Çin’den Amerika’ya hodri meydan: Kendi işlemci mimarisini geliştirecek
Çin, Amerika Birleşik Devletleri’nin bitmek tükenmek bilmeyen ambargoları karşısında kendi güçlü işlemci mimarisini geliştirme seçeneğini tartışıyor.
Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki teknoloji savaşı her geçen gün yeni bir boyuta taşınıyor. Çin’in gerek beşeri sermayesi gerekse de elinde tuttuğu büyük yatırım gücü sayesinde her geçen gün daha önemli bir teknoloji merkezi haline gelmesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin süper güç konumunu tehlikeye sokarken, Beyaz Saray Çinli teknoloji şirketlerinin Çin Hükümeti ve Çin ordusu ile birlikte hareket ettiğini düşündüğü için bu şirketlere çeşitli yaptırımlar uyguluyor.
Amerika Birleşik Devletleri ambargolarına maruz kalan en önemli şirket tabi ki Huawei. Ancak Beyaz Saray geçtiğimiz günlerde yeni bir liste açıklayarak bu şirketin yanına 30’dan fazla yeni isim ekledi.
Çin’den Amerika’ya hodri meydan: Kendi işlemci mimarisini geliştirecek
Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallıklar merkezli bir marka olmasına rağmen kendi sınırları içerisinde üretilen ünlü işlemci mimarisi ARM’nin yeni versiyonlarının Çin’e satılmasını da yasakladı.
İşlemci mimarisi dünyasının en önemli ismi konumunda olan ARM’nin yeni ve güçlü modellerinin Çin’e satışının yasaklanmasının ardından oldukça sıkıntılı bir duruma düşmesi beklenen Çinli markalar, bu sorunu sonu aşacağı konusunda kara kara düşünmeye başlarken, Çin hükümetinin kendi işlemci mimarisini geliştirme fikrini masaya yatırdığı iddia ediliyor. Her ne kadar ARM kadar güçlü ve stabil bir mimariye kavuşmak uzun yıllar alacak olsa da Amerika Birleşik Devletleri’nin bu baskısının, Çin’in tamamen kendi kaynaklarına yönelebilecek olmasını ve dahası bunu da başarabilmesini mümkün hale getirebilir ki bu da herhalde Beyaz Saray’ın isteyeceği son şeydir.