AR gözlükler savaşa yön verecek!
DARPA (İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı), askeri personelin karmaşık görevleri yerine getirmesine yardımcı olacak yeni bir sistem geliştiriyor.
Algısal olarak etkinleştirilen Görev Kılavuzu (PTG) teknolojisi, kullanıcının gördüklerini ve duyduklarını görmek ve duymak için sensörler kullanıyor ve artırılmış gerçeklikte (AR) görüntülenen yapay zeka tarafından üretilen talimatlar aracılığıyla onlara rehberlik edebiliyor.
PTG, kullanıcının ortamına entegre olmak için sensörleri (bir mikrofon ve başa takılan kamera) AI ve AR kulaklıklarla birleştiriyor. Buradaki fikir, askerlerin ve diğer askeri personelin becerilerini geliştirmelerine, karmaşık görevleri tamamlamalarına ve bunları daha iyi yapmalarına yardımcı olmak. DARPA, ilgisini üç alana yöneltmiş durumda: savaş alanı tıbbı (sahada sağlık görevlilerine yardım eden eğitimsiz personel gibi), idame (askeri teçhizatı çalışır durumda tutma) ve yardımcı pilotluk (özellikle helikopterler).
Buna karşın test aşamasında DARPA'nın eğitim demoları daha yavan bir şey kullanıyor: yemek pişirme. Programın yöneticisi Dr. Bruce Draper, bunu ideal proxy görevi olarak tanımlıyor. "Aşçılık, birçok şekilde yapılabilen karmaşık bir fiziksel göreve iyi bir örnektir.
AR gözlükler savaşa yön verecek!
Pek çok farklı nesne var, katılar, sıvılar, hal değiştiren şeyler, bu yüzden görsel olarak da oldukça karmaşık. Özel terminolojisi var, özel cihazları var ve bunu gerçekleştirmenin birçok farklı yolu var. Bu yüzden gerçekten iyi bir uygulama alanı.” Ekip, PTG'yi nihayetinde tıbbi eğitimde kullanım alanı bulan, sağlık görevlilerinin ve diğer sağlık hizmetlerinin yeterliliğini değerlendiren bir araç olarak görüyor.
Teknolojiyi tanıtan personel, Microsoft HoloLens'in bir çeşidini kullanıyor gibi görünüyor. Hükümet kısa süre önce Microsoft'tan daha fazla "AR savaş gözlüğü" satın alma planlarını durdurmuş, bunun yerine şirketin yeni bir sürüm geliştirmesi için 40 milyon doları onaylamıştı. Finansmanın kesilmesi mevcut sürümün baş ağrısı, göz yorgunluğu ve mide bulantısı gibi sorunlara neden olduğunun keşfedilmesinden sonra gelmişti.
DARPA, Savunma Bakanlığı'nın "çılgın bilim" bölümü olarak biliniyor. 1958'de Başkan Dwight Eisenhower tarafından ABD için en son teknolojiyi geliştirmek üzere kurulan teşkilatın projelerinin çoğu, GPS, konuşma tanıma, sürücüsüz arabalar ve robotik dahil olmak üzere askeri olmayan ürünlere dönüşmüş durumda.