Telefonunuzu tamire vermeden önce dikkat!
Akıllı telefon ve tabletler, en küçük hasarda bile kullanıcılara yeni bir cihaz fiyatı kadar bir tamirat faturası çıkarabiliyor. Cihazlarda, ekran, dokunmatik panel ve arka kapak gibi ilk hasar gören parçaların fiyatı 1000 lirayı aşıyor.
Tablet ve akıllı telefonların yere düşürülmesi sonucu üç parçasının bile yenilenmesi, kullanıcılardan yaklaşık yeni bir cihaz parasının çıkmasını sağlıyor.
Ancak tamir ettirmek yerine yeni bir tablet veya akıllı telefon almak da kullanıcıların karşısına çıkan bir seçenek oluyor.
Orjinal olmayan yedek parçalar ise yarı fiyata sahip olsa da kullanım ömrü ve garanti bakımından birçok dezavantajlara sahip.
1100 TL’YE ÇIKIYOR Akıllı telefon ve tablet bilgisayarların yere düştüğünde ilk hazar gören parçaları arasında arka koruyucu kapak, ekran ve dokunmatik panel bulunuyor.
Yetkili servislerden alınan bilgilere göre yere düşen ve hasar gören akıllı telefon veya tablet bilgisayarların en düşük parça değişim ücreti 250 liradan başlıyor.
Türkiye’de en çok kullanılan tabletlerden biri olan iPad’lerin ekranı 250 lira, dokunmatik paneli 300 lira ve alüminyum malzemeden yapılan arka kapağı ise 270 lira olaran belirtiliyor.
İşçilik ücretiyle beraber söz konusu parçaların değişim ücreti bin liraya yaklaşıyor. Samsung’un 10 inçlik tablet modellerinde masraf biraz daha düşüyor.
Samsung Galaxy Tab 10.1 inçlik modelinin ekranı 300 lira, dokunmatik paneli ise 350 lira civarında. Ancak cihazın arka kapağının plastik olması ödenecek tutarı düşürüyor.
Söz konusu cihazın ekran, dokunmatik panel ve arka kapağının değiştirilmesi kullanıcılara yaklaşık 750 liraya mal oluyor. Sony tabletler ise en pahalı yedek parça değişimi yapılan ürünler arasında yer alıyor.
Sony Xperia S modelinde bir tabletin düşürülmesi sonucu çıkan fatura tutarı 1100 liraya kadar ulaşıyor.
CEP’TE 500 LİRA Akıllı telefonların kullanımının tabletlere oranla daha yaygın olması yedek parça fiyatlarını düşürüyor.
Apple akıllı telefon modeli iPhone’un yedek parça fiyatları tablet bilgisayarlarda olduğu gibi malzeme kalitesinden dolayı diğer üreticilerden biraz daha yüksek.
IPhone 5’in ekranı 200 lira, dokunmatik paneli 250 lira, alüminyum kasası ise 300 lira civarında bulunuyor.
Samsung’un akıllı telefonu S4 ise kasa ve arka kapaktan dolayı rakiplerinden biraz daha ucuz.
Söz konusu cihazın 5 inçlik ekranın fiyatı 250 lira, dokunmatik paneli 300 lira, plastik arka kapak ise 50 lira olarak belirtiliyor.
Ancak bu kategoride yedek parçası pahalı olan bir cihaz daha bulunuyor.
iPhone gibi tek parçalık bir kasaya sahip olan HTC One’ın sadece kasası 350 lira civarında bir fiyatla değiştiriliyor.
Bu cihazın ekranı 250 lira, dokunmatik paneli yaklaşık 275 lira. Akıllı telefonlardan alınan işçilik ücreti ise 50 lira ile 100 lira arasında değişiyor.
YARI FİYATINA GARANTİSİZ TAMİR Orjinal yedek parçalarla akıllı telefonunu veya tabletini tamir ettirmek istemeyenlerin tercih ettiği yollarında birisi ‘yan sanayi’ olarak adlandırılan orjinal olmayan parçalar bulunuyor ve neredeyse yarı fiyatından daha ucuza tamir ettirmek mümkün.
Örneğin iPad’in ekranı ve dokunmatik panelinin toplam fiyatı 300 liraya geliyor. iPad’in arka kapağı ise 100 lira civarında.
Yani yaklaşık 1000 liraya tamir ettirilebilen iPad’i, yan sanayi parçalarla toplamda 450 liraya tamir ettirebilmek mümkün. Akıllı telefonlardan bu oran daha da düşüyor.
Ancak yan sanayi ürünlerin garantisi bulunmadığı gibi malzeme kalitesi orjinaller kadar başarılı değil.
TAMİRE VERMEDEN ÖNCE DİKKAT Akıllı telefon ve tabletler artık iş ve özel hayatın ayrılmaz bir parçası olma başladı.
Bu yüzden kullanıcılar fotoğraflar, mesajlar, sosyal ağ hesapları ve e-postalar gibi tüm özel bilgilerini bu cihazlara yüklüyor.
Hiç beklenmeyen bir anda siz konusu cihazların yere düşürülmesi ve çalışmaz duruma gelmesi söz konusu özel bilgilerin de tamir sırasında görüntülenmesine neden olabiliyor.
Bu yüzden cihazı kullanım esnasında güvenliği en üst seviyede tutmak da fayda var.
Ekran kilidi en kolay güvenlik yöntemlerinden biri
Fotoğraf galerisine, uygulama veya ayarlar ile kısıtlayarak şifrelemek de fayda var.
Öte yandan hasar gören cihazınızı mutlaka güvendiğiniz bir servise emanet etmek de fayda var.
Akıllı telefon, tablet ve akıllı cihazlarda fiyat rekabeti her geçen gün artıyor. Ancak fiyat açısından artık her kesime ulaşmaya başlayan bu cihazları yere düşürenlerin cebi yanıyor