Uzaydan Dünya nasıl görünüyor? Belki de hiç görmediğiniz kareler!
Bu yazımızda, Uzay meraklıları için, Uzaydan Dünya'nın nasıl göründüğüne dair etkileyici fotoğraflar paylaştık. Aynı zamanda Dünya ile ilgili bazı ilginç bilgiler paylaştık.
Bu içeriğimizde sizler Dünya'nın Uzaydan nasıl göründüğüne dair fotoğrafları incelerken, biz de Dünya ile ilgili bazı şaşırtıcı bilgileri paylaşıyor olacağız.
Dünya Nedir?
Dünya bizim ana gezegenimizdir. Bilim adamları, Dünya'nın milyarlarca yıl önce oluştuğunu düşünüyor. Güneş sistemindeki dört gezegen Dünya'dan daha büyüktür. Üç gezegen daha küçüktür. Güneşe en yakın üçüncü gezegendir. Sadece Merkür ve Venüs daha yakındır.
Dünya, bol miktarda suya sahip olduğu bilinen tek gezegendir. Sıvı su yaşam için önemlidir. Dünya, yaşamın bulunduğu tek gezegendir.
Dünya Neye benziyor?
Uzaydan Dünya, beyaz girdapları olan mavi bir bilye gibi görünüyor. Bazı kısımlar kahverengi, sarı, yeşil ve beyazdır. Mavi kısım sudur. Su, Dünya'nın çoğunu kaplar. Beyaz girdaplar bulutlardır. Kahverengi, sarı ve yeşil kısımlar karadır. Beyaz kısımlar ise buz ve kar.
Ekvator, Dünya'nın merkezini çevreleyen hayali bir çizgidir. Haritacılar bu çizgiyi Dünya'yı ikiye bölmek için kullanırlar. Kuzey yarısına Kuzey Yarımküre denir. Güney yarısına Güney Yarımküre denir. Dünyanın en kuzey noktası Kuzey Kutbu'dur. Dünyanın en güney noktası Güney Kutbu'dur.
Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Nasıl Biliyoruz?
İnsanlar Dünya'nın yuvarlak olduğunu yaklaşık 2000 yıldan fazla bir süredir biliyorlar! Gezegen hakkında bilgi edinmek için eski Yunanlılar gölgeleri ölçtüler. Yıldızları incelediler. Dünyanın çevresini bulmak için matematik kullandılar (Dünya çevresinde ne kadar uzakta). Ay tutulmaları sırasında Dünya'nın ay üzerindeki yuvarlak gölgesini gördüler. Türklerin de uzay çalışmalarında önemli keşifleri vardır. Örneğin; El Fergani, Güneş'in kendine özgü hareketi olduğunu ilk kez keşfeden, Türk ve Müslüman astronomdur.
Bugün, bilim adamları Dünya'nın şeklini, yerçekimini ve dönüşünü ölçüyor. GPS ve diğer araçları kullanırlar. Onların ölçümleri Dünya'nın yuvarlak olduğunu gösteriyor. Uydular ve astronotlar tarafından uzaydan çekilen fotoğraflar da Dünya'nın eğrisini gösteriyor.
Ancak Dünya yuvarlak olsa da mükemmel bir küre değildir. İki kutbu hafif düzdür. Şekli ise, zaman içinde çok az da olsa sürekli değişir.
Dünya Nasıl Hareket Eder?
Dünya güneşin etrafında dolaşır. Dünyanın izlediği yola yörünge denir . Gezegenin güneş etrafında tam bir tur yapması 365 gün sürer. Yılda güneş etrafında bir tur diyoruz. Dünya güneşin etrafında dönerken döner. Dünya her 24 saatte bir tam bir dönüş yapar. Biz buna gün diyoruz.
Neden Gündüzümüz ve Gecemiz Var?
Dünya dönerken gece ve gündüz olur. Dünya üzerindeki yerler güneşe dönükken gündüzdür. Güneşten uzaklaştıklarında, gece olur.
Dünyanın Neden Mevsimleri Vardır?
Dünya eğik olduğu için mevsimler vardır. Mevsim, bir yerin güneşe doğru veya güneşten uzak olmasına bağlıdır.
Kuzey Yarımküre güneşe doğru eğilir. Güneş ışınları düz bir çizgide Kuzey Yarımküre'ye çarpar. Günler uzun ve sıcak. Kışın ise tersi olur. Daha sonra, kuzey güneşten uzağa eğilir. Günler kısa ve karanlık. Dünyanın kuzey yarısında yaz, güney yarısında ise kış olur.
İlkbahar ve sonbaharda güneş her iki yarımkürede de eşit olarak parlar.
Dünyanın Farklı Parçaları Nelerdir?
Dünya toprak, hava, su ve yaşamdan oluşur. Dağlar, vadiler ve düz yerler araziyi oluşturur. Hava farklı gazlardan oluşur. Gazlardan biri oksijendir. Okyanuslar, göller, nehirler, akarsular, yağmur, kar ve buz sudan oluşur. Yeryüzünde birçok farklı yaşam türü vardır. İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler Dünya'da yaşar. Bazı canlılar çok küçüktür. Diğerleri çok büyük olabilir.
Dünyanın her bir parçası diğer parçalarla bağlantı kurar ve onlarla birlikte çalışır. Örneğin:
- Havadaki bulutlar karaya yağmur ve kar bırakır.
- Su bitki ve hayvanlara hayat verir.
- Karadaki volkanlar havaya gaz ve toz gönderir.
- İnsanlar havayı solumakta ve su içmektedir.
NASA Dünyayı Neden ve Nasıl İnceliyor?
Dünyanın en önemli parçaları; kara, hava ve sudur. Bu 3 şey yaşam için oldukça önemlidir ve her zaman değişmektedir. NASA, nasıl değiştiğini öğrenmek için Dünya'yı inceler. Bazı değişiklikler doğaldır. Bazıları insanlardan kaynaklanır. Bilim adamları, Dünya'nın geçmişte nasıl değiştiğini bilmek istiyor. Bu, Dünya'nın gelecekte nasıl değişebileceğini tahmin etmelerine yardımcı olur.
NASA, uyduları kullanarak Dünya'yı inceliyor. Uydular uzaydan Dünya'ya bakar. Dünyanın fotoğraflarını çekiyorlar. Dünya'nın tüm parçaları hakkında gerçekleri toplarlar. Bütün bunlar, bilim adamlarının hava ve iklimi tahmin etmelerine yardımcı olur.
Dünya hakkında daha fazla şey bilmek, insanların ona daha iyi bakmalarına yardımcı olur.
Dünyanın %70’i Su ile kaplıdır.
Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü, yaygın olarak bilinenin aksine 24 saat sürmez.
Dünya'nın, ekseni etrafında bir tam dönüşü 23 saat, 56 dakika ve 4 saniyede gerçekleştirmektedir. Arada meydana gelen 4 dakikalık zaman kaybı kafanızı karıştırabilir. Ancak güneş, her gün yıldızlara oranla 1 derecelik hareket göstermesinden dolayı bu fark eşitlenmektedir.
Dünya'nın kendi etrafında dönme hızı saatte 1.600 km iken güneş etrafındaki dönüş hızı saatte 108 bin km olarak biliniyor.