ABD ve Çin arasındaki çip krizi diğer ülkelere de sıçradı

NVIDIA, ABD'nin Çin'e yönelik ihracat kısıtlamalarını aşmanın bir yolunu bulmuş olabilir ancak görünen o ki, önemli yonga üretim ekipmanlarının arkasındaki Hollandalı firma olan ASML'nin bu konuda pek fazla söz hakkı yok.

ABD ve Çin arasındaki çip krizi diğer ülkelere de sıçradı

Bloomberg'e göre Biden yönetiminin, ihracat yasağının son tarihi olan 1 Ocak 2024'ten "haftalar önce" ASML'ye ulaşarak firmadan derin ultraviyole litografi (DUV) makinelerinin Çinli müşterilerine önceden planlanmış bazı sevkiyatlarını durdurmasını talep ettiği bildirildi. Bu, SMIC'in Huawei'nin en son amiral gemisi işlemcisi olan 7nm HiSilicon Kirin 9000S'yi üretmek için ASML teknolojisini kullandığının ortaya çıkmasının ardından geldi.

ASML, DUV makinelerine ek olarak, Apple ve Qualcomm gibi şirketler için 5 nm veya daha az düğüm işlemlerine sahip daha gelişmiş çipler yapmak için ekstrem ultraviyole litografi (EUV) makineleri de üretiyor. ASML'nin Çin'e EUV ekipmanı satmasına hiçbir zaman izin verilmese de Hollanda hükümeti, firmaya 2023 yılı sonuna kadar DUV makinelerinin Çin'e gönderilmesi için lisans verdi.

ABD ve Çin arasındaki çip krizi diğer ülkelere de sıçradı

Bloomberg, ABD hükümetinin ASML'nin Çin'e yaptığı son sevkiyatların bir kısmıyla ilgili olarak Hollanda hükümetiyle temasa geçtiği ve ekibinin ASML ile doğrudan iletişime geçmesinin istendiği iddiasıyla bazı şeylerin değiştiğini bildirdi.

Çin, litografi makinelerini başka yerlerden temin edebilse de, daha az gelişmiş yöntemlerden yararlanma eğilimindeydi. ABD, Japonya ve Hollanda'nın Çin'in bu tür ekipmanlara erişimini sınırlamaya yönelik ortak çabalarından bahsetmiyorum bile. Bununla birlikte Çin, o zamandan beri kendi silikon ekosistemini güçlendirmeye zorlandı ve kendi geliştirdiği 7nm mobil 5G çipiyle dünyayı şaşırttı. ABD'nin ASML'nin Çin'e nihai DUV sevkiyatını durdurmak konusunda çaresiz kalması şaşırtıcı değil ancak bunu kararlaştırılan son tarihten önce yapmak şüpheli bir hareket olabilir.