Uyurken birden boşluğa düşme hissi neden olur?
Uyurken birden boşluğa düşme hissinin ne olduğu araştırıldı.
Çok büyük bir ihtimalle vücudumuzun uykuya fizyolojik olarak hazırlanışı esnasında meydana gelen belirli elektriksel ve hormonal değişimlerin bir sonucu olan bu hissin tam olarak açıklaması ise belirlenebilmiş değil.
Kısa ve genel olarak, bu hissin, kaslarımızın ani ve kısa kasılmaları sonucunda ortaya çıktığını da söyleyebilir.
Elleriniz ve uyku şekliniz neler anlatıyor? Uyurken hepimizin favori yatış pozisyonları vardır. Peki hangisinin neye iyi geldiğini veya ne derece zararlı olduğunu biliyor musunuz?
Ortalamayı 8 saat alırsak bir insan ömrünün 3'te 1'ini uyumakla geçiriyor. Bu sebeple uyku gerçekten de çok önemli bir durum. Ortalama ne kadar uyumalıyız?
Bunun tam olarak bir cevabı olmasa da, uyurken alacağınız pozisyonun horlamada, cilt buruşmasında veya asit ve reflü azalmasında etkili olduğunu söyleyebiliriz.
İnfografikte hangi uyku pozisyonunu seçmeniz gerektiğine dair ipuçları bulabilirsiniz.
Bilim adamları insanların uyurken aldıkları pozisyonların onların karakterini yansıttığını söylüyor.
Konu üzerine araştırmalar yapmış Uyku Bilim Merkezi profesörü Chris Idzikowski insanlar arasındaki yaygın uyku pozisyonunu analiz etti ve uyku pozisyonlarının sadece insan sağlığını etkilemekle kalmadığını aynı zamanda insanların kişilik özellikleriyle de ilişkili olduğunu belirtti.
Cenin Pozisyonu: Pozisyon: Yan tarafınıza bükülerek aldığınız uyku pozisyonudur. 1000 kişi üzerinde yapılan ankette %41 oranla en yaygın olan uyuma şeklidir.
Karakter: Bu şekilde uyuyan insanlar dışa dönük bir imaj yaratsalar da içlerinde çok hassas ve utangaçtıl. İnsanlara alışmaları biraz zaman alabilir ama alıştıktan sonra sıcakkanlı karakterlerini hemen ortaya çıkarırlar. Sağlık: Sola bükülerek uyumak bazı sağlık problemlerine yol açabilir özellikle yaşamsal organlar olan akciğer, mide ya da karaciğerde. Bu yüzden cenin şeklinde uyuyanlar için uzmanların tavsiyesi sağa doğru bükülerek uyumaktır.
Kütük pozisyonu (Ağaç gövdesi): Pozisyon: Her iki kolun da aşağı doğru pozisyon aldığı yan uyuma şeklidir. Karakter: Bu pozisyonda uyumayı tercih eden insanların dışa dönük ve uysal olduğu saptanmıştır. Bu insanların en zayıf noktaları herkese çok kolay güvenmeleridir.
Hasret çekme pozisyonu: Pozisyon: Bu uyku şekli de yana dönük bir pozisyondur ama diğerlerinden farkı iki kolun da öne doğru uzatılmış olmasıdır.
Karakter: Bu şekilde uyuyan insanlar genelde yeni şeylere açık olmakla beraber bir o kadar şüpheci ve eleştirel de olabilirler.Karar almaları uzun sürer ama bir kere de karar verdiler mi hiç birşey onları fikirlerinden caydıramaz.
Asker pozisyonu: Pozisyon: Sırtüstü uyku pozisyonu olup uyuyan kişinin kolları iki yanda konumlanır. Karakter: Asker pozisyonunda uyuyan insanlar sessiz ve içine kapanık bir kişiliğe sahiptirler.Gerek kendileri gerekse yakınları için yüksek hayat standartları
Sağlık: Bu şekilde sırtüstü uyumak nefes problemlerine ve horlamaya sebep olabilir özellikle de horlamanız yanınızda uyuyan kişilerin berbat bir gece geçirmesine yol açabilir. Yüzüstü yatmanız hem sizin için hem de yanınızda uyuyan insan için daha huzurlu olabilir.
Serbest düşüş pozisyonu: Pozisyon: Midenin üzerinde, eller başın üstünde ve yastığın etrafında ,başınız da sağ ya da sol yana dönük yatış pozisyonu. Karakter: Serbest uyku pozisyonunu tercih eden insanlar dışadönük ve atılgan olurlar. Her ne kadar küstah gözükseler de aslında kendilerine yöneltilen eleştirileri dikkate alırlar.
Sağlık: Serbest düşüş pozisyonunda olduğu gibi uyku sırasında alınan diğer yüzükoyun pozisyonlar sindirim için olumlu etki yaparlar.
Deniz yıldızı pozisyonu: Pozisyon: Sırtüstü ve kollar başın üstünde uyku pozisyonu. Karakter: Deniz yıldızı şeklinde uyuyanlar iyi bir dinleyici olup dolayısıyla da güvenilir arkadaşdırlar. Ayrıca başkalarına yardım etmekten hoşanırlar ama ilgi odağı olmak hoşlarına gitmez
Sağlık: Asker pozisyonunda uyuyanlar gibi denizyıldızı pozisyonunda uyuyanlar da nefes problemi yaşarlar ve uyku esnasında horlarlar. Bu yatış şekli kişilerin daha az dinlenmiş uyanmalarına sebep olur.
Çoğunlukla uykuya dalmadan hemen önce bu hisse kapılmak, çoğu insanın başına gelen bir durum.
Yorucu bir günün sonunda gelen uyku esnasında kaslarımızın ani kısa kasılmalar geçirmesi, boşluğa düşme hissine neden oluyor.