Teknoloji tarihinin fiyaskoları!
İşte ibretlik batış hikayeleri... Büyük umutlarla tanıtılmış, bir dönem kitlelerin ilgisini çekmiş ve yüksek değerler biçilen teknolojik çuvallamalar...
Günümüzün dev teknoloji markalarıyla rekabet edemeyen veya yakaladıkları ilk heyecanı yitirenleri bugün gülümseyerek hatırlıyoruz.
Yüksek beklentilerle kullanıcıların karşısına çıkan fakat batışları Titanik’i andıran markalardan bir derleme; hatırlayınca sizin de yüzünüzde bir gülümseme ve hüzün belirecek...
İşte tarihe karışan o teknoloji markaları...
Betamax (1975-2002) Sony tarafından üretilen Betamax video kasetleri, 80′lerin format savaşında VHS’yle büyük bir savaşa girdi.
Boyut olarak daha küçük ve kullanışlı olmasına rağme, en çok izlenen filmlerin hep VHS’de bulunması sebebiyle tüketiciden hak ettiği ilgiyi göremedi. Video kaset furyasının artık son bulduğu 2002 yılında Betamax da son üretimini yaptı.
Microsoft Bob (1994-1995) Microsoft’ın ilk işletim sistemi hüsranı, ilk kalp ağrısı. Windows 95′ten bir sene önce pazara sürülen bu ürün, Bill Gates’in eşi Melinda French’e ait bir proje.
Dünyaca ünlü teknoloji sitesi Cnet tarafından yapılan en kötü ürünler listesinde ilk sırada yer alan Microsoft Bob, iyi niyetli ama kullanışsız bir yazılım çözümü olarak kendini imha etti.
Windows 98 ME (2000-2001) Microsoft’un Windows 98′den hemen sonra, Eylül 2000′de piyasaya sürdüğü Windows 98 Millennium Edition, artık kimsenin hatırlamak istemediği bir facia.
Windows 2000 görünümlü Windows 98 olan ME, serin kumlardan kızgın sulara atlamak gibi bir şeydi. Neyse ki hızla uzaklaştı.
İxir (1999-2001) Türkiye internetinin en ilginç girişimlerinden biri olan İxir, ülkemizde internet servis sağlayıcı patlamasının yaşandığı dönemde kuruldu.
Televizyon ve radyolarda kestaneci-mısırcı konseptli reklamlarıyla Türk insanına ilk defa internetten bahsetti. Kısa sürede 300 kişiyi işe alan İxir aynı hızla bu insanları işten çıkardı. 2001 sonunda da tüm varlığını Superonline’a armağan etti.
Netscape (1994-2008) Bilgisayar tarihinin ilk ticari web tarayıcısı olan Netscape, 9.0.0.6 sürümü ile resmi olarak 3 ay önce aramızdan ayrıldı. Tam 14 yıl önce ilk sürümünü yayımlayan Netscape pazarın yüzde 90′ını elinde tutuyordu.
Derken Microsoft tuttu işletim sisteminin içine kendi tarayıcısı olan Internet Explorer’ı koydu. Netscape büyük umutlarla yola çıktı, bizler de onu çok sevdik; fakat Microsoft’un sert rekabetine dayanamadı.
Apple Puck Mouse (1998-2000) Macintosh markasıyla tasarımcıların vazgeçemediği cihazlar üreten Apple, kendisinden beklenmeyen bir tasarım faciasına imza atarak bu bu fareyi piyasaya sürdü.
Kimse Apple’ın neden böyle bir yaptığını anlayamadı. Tutuşu zor, kullanışsız ve garip görünümlü bu fare, ibret alınması gereken tasarımlar klasmanında bir numaraya aday.
Ginger-Segway (2001) Yer yerinden oynayacak, herkes ona binecek, insanların günlük yaşamı değişecek vaatleriyle büyük beklenti yaratan bu iki tekerlekli araç tam bir çuvallama harikası oldu.
İnsanlara “yüzyılın icadı” olarak tanıtılan bu Segway, alışveriş merkezleri ve havaalanları haricinde kendine yer bulamadı.
HD DVD (2003-2008) Toshiba tarafından Sony’nin Blu-ray Disc’ine rakip olarak ortaya çıkartılan HD DVD çok taze bir yara. Yüksek tanımlamalı video ve veri taşınması için geliştirilmiş bir optik depolama formatı olan HD DVD..
2003'teki DVD Forum’da DVD’nin halefi olarak seçildi. Fakat film şirketleri Blu-Ray’i tercih edince kazanan Sony oldu. Şubat 2008′de Toshiba, HD DVD üretimini durdurma kararını açıkladı.
İnternet ve bilgisayarların hayatımızda yayılmasıyla birlikte pek çok markanın doğumuna şahit olduk.
1975-2008 arası bazı teknoloji markalarının “güvendiğim devrelere kar yağdı” diye gözyaşları içinde kaderlerine razı olup sahneden çekildi, bazılarıysa hâlâ direniyor...