Dünyanın teknoloji harikası 6 stadyumu!
Dev ekranlar, ücretsiz internet bağlantısı, mobil uygulamalar ve çok daha ileri teknolojilere sahip teknoloji harikası stadyumları gelin yakından birlikte inceleyelim.
Bazı stadyumlar, uygulamalar sayesinde seyircilere, yerinden kalkmadan yiyecek ve içecek siparişi verilebilme imkanı sunabiliyorken, bazıları ise aracınızı park ettiğiniz noktadan stadyumda oturacağınız koltuğa kadar sizi yönlendiren teknolojileri sizleri mest ediyor.
Çok daha fazlasını merak ediyorsanız, lafı daha fazla uzatmadan bu stadyumları ve özelliklerini gelin birlikte inceleyelim.
İşte dünyanın teknoloji harikası 10 stadyumu;
1- Barclays Center (New York – 2012)
Buz hokeyi, basketbol ve konser amaçlı kullanılabilen komplek,19 bin seyirci kapasitesi ile hizmet veriyor.
Akıllı stadyumlar arasında yerini alan, Barclays Center seyircilerine ücretsiz internet bağlantısı sunabiliyor. Stadyumlarda normal bağlantı için bu devrelerden yalnızca bir devre yeterli görünürken Barclays Center sunduğu yedek bağlantıyla işini şansa bırakmıyor.
Akıllı olmasının yanı sıra çevreci özellikleriyle de dikkat çeken kompleks ayrıca LED ekranlarıyla da seyircileri büyülüyor ve seyir zevkini katlıyor.
Enerji verimliliğine sahip LED aydınlatma ve geri dönüşüm gibi çevreci nitelikleri ile göz dolduran kompleks, aynı zamanda LEED Gümüş Sertifikası’na sahip.
2- Levi’s Stadyumu (San Francisco – 2014)
Levi’s Stadyumu 68 bin 500 seyirciye ev sahipliği yapabiliyor. Stadyumu akıllı hale getirmek için Sony, Intel, Yahoo ve SAP ile işbirliğine gidilmiş olduğunu da ayrıca belirtelim.
Bu firmaların hızlı Wi-Fi hizmeti sunmanın yanı sıra bugüne kadar yapılan en iddialı akıllı telefon uygulamalarından birini de geliştirmiş olduğunu söyleyebiliriz. Zira seyirciler park noktasından stadyumda oturacakları koltuğa uygulama ile ulaşabiliyorlar.
Uygulamada, seyircilerin tuvalet ihtiyacına dahi yer verilmiş. Bu sayede seyirciler uygulama sayesinde en az sıra bulunan tuvaletleri görebiliyorlar.
Uygulama ayrıca seyircilerin maçı canlı olarak seyredebilmelerine imkan sunuyor. Hatta daha da ileri giderek seyircilere yerlerinden kalkamadan yiyecek ve içecek siparişi verebilme imkanı dahi sunuyor.
Yine aynı şekilde dünyada LEED sertifikasına sahip az sayıdaki stadyumlardan biri olan Levi’s Stadyumunun, 1,3 milyar dolara mal olduğunu ayrıca belirtelim.
3- AT&T Stadyumu (1971 – Teksas)
AT&T Stadium, 85 bin seyirci kapasitesine sahip olup, 2,3 milyar dolarlık maliyetiyle dünyadaki en pahalı stadyumlar arasında yer almaktadır.
Cep telefonu ve ücretsiz Wi-Fi için kapasitesi yüksek olan stadyum, bu anlamda 100 bin seyirciye kadar destek sağlamaktadır. Stadyumun doğu cephesinde 40 metreye ulaşan büyüklükte 360 derece dönebilen bir video duvar bulunmaktadır, 360 derecelik açı sayesinde tüm izleyicilere görüntü sunabilmektedir.
Stadyumun mobil uygulaması sayesinde, akıllı telefonlarıyla fotoğraflarını çeken seyirciler maç esnasında bu duvara fotoğraflarını aktarabilmektedirler.
Stadyumun mobil uygulaması tüm bunlara ek olarak, maç günlerinde trafik yönlendirmesi, araçlar için aracın bulunduğu hatırlatma özelliği, seyirciler için kolay koltuk bulma özelliği, stadyumdaki yiyecek-içecek noktalarının bulunabilmesi ve güvenlik uyarıları gibi çeşitli özellikleri seyircilerine sunmaktadır.
4- Sporting Park (Kansas City – 2011)
Futbol için 18 bin 467, konserler için 25 kişilik seyirci kapasitesi sunan bu stadyum, farklı teknolojik uygulamaları ile seyircilerin cezbetmektedir.
Mesela, seyirciler stadyumun uygulaması ile maçı yedi farkla kamera açısından tablet ya da akıllı telefonları üzerinden canlı olarak izleyebildikleri gibi, kaçırdıkları pozisyonları tekrar oynatabiliyorlar.
Toplamda 326 HD TV ekranı bulunduran stadyumun, ayrıca ücretsiz Wi-Fi bağlantısını sunduğunu da belirtelim.
5- MetLife Stadyumu (New Jersey – 2010)
Stadyumun dört köşesinde toplam dört HD ekran bulunuyor ve seyir zevkini daha da katlıyor. Bu dört ekranın yanı sıra stadyumda 2 bin 100 HD ekran daha bulunuyor. Her ekranın 70’ten fazla TV kanalını barındırdığını ayrıca belirtelim.
1,6 milyar dolarlık maliyetiyle dikkat çeken MetLife Stadyumu ayrıca ücretsiz Wi-Fi bağlantısı da sunuyor. Yine bu stadyumun da kendine özgü mobil uygulaması mevcut.
6- Wembley Stadyumu (Londra – 1923)
Wembley Stadyumu, 800 milyon pound’a ulaşan tadilat sonrasında 90 bin kişilik koltuk ile Avrupa’daki en büyük stadyumlardan biri haline geldi.
Ayrıca bu stadyumda maçlar oynanmasının yanında, konserler ve diğer spor etkinlikleri de gerçekleştirilmekte.
Stadyumun dijital hale getirilmesi için İngiltere’nin en önemli telekomünikasyon firmalarından EE ile işbirliğine gidildi ve altı yıl sürecek bir anlaşma imzalanarak mobil biletleme çözümleriyle ücretsiz Wi-Fi hizmeti de devreye girdi.
Stadyum, mobil uygulamasında ise stada ilişkin haber ve görüntüleri paylaşmak gibi özellikleri barındırmakta. Uygulamayı indirenler ayrıca stadyumda oturacakları koltukları da kolaylıkla bulabiliyor.