Diyafram nedir? F değeri nedir? Diyafram aralığı nedir?

Teknolojioku ekibi olarak akıllara çokça takılan sorulara kısa ve net cevaplar bulmaya devam ediyoruz. Bu haftamızın konusu 'Diyafram nedir? F değeri nedir? Diyafram aralığı nedir?' olacak. işinize oldukça yaracak olan bilgilerin devamı haberimizde.

Diyafram nedir? F değeri nedir? Diyafram aralığı nedir?

Günlük hayatta telefon, tablet, bilgisayar, kamera vb. çok fazla teknolojik ürün kullanıyoruz. Peki bu teknolojik ürünlerin teknik bilgilerine ve terimlerine ne kadar hakimiz?

Bazı kişiler için bu terimler oldukça basit ve anlaşılır olsa da bazı kişiler de var ki bu terimleri duyduklarında kafaları oldukça karışıyor ve anlamıyorlar. Bu durumda bir teknolojik alet alırken hangi modelin iyi olduğuna karar verememek veyahut ihtiyacınıza uygun ürünler seçememenize yol açıyor. Bu yazımızda da seri haline getirmeyi planlandığımız ve ismini ‘Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp’ olarak koyduğumuz temel anlatım videolarıyla karşınıza çıkacağız. Geçen hafta bu video serimizin ilki olan ‘İso Nedir?’ adlı videomuzu çekmiştik. Bu hafta ise ‘diyafram nedir? F değeri nedir? Diyafram aralığı nedir?’ bunlardan bahsedeceğiz.

Diyafram, Fransızcadan dilimize gelmiş bir kelimedir. Kelimenin dilimizde 4 farklı anlamı bulunuyor. Ama bizim üzerinde duracağımız diyafram türü kamerada diyafram olacak.                                                   

Kamerada diyafram; Kısaca ve anlaşılır şekilde anlatacak olursak fotoğraf çekildiği anda lensteki açıklıktır. Bu açıklık ışığın yoğunluğunu ve net alan derinliğini kontrol edebilmeyi sağlıyor. Çeşitli açıklık durumları bulunuyor ve bu açıklık durumları ‘f/’ değeri ile gösteriliyor. F değeri büyüdükçe diyafram kısılıyor ve merceğe düşen ışık miktarı azalıyor.

Diyaframın etkisi nedir? Ne işe yarıyor?

Diyafram değeri, alan derinliğini yani fotoğrafta netleme yapılan noktanın önünde veya arkasında net olarak görülen alanın miktarını etkiler. Yani kısaca en anlaşılır şekilde özetlemek gerekirse nesneleri bulanıklaştırmak veya netleşmek için diyafram aralığı kullanılırız.

diyafram değeri

Yukarıda gördüğünüz örnekte diyafram değeri f/1,4 iken öndeki adam net bir görüntü kazanmış ve arka plan flu bir görüntü oluşturmuş. Yani demek oluyor ki diyafram değeri ne kadar küçük olursa arkadaki nesne o kadar flu bir görüntü kazanır. Resmin sonundaki f/16 değerine baktığımızdaysa tüm objelerin net bir şekilde olduğunu görüyoruz. Yani demek oluyor ki diyafram değeri ne kadar büyük olursa nesneler o kadar netlik kazanır.

Tabi bu alan derinliklerini etkileyen birden fazla faktör bulunuyor. Bunlar;

  • Kamera lens üzerindeki diyafram (f değeri)
  • Nesneden kameraya olan mesafe
  • Kameradaki lensin odak uzaklığı
  • Sensor boyutuna göre alan derinliği

 

Diyaframı ayarlayarak kullanabileceğiniz fotoğraf tüyoları

Portre fotoğraflarda; genellikle arka planı flu yapmak istendiğinden diyafram ayarı açık olarak kullanmak gerekir. Yani en küçük sayı değerlerini 1.4 2 gibi aralıkları kullanmalısınız.

Makro fotoğraflarda; portre fotoğrafla benzerdir, konuyu ön plana çıkarmak için açık diyafram değeri tercih edilir.

Manzara fotoğraflarında; genellikle her yerin net olması istenir, bunu da diyafram ayarı kısık durumda kullanarak elde edebilirsiniz.

Gece fotoğraflarında; ışık genellikle yetersiz olduğu için alan derinliği arka plana atılır, açık diyafram kullanılır. Yani ışığımız yetersizse diyaframı açmamız gerekir.

diyafram değeri

Amatör Kullanıcı ve Makinalar İçin Not: Otomatik fotoğraf makinası ve mobil cihazlarla çekim yapıyorsanız veya fotoğrafçılık bilgisine sahip değilseniz sığ alan derinliği için PORTRE modunu seçin. Alan derinliğini sizin için otomatik ayarlayacaktır. 

Alan Derinliğini Anlamak Fotoğraflarımızı Nasıl Geliştirecek?

Alan derinliğini yönetmek, elinizdeki en önemli araçlardan biridir, çünkü keskin görüntülere sahip olmanın en önemli faktörlerinden biridir. Görüntünüzün istediğiniz kısımlarını nasıl netleştireceğinizi ve odak dışında olmasını istediğiniz kısımları nasıl önemsiz yapacağınızı bilmek, harika görüntüler oluşturmak için harika bir araçtır.