Yapay zeka ile hırsızlar önceden tespit edilebilecek!
Kameradan gelen görüntüler yapay zeka ile incelenerek, hırsızlık yapacak kişileri yüzde 81 tutarlılıkla tespit edebilecek. Detaylar haberimizde.
VaakEye isimli güvenlik sistemi, güvenlik kameralarından gelen anlık görüntüleri kontrol ederek, birinin ne zaman suç işleyeceğini tespit etmek için yapay zekayı kullanıyor ve bunu yaparken %81 tutarlılık oranı sunuyor.
Yapay zeka ile hırsızlar önceden tespit edilebilecek!
VaakEye sistemi, kamera görüntülerini sürekli takip ederek şüpheli davranan kişileri tespit ediyor ve çalışanlara durumu bildiriyor. Çalışanlar görüntüleri inceleyip bir suç olup olmadığını tespit ediyor ve buna göre harekete geçiyor. VaakEye sisteminin yakında Amazon gibi kasiyersiz mağazalar da kullanılacağı söylentiler arasında.
Sistem geçmiş suç görüntülerini izleyerek öğreniyor!
Japonya merkezli VaakEye ilk ürününü Mart 2018’de müşterilerle buluşturmuştu. Güvenlik kamerası başına 162 dolara mal olan güvenlik sistemi, bulut tabanlı derin öğrenme yetisine sahip yapay zeka ile anlık gelen tüm görüntüleri kontrol ediyor ve şüpheli görüntülerde uyarı veriyor. Sistem 100 bin saatten daha uzun görüntülerle eğitildi.
VaakEye görüntülerde suçla ilişkili davranışlar tespit etmeyi öğrendi. Bu davranışlar arasında endişeli bir şekilde etrafa bakmak, güvenlik kameralarını aramak ve normalden biraz daha hızlı hareket etmek gibi eylemler bulunuyor.
VaakEye sistemi ayrıca raftan alınan bir ürünün cebe ya da bir çantaya atıldığını da algılayabiliyor. Her hareket şüphelilik seviyesine göre değerlendiriliyor. Bir müşteri belirli bir eşiğe ulaştığında sistem video kaydıyla birlikte bir alarm gönderiyor. Tanaka “Sistem Japonya’da 50 mağazada kullanılıyor. Dünyaya açılmaya hazırlanıyoruz. Şimdilik deneysel veriler kullanılarak suçların algılanmasında yüzde 81’lik bir isabet oranına sahibiz.” diyor.
Ryo Tanaka’nın kurduğu üçüncü girişim olan VaakEye sisteminin amacı, yapılandırılmamış verileri yönetebilmek. Tanaka “Yapılandırılmamış verilerin yönetimini yapacak bir şirket için önce video görüntülerinden insan davranışını algılamaya odaklanmam gerektiğini düşündüm.” diyor.