NASA’dan Mars serası projesine ödül
NASA’nın 2019 BIG Idea Challenge ödülünü, Mars’ta bitki yetiştirmeyi