Nasa'nın ilk kez yayımladığı görüntüler-1
Yayınlanan fotoğrafların arasında Satürn'den yıllardır görüntü alan uzay aracı Cassini'nin NASA'ya gönderdiği Mimas uydusunun görünrüleri de vardı.
Yayınlanan fotoğrafların arasında Satürn'den yıllardır görüntü alan uzay aracı Cassini'nin NASA'ya gönderdiği Mimas uydusunun görünrüleri de vardı.
NASA ilk kez yayımladığı fotoğraflarda Satürn'ün diğer uydusu "Mimas"ın yüzeyinde yaşanan değişikliği ortaya koydu.
Titan"daki hidrokarbon denizleri, burada olası yaşam belirtileri olabileceğini gösteriyor
NASA, 1980'li yıllarda "Voyager" uzay aracıyla "Mimas", "Enceladus", "Tethys", "Dione", "Rhea" ve "Iapetus" uydularını fotoğraflamıştı.
NASA’nın Mars’taki Curiosity (Merak) isimli keşif aracı, 154 kilometre genişliğindeki Gale kraterinin milyonlarca yıl önce suyla dolu bir göl olabileceğini kanıtlayan yer şekillerini fotoğrafladı.
Curiosity uzay aracı, 2012 yılının Ağustos ayında, mikrobiyolojik yaşam izleri saklama olasılığı en yüksek yerlerden bir olarak kabul edilen 5 bin 500 metrelik Sharp Dağı'nın eteklerine inmişti. Sharp Dağı, Gale kraterinin ortasında yükseliyor. Eylül ayında yapılan sondaj ve iki yıldır toplanan son verilere göre, dağ ve çevresindeki yer şekilleri, bu kraterin içindeki suyun aşındırmasıyla oluştu.
NASA araştırmacıları, kraterin merkezindeki dağın eteklerine doğru uzanan ve su tortusu çökeltileri içeren kaya yığınları keşfetti. Buna göre, Sharp Dağı’nın yaklaşık 3,5 milyar yıl önce bu kraterin içinde olmadığı, suyun aşındırmasıyla zamanla oluştuğu düşünülüyor.
California Teknoloji Enstitüsü’nden John Grotzinger, “Eğimli tabakalar bulmak tamamen sürprizdi. Aracın bütün bu yolculuğu, Sharp Dağı’nı anlamamızı sağlayacak içeriği verdi” dedi. NASA’nın Mars Keşif Programı’ndan Michael Meyer ise, “Kraterde bu büyüklükteki bir gölün varlığı ve zamanın uzunluğu, orada bir yaşam olasılığı için yeterli zamana işaret ediyor” diye konuştu.
2 Eylül’de Sharp Dağı’na ulaşan Curiostiy, geride kalan iki yılda birçok defa yaptığı gibi sondajdan elde ettiği numuneleri robotik koluyla deney cihazlarına aktardı ve burada kimyasal analiz yaptı. Mars Numuneleri Analizi (SAM) cihazında yapılan analizler, Sharp Dağı'nın oluşumu hakkında önemli bilgiler verdi.
uriosity, Mars’ta ilk sondajını Şubat 2013’te yapmış ve analiz ettiği toprağın kalsiyum sülfat açısından zengin olduğunu tespit etmişti. Curiosity projesi, NASA’nın 2030’larda Mars’a yapmayı planladığı insanlı uçuş görevi için önemli bir araştırma ve hazırlık aşaması olarak görülüyor.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), insansız hava aracı Curiosity’nin Mars’tan aldığı mineral örneklerinin ve yüzeyde açılan çukurun fotoğrafını yayınladı. Geçtiğimiz günlerde Curiosity’nin aldığı örneklerde feldisfat ve olivin minerallerinin bulunduğunu açıklamıştı. NASA CheMin adındaki robotik kolun Mars yüzeyinde açtığı çukurun fotoğrafını da yayınladı.
Curiosity Mars yüzeyinin ve yörüngesinin mineral haritasının çıkarılmasında oldukça etkin bir rol oynuyor. CheMin’in çıkardığı kızıl toprağın bu zamana kadar elde edilen minerallerden çok daha fazla hematit ve demir oksit içerdiği de açıklandı.
Güneş sisteminde Güneş'e en yakın altıncı gezegen olan Satürn'ün 61 farklı uydusu bulunuyor. Bunlardan biri de birçok özelliğiyle Ay'a benzetilen Satürn'ün uydusu Titan...