Yakın gelecekte araçlarda kullanılacak son teknoloji standart donanımlar
Trafik İşaretlerini TanımlamaYol kenarlarındaki trafik hız limiti, sağa/sola dönüş yasağı, okul yolu, yaya geçidi gibi hayati önemdeki tabelaları okuyan araçlar aslında şuan var! Gerek radar sistemi ile tümleşik akıllı kameralarıyla, gerek GPS haritasındaki işaretlerle, ilerlediği yolda bu gibi tabelaları tanımlayıp sürücüyü uyaran, hatta sürüş moduna göre bu tabelalara uymayı zorunlu tutan otomobiller şuan yollarda.. BMW 7 serisi ve Mercedes S serisi araçlar 2008 yılından bu yana bünyelerinde bu özellikleri barındırıyorlar. Aslına bakarsanız içinde Audi'nin de olduğu bu 3 otomobil firması şuan Avrupa Parlamentosu'nda bu yol işaretlerinin geceleri LED aydınlatmalı olması ve GPS haritalarında doğru şekilde kodlanmalarını zorunlu kılacak önlemler için lobi dahi yapıyorlar.
Trafik İşaretlerini Tanımlama Yol kenarlarındaki trafik hız limiti, sağa/sola dönüş yasağı, okul yolu, yaya geçidi gibi hayati önemdeki tabelaları okuyan araçlar aslında şuan var! Gerek radar sistemi ile tümleşik akıllı kameralarıyla, gerek GPS haritasındaki işaretlerle, ilerlediği yolda bu gibi tabelaları tanımlayıp sürücüyü uyaran, hatta sürüş moduna göre bu tabelalara uymayı zorunlu tutan otomobiller şuan yollarda.. BMW 7 serisi ve Mercedes S serisi araçlar 2008 yılından bu yana bünyelerinde bu özellikleri barındırıyorlar. Aslına bakarsanız içinde Audi'nin de olduğu bu 3 otomobil firması şuan Avrupa Parlamentosu'nda bu yol işaretlerinin geceleri LED aydınlatmalı olması ve GPS haritalarında doğru şekilde kodlanmalarını zorunlu kılacak önlemler için lobi dahi yapıyorlar.
Yayaları Algılayan Gece Görüş Sistemleri Yayaları algılayan gece görüş sistemleri aslında 2000 yılından bu yana Cadillac tarafından kullanılıyor. Ancak asıl kullanışlı modellerini 2005 senesinden bu yana Mercedes S modellerinde görmek mümkün. 2010 yılından bu yana yüksek segment E sınıfı Mercedes'lerde de kullanılıyor. BMW ve Volvo'da bu kervana katılmış durumda. Şuan çok kullanışlı olmasalar da infrared ışıklar ve radar teknolojisi ile en yüksek hızda dahi hatasız yaya saptaması yapan bu cihazlar yakında araçlarda standart donanıma eklenecek.
Akıllı Ön Cam Paneli Yüksek çözünürlükte ön cam gösterge panelleri şuan BMW consept araçlarda kullanılan bir özellik. (Bknz: MSI 4: Ghost Protocol) Sürücüsüne her türlü ön panel gösterge bilgisini vermesinin yanı sıra, dokunmatik yüzey kontrolüne sahip bu gösterge panelleri araçta oluşan bir arızayı da sürücüye ileterek onu nasıl tamir edebileceğinizi tarif eden yönergeler verebiliyor. (Emniyet şeridinde boy gösterip, "bi zalım gelse de patlayan tekerleğimi değiştirse" arayışındaki bayanlar tarih olabilir.
Akıllı Led Farlar Akıllı far sistemleri şuan Mazda, BMW gibi markalar tarafından zaten kullanılıyor. Ama bunu bir adım öteye taşıyan gerçek zamanlı hız ve yolun durumuna göre kendisini ayarlayan Led far sistemleri. Özellikle gittiğiniz yolun genişliğine, hızınıza göre odak merkezini değiştiren son derece keskin odak noktalarına sahip bu led farlar dönüş yaptığınız esnada ya da karşıdan gelen aracın uzunlarını gözünüze çakarak sizi körelttiği anlarda ortaya çıkan bir süper kahraman gibi.
