Ölen insanlar sanal dünyada: Yapay zeka kendini aştı!

HereAfterAI isimli bir şirket yapay zeka tabanlı ölen kişilerin sanal avatar versiyonlarını oluşturan yeni bir uygulama geliştirdi. Bazı kesimlerce etik bulunmayan bu uygulama ile artık insanlar kaybettikleri sevdikleriyle sanal dünyada sohbet edebilecekler. İşte tüm detaylar.

Ölen insanlar sanal dünyada: Yapay zeka kendini aştı!

Yapay zekanın (AI) ölen kişileri sanal dünyaya geri getirme konusundaki çalışmaları oldukça fazla. Teknoloji bir şekilde ölen bireylerin mezarın ötesinden başkalarıyla etkileşim kurmasını ve sohbet etmesini sağlamaya çalışıyor. HereAfterAI adlı Kaliforniya merkezli bir şirket de dahil olmak üzere birçok teknoloji ve AI geliştirme şirketi, gerçek insanların sanal versiyonlarını oluşturmak için AI sohbet robotlarının ve sesli asistanlarının olduğu son teknoloji algoritmalar kullanıyor.

Ölen insanlar sanal dünyada: Yapay zeka kendini aştı! - Resim : 1

Kullanıcıların ölüleriyle konuşmalarını sağlayacak teknolojiye yatırım yapmanın ardındaki fikir, temel olarak insan düşünce kalıplarını klonlama fikrinden besleniyor. Aslında, verimli bir yapay zeka makinesi yaratmanın arkasındaki fikir, görevleri mükemmel bir şekilde yerine getirebilmek ve insanların genel olarak yaptığı gibi düşünebilmektir. HereAfterAI, ölen sevdiklerinize benzeyen etkileşimli avatarlar oluşturmak ve sohbet edebilen etkileşimli avatarlar oluşturmak için fotoğrafları, video röportajlarını ve ses kayıtlarını kullanan bir mobil uygulama sunacak.

Bu tür AI sistemleri yavaş yavaş daha da popüler bir hale gelmekte çünkü insanlara duygusal ve psikolojik olarak destek sağlayıp, huzur verdiklerine inanılıyor. Ama yapay zekanın bu noktada etkileri gerçekten sadece pozitif anlamda mı? Konunun derinliklerine inildiğinde, uzmanlar bu yeniliklerden pek memnun değiller. Bu yenilikleri çevreleyen etik tartışmalar, Amazon'un Alexa'sı vefat eden aile üyelerinizin sesini taklit etmeye başladığından beri tartışılıyor. Bu teknolojinin özel anıları çoğaltmak için kullanılması oldukça güzel bulunurken, insanların zayıflıklarından beslenmek, teknolojinin toksik etik sorunlarını tartışma konusu yapıyor.