Yaklaşık 200 parçadan oluşan MPT-76
Yaklaşık 200 parçadan oluşan MPT-76’nın bütün parçaları MKE fabrikalarında üretiliyor.. Yaklaşık 200 parçadan oluşan MPT-76
Yaklaşık 200 parçadan oluşan MPT-76’nın bütün parçaları MKE fabrikalarında üretiliyor.
Türk mühendislerinin yaklaşık 3,5 yıl üzerinde çalışarak geliştirdiği milli piyade tüfeğinin üretimine başlandı.
Türk ordusu tarafından kullanılan G3'lerin yerini alması planlanan modern piyade tüfeği, dünya ordularının envanterinde bulunan son nesil piyade tüfeklerinin üstün özelliklerini bünyesinde topladı.
MPT-76, tasarımından itibaren tamamen yerli olan ve hiç bir ülkeden teknoloji transferi yapılmadan üretilen modern piyade tüfeğinin teknik özelliklerine de son şekli verildi.
Milli piyade tüfeğinin ağırlığı şarjörsüz 4,3 kilogram.
Mermi kapasitesi 20 adet, boyu 920 mm, namlu ömrü en az 10 bin atım olan milli piyade tüfeği, dakikada 650 atış yapabiliyor.
Hem sağ, hem de sol el ile kullanılabiliyor.
Yetkililer, milli piyade tüfeğinin, çok sayıda özelliği bünyesinde barındırdığını, çok kademeli ayarlanabilir teleskopik dipçiği bulunan tüfeğin emniyet mandalı, şarjör mandalı ve kurma kolunun hem sağ, hem de sol el ile kullanmaya uygun şekilde tasarlandığını belirttiler.
Silahın geri tepme ile ilgili testleri yapılmış, tutukluk testinde silah çok başarılı bulunmuş ve emsallerine göre çok az tutukluk gözlemlenmiş.
Tüfek sessiz kurma özelliği ile sahada savaşan askerlerimizin fark edilmeden ilerlemesine imkân sağlıyor.
MPT-76, 600 metre etkili menzile sahip.
Tüfek, şarjördeki son fişeğin atılmasından sonra mekanizmanın açık kalmasını ve yeni şarjör takıldığında, mekanizmayı yeniden kurmadan süratle ateş etmeye devam edilmesini sağlayan sisteme sahip.
MPT-76’nın, eksi 40 derece ısı testinden bir görüntü.
Milli piyade tüfeği, gelişen teknolojilerin ve ihtiyaçların ışığında tasarlandı. Modüler yapısı sayesinde her türlü yenilik tüfeğe uygulanabilecek.
Yüksek atış hassasiyeti sayesinde hedef üzerinde dağılımı çok düşük olan milli tüfeğin üzerine, gece görüş dürbünü, lazer, bomba atar gibi envanterde bulunan tüm aksesuarlar takılabiliyor.
MPT-76, Makine Kimya Endüstrisi fabrikasını ziyaret ededen ABD’li silah uzmanları tarafından çok beğenildi.
MPT-76’nın sınıfındaki diğer 7,62 tüfeklere göre daha üst sıralarda olduğu ve geri tepmesinin az olduğu ABD’li silah uzmanları tarafından ifade edildi.
MPT-76’nın yanı sıra MKE, daha düşük kalibreli olan ve özel birliklerin kullanımı için yapılan MPT-56’yı da üretiyor.
MPT-56, MKE fabrikasında üretim hattında.
MPT-76, Türk ordusunun envanterinde bulunan 500 bin adet HK-G3 piyade tüfeğinin yerine üretilen, bütün tasarımı ve hakları MKE (Makine Kimya Endüstrisi)’ye ait olan Yerli ve Milli piyade tüfeğidir.