3D Baskı nedir?
Teknolojide bir devrim yaratan 3D baskının neler yapabileceğine ve nasıl ortaya çıktığına değindik. Bakalım 3D baskı ile neler yapılabiliyor?
Günümüzde 3D baskı oldukça dikkat çekici bir noktaya doğru ilerlemektedir. 3D baskı teknolojisi, 1986 yılında adından söz edilmeye başlanmasına rağmen 80lerin sonuna kadar hak ettiği ilgiyi görmedi. 90lara gelindiğinde durum pek de farklı değildi: şimdilerde herkesin dilinde olan bu baskı teknolojisi mühendislik, mimarlık ve üretim çevreleri hariç popüler de değildi.
“3D baskı” terimi, ilk olarak 1993 yılında MIT'de geliştirilen ve Soligen Technologies, Extrude Hone Corporation ve Z Corporation tarafından ticarileştirilen standart ve özel mürekkep püskürtmeli yazıcı kafaları kullanılarak yapılan bir işlemine atfen ortaya çıkmıştır.
Günümüzdeki kullanım şekliyle 3D baskı, çeşitli türlerdeki malzemenin bir araya getirilmesiyle suretiyle üç boyutlu bir nesne oluşturmak için bilgisayar kontrolü altında bu malzemenin birleştirildiği veya katılaştığı süreçleri ifade eder (sıvı veya katı moleküllerin birbirine kaynaşması gibi).
3D baskı hem hızlı prototipleşme hem de fiziki madde imalatında kullanılır. 3D Baskı hizmeti ile ortaya çıkacak nesneler hemen hemen her şekle veya geometriye sahip olabilir.
Stereolitografi (STL) veya erimiş birikim modellemesi (günümüzde sıklıkla kullanılan, filamanın (yaygın kullanım şekliyle filament) eritilerek katmanlar halinde soğutulması) gibi birçok farklı teknoloji vardır. Dolayısıyla, geleneksel işleme prosesinde seri üretim malzemeden farklı olarak 3D baskı, bilgisayar destekli tasarım (CAD) modelinden hareketle, genellikle katmanların art arda eklenmesiyle oluşturur.
3D Baskı nasıl yapılır?
3D baskı ile bir nesne oluşturmak için dijital bir 3 boyutlu modele ihtiyacınız bulunmaktadır. Bunun için bir dizi 3D görüntüyü tarayabilir veya bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı kullanarak kendiniz çizebilirsiniz. İhtiyacınıza yönelik 3D çizimleri internetten de ücretsiz indirebilirsiniz.
Bir dijital 3D-model genellikle STL formatında kaydedilir ve daha sonra Slicer programı ile yazıcınızın ayarlarını entegre edebileceğiniz GCode formatına dönüştürüp yazıcıya gönderilir. Bu aşamadaki ayarlar karmaşık gelse de, hepimizin aşina olduğu mürekkep püskürtmeli yazıcılarla oldukça benzer olan bir işlemdir aslında. Nasıl ki bir kağıdına basacağımız verinin yazı mı, fotoğraf mı veya boyutunun a4 mü yoksa 15x18cm’lik fotoğraf ölçüsünde olmasına olma göre nasıl ayarlarımızı değiştirip yazdır diyorsak; üç boyutlu yazıcılar için de benzer şekilde basacağımız nesnenin geometrisi dikkate alınarak katmanların yüksekliği, yazdırma hızı, başlık ve tabla sıcaklığı vb. değişkenleri kontrol ettiğimiz bir aşamadır bu.
3D baskı ile neler yapılabilir?
3D baskı uygulamaları hemen hemen her alanda kendisine yer bulmaktadır. Bu noktada, 3D baskı teknolojilerinin en önemli uygulamaları medikal sektöründe hayat bulmaktadır. 3D baskı uygulamaları, ameliyat edilmesi gereken hastanın dokularının 3D yazıcılarla üretilmesi şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Sanatsal uygulamalarının bir örneği olarak ise, müzelerdeki kayıp nesnelerin yapımı; görme engelli insanlar için ünlü tabloların 3D haline getirilmesi örnek verilebilir.
3D baskı ile, şirketler artık uzun bir zaman veya takım masrafı olmadan yeni fikirleri ve sayısız tasarım iterasyonlarını deneyebilir. Böylece, ürünler için kaynak tahsis etmeye değer olup olmadığına karar verebilirler. Bu bağlamda 3D baskı, gelecekte seri üretim yöntemine bile meydan okuyabilir.
3D baskı; otomotiv, tıbbi, ticari ve
endüstriyel ekipman, eğitim, mimarlık ve nihai
tüketici-ürün endüstrileri gibi pek çok sektörü etkileyecek
niteliktedir. Böylesine güçlü bir teknolojinin tanınması ve
özellikle ilköğretim düzeyindeki öğrencilerden başlayarak her
yaştaki insanın kendi tasarımlarını hayata geçirebilmesine olanak
sağlayacak 3D çizim ve baskı teknolojilerin öğretilmesi büyük önem
taşımaktadır. Eğer çizebilirseniz, yapabilirsiniz.
Haber için Metehan Kanmaz'a teşekkür
ederiz.