Uyumlu Sürüş Kontrol Sistemleri Kendisini uyarlayabilen sürüş kontrol sistemleri şuan Acura ve Mitsubishi gibi markaların Japonya'da satılan modellerinde kullanılıyor. V2V (Vehicle to Vehicle) kontrol sistemlerini de kendisine adapte ederek, arkadan takip mesafesini kendiliğinden ayarlayan, sürüş moduna göre bu sınırları zorunlu kılan Acura modelleri yakında yollarda olacak.
Akıllı Fren Mekanizması Bu fren sistemleri şuan Acura RLX modelinde standart donanım. Onu farklı kılan özellikse araç üzerinde bir dünya sensör, kamera, radar, frekans yayıcı ve GPS sinyaliyle mümküm olan maksimum mesafede yol üzerindeki her şeyi saptayabilmesi. Sadece bu işe özelleşmiş bir işlemci tarafından sürekli olarak analizler yapması ve olası her türlü çarpışmayı size haber vermesi. Haber vermenin yanında çarpışmayı önlemek için tüm olası önlemleri alması. Öyle ki çarpışmadan kaçınılamayacağını anladığı anda araç koltuklarının duruşları ve konumlarını dahi aracın çarpışacağı açısına göre en az hasar alınacak şekilde düzenlemesi. Örneğin, sağ ön kısımdan alınacak bir darbe için koltukları sol arkaya doğru kaydırması ve emniyet kemerinin ağırlık merkezini savrulmanın en aza indirgeneği noktaya doğru değiştirmesi. Bu sistem standart olduğunda dünya üzerinde yılda 1.9 Milyon kazanın önüne geçilebileceği tahmin ediliyor.
V2V - Bağlantılı Taşıt Haberleşme Ağı Araçtan araca veri aktarımı aslında uzun zamandır düşünülen ve araştırılan bir mevzu. Ama araştırmalar, özellikle Amerikan MIT Üniversitesinin Ford'la yaptığı ortaklıktan sonra oldukça ivme kazandı. V2V (Vehicle2Vehicle) protokolü ile araçlar park halindeyken bile birbirleriyle wireless sinyalleri aracılığıyla haberleşerek konum özellikleri, yönleri, hızları, ağırlıkları ve güvenli duruş mesafeleri gibi bilgileri birbirleriyle paylaşabiliyorlar. Böylece park halindeyken yola kör çıkış yapmak, ters yöne girmek ve hatta cadde tarafındaki kapıyı kontrolsüz açmak dahi mümkün olmayacak. Ford ve MIT şuan Amerika'nın Ann Arbor kentinde bu sistemi test ediyorlar ve bu şehirde 3.000 otomobil şuan bu sistemi kullanıyor. Henüz ayrıntılı test sonuçları yayınlanmış değil. Ama 5 yıl içinde bu araçları galerilerde görmek mümkün olacak.
Gelişmiş Tanımlama Kameraları Duyarlı kamera sistemlerinin 180 derece duyarlı olanları şuan BMW, Chrysler ve Ford'un yüksek segment bazı modellerinde kullanılabiliyor. (BWM bu sistem için 2.500$ opsiyon koymuş) Infiniti ise 360 derece duyarlı olanları opsiyonel olarak modellerine eklemeye başlamış durumda. Sistem çevredeki tüm hareket halindeki yaya, taşıt, kedi köpek, bisikletleri algılayarak ön camınızda işaretliyor ve takip ediyor. Risk durumuna göre renklendirip çarpışma tehlikesi hasıl olduğunda sürücüsünü uyarıyor.
Sürücüsüz Araçlar Otokontrol araç sistemleri şuan test aşamasında ama sonuçlar heyecan verici. Oxxo Mobil isimli petrol araştırma ve otomoil teknolojileri Ar-Ge firmasına göre 2040 yılında dünya üzerindeki otomobillerin %50'si "otonomous" olacak. Google, Hyundai, Volvo gibi kendi Ar-Ge'sini kullanan şirketler çoktan şovlarına başladı bile.
"Hakiki" Klima Kontrollü Koltuklar Şuan Cadillac SRX modellerinde standart donanım olan bu koltuklar, oturan kişinin vücut sıcaklığını ölçerek insan bedeninde gerçek zamanlı bir sıcaklık kontrolü sağlıyor. Manuel bir ayarlamaya gerek kalmadan vücudunuzu sürüş ve seyahat için gerekli ısılarda tutarak güvenli ve rahat bir yolculuk sağlıyor. 2014 sonlarında bu koltuklar Mercedes Benz S Sınıfı araçların standart donanıma eklenecek.