satılıyor.
Eksiler: Ağırlığı dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yazılımında biraz yavaşlık söz konusu ve son olarak da batarya ömrü uzun oyunlar için ideal değil.
Hybrid laptoplar ve Windows 8 tablet-bilgisayarlardan sonra bu donanımlara ne isim verileceği de tartışılıyor. Hem LCD ekran boyutuna yaklaşmış hem de tablet olma özelliğine sahip dev cihazlar 2013 yılında belki de bilgisayarların sonunu getirmeye yardımcı olacak.
27 inç ekranlı bir tabletin Windows 8 işletim sistemiyle gelmesi ilk olarak aklımıza oyunları getiriyor. Ancak çok farklı amaçlar için de kullanılabilir. Tabi ki bu noktada ağırlığı tablet olma özelliğiyle çelişebiliyor çünkü tabletler, bilgisayarlara göre taşınması daha kolay olması nedeniyle tercih ediliyordu.
All-in-one masa üstü bilgisayarlardan tasarım olarak daha kullanışlı ancak onların performansına yetişebilecek mi göreceğiz. 27 inç ekran LCD’lere göre masaya daha yakın duruyor fakat görüş açısı daha çok genişliyor. Yine de ufak tefek kazalara karşı dikkatli olmak gerekiyor.
Bir LCD ekrandan farkı yok gibi düşünebilirsiniz. Ancak teknoloji isteklerimizin sınırlarını zorlamaya büyük telefonlarla ya da hybrid laptoplarla başladı zaten. Örneğin LCD ekranları ne için olursa olsun dizinize koyup kullanamazsınız öyle değil mi?
Sony Vaio Tap 20 20 inç, Asus Transformer AIO 18 inç ve Dell XPS 18, 18 inç ekran boyutlarıyla gelen tabletler arasında. Büyüklük konusuna son noktayı Lenovo koymuş durumda. Horizon ilk olarak bu yıl CES 2013’te görülmüştü. Özellikle büyüklükleriyle dikkat çeken tabletler PC marketini de tehlikeye sürüklüyor.
Şimdi asıl karar vermemiz gereken nokta geldi. Bu bir bilgisayar mı yoksa tablet mi? Evet performans özelliklerine bir göz atalım. İlk olarak Horizon, Intel Core i5/i7 işlemci, 1 TB, 5,400rpm hard disk, 8 GB RAM ve giriş seviye NVIDIA GeForce 620M grafik kartlarıyla geliyor. (Sanki bir bilgisayardan bahsediyoruz). Son teknoloji laptoplar ve Microsoft Surface’in başlattığı çizgiyle bazı tabletlerin de bu özellikleri, Horizon’a bilgisayar dememize engel oluyor.
Ancak oyun için bir tablet düşündüğümüzde, performanslı, ekran kalitesi iyi ve büyük olması istediğimiz her şeyi karşılıyor aslında. Ayrıca masanın üzerine koyularak oynanan masa oyunları da çok keyifli diyebiliriz.
Akıllı saatler, Google Glass ya da diğer ilgi çeken teknolojiler gibi Lenovo markete farklı bir ürünle girmiş durumda. Windows 8 ile çalışan tablet 1920x1080 piksel ekran çözünürlüğü sunuyor. Fiyat konusuna gelecek olursak, Intel Core i5 modeli Amerika fiyatıyla 1699$ ve i7 modeli de 1849$ civarında satışa çıkıyor.
Tablet bilgisayar dünyasını bir adım öne taşıyan teknolojinin tasarımı Apple iMac’leri ve Dell XPS One 27’yi andırıyor. Arka desteği ve klavyesinin mini ve kullanışlı olması Apple çizgisini hatırlatıyor. 85 dereceye dik durabilen ekranın dokunmatik özelliğinden de bir şey kaybolmuyor. 85 derece açı payıyla nerede kullanacağınız tamamen hayal gücünüze kalmış durumda.
Oyun sektörü çok geniş bir sektör ve öyle ki nasıl bir teknoloji gelse, oyun sektörü bunu rahatlıkla kaldırıyor ve kabullenmemize yardımcı oluyor. Kabullenmek diyorum çünkü farklı teknolojiler büyük telefonlardan bu yana kabullenmesi güç bir hal aldı.
Ayrıca TV olarak da kullanıldığında Windows uygulamaları, Netflix vs uygulamalarla video keyfinin de tadını çıkarabilirsiniz. Bu noktada Windows marketin çok çeşitli olmaması biraz dezavantaj olarak görünebilir. Ancak oyunlar konusunda yeterli destek sağlanmaya çalışılmış.
Son olarak uygulama konusuna çözüm olarak, BlueStacks diye bir uygulama mevcut. Bu uygulama Android emülatörü rolü oynayarak Android uygulamalarına da erişiminizi sağlıyor.