Uçaktan hızlı ulaşım imkanı sunan Hyperloop nedir? Nasıl çalışır?
Hyperloop Türkçe adıyla Hızyuvar Elon Musk tarafından tapray (yeni nesil ray ötesi sistem) teknolojisi ile geliştirilen üst düzey bir hızlı ulaşım aracıdır. Dilerseniz projeyi yakından inceleyelim.
Musk’ın ultra hızlı seyahat bölmeleri kullanarak dünya şehirlerini birbirine bağlama planı ilk başta çılgınca gelmişti
Fakat herkesin alıştığı üzere böyle çılgınlıkları gerçekleştirebilecek kişilerin başında gelen isim Elon Musk idi.
Hızyuvar teknolojisi metalik tüplerin içerisindeki seyahat bölmelerini kullanarak kara,hava,deniz ve raylı sistem taşımacılığına alternatif “5. Bir ulaşım modu” olarak tanımlanmakta. Hızyuvar teknolojisi yaklaşık 1200 km/saatlik maksimum hıza ulaşmayı hedefleyen yüksek hızlı banliyö ve yük taşıma sistemidir.
Musk’ın ilk tasarımı insanları Los Angeles’tan San Francisco’ya (610 km) yaklaşık 30 dakikada götürmekti.
Hava sürtünmesini azaltmak için vakuma yakın bir tüp içine elektromanyetik kuvvet kullanarak özel olarak tasarlanmış basınçlı kapsülleri sevk ederek çalışır.
Bölmeler elektromıknatıslar vasıtasıyla raylardan ileriye doğru itilen manyetik levitasyon trenlerine benzer şekilde hazırlanmış raylar kullanarak tüpün içerisindeki bir hava yastığı üzerinde hareket eder. Bölmenin önündeki elektrikli kompresör havayı arkaya doğru iterek hareketi sağlar.
Hızyuvar tüpleri yerden 30 metre yükseklikte inşa edilen depreme dayanıklı direkler üzerine monte edilerek tanımlanmış otoyolların yanına yerleştirilecektir.
Tesla tarafından geliştirilen motorlar ve piller tüpün dış yüzeyindeki güneş panelleriyle güçlendirilecek. İleri hareket ve yavaşlama doğrusal bir endüksiyon motoru ile kontrol edilecek.
Hızyuvar’ın potansiyel faydaları hızlı,ucuz ve çevre dostu olmasıdır. Musk, kapsüllerin rahat ve güvenli olacağını ifade ederek güvenlik amacıyla her kapsülün 37 kilometrelik aralıklarla seyahat edeceğini ifade etti.
Ayrıca her bir kapsülde güvenlik amacıyla birden fazla acil fren destek sistemi bulunacak.