Verilerimizi sonsuza kadar saklayabileceğiz!

Bir cam disk sayesinde 360 TB veriyi 13,8 milyar boyunca saklayabileceğiz.

Verilerimizi sonsuza kadar saklayabileceğiz!

Her yıl dünya üzerinde veriler artıyor ve depolama noktasında daha fazla alana ihtiyaç duyuyoruz. 2014 ve 2015 yılı itibariyle HDD üreticileri rekor üretimlere imza attılar. SSD'lerin fiyatları hızla düşerken verilerin uzun süreli saklanması ise hali hazırda ortadaki en önemli sorun gibi görünüyor.

Sevgilinizle çektiğiniz selfie'nin uzun süreli saklanmasına ihtiyaç duymayabilirsiniz ama dünya üzerinde verisel anlamda çok önemli bilgiler bulunuyor. Optoelectronics Research Centre devletlerin kendi içinde gizlediği bilgilerin, kutsal kitapların ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi gibi tüm dünyayı etkileyecek bilgilerin uzun vadede korunması için bir sistem geliştirildiği duyurdu.

1455694953_1623-unudohr.pngsiajpgfittowidthinline.jpg

Optoelectronics Research Centre özel bir cam diskin içine yine kendi geliştirdiği özel lazer yazıcılar ile 5D tekniği kullanarak eklediği verileri 13,8 milyar yıl boyunca korunabildiğini açıklıyor. Ufacık bir cam diskin içine 360 TB'lık verinin yazılabilmesi ise tek kelimeyle inanılmaz bir teknolojik gelişim oldu. 1000 derecelik sıcaklıklara bile dayanabilen bu cam diskin; 190 derece sıcaklıktaki bir ortamda 13,8 milyar yıl dayanabileceği belirtiliyor. Cam Disk'e nasıl veri yazıldığını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Şimdi tüm okuyucularımızın ve haberin oluşmasını sağlayan değerli abimiz Aydın Sün, bu cam disklerin PC'lerde ya da cep telefonlarında kullanılıp kullanılmayacağını merak ediyor olabilir. Buna da kısaca cevap verelim istiyoruz. 

1455694965_5dglass.jpg

Bir verinin yazılmasından daha ziayede bunun okunması ve sonrasında işlenerek bizlere sunulması bambaşka bir süreç. Bu verileri okuyabilecek ve kriptolarını çözebilecek donanımların PC'lere ya da cep telefonlarına giriş yapması için büyük bir sürece ihtiyaç var. "Asla kullanılamaz" gibi bir yaklaşım içine girmek teknolojiyi ve üreticileri küçümsemek olacaktır ama asıl odaklanılması gereken durum 360 TB veriyi 13,8 milyar yıl saklayabilecek noktaya ulaşmaktır diye düşünüyoruz.

Aydın Sün'e teşekkür ederim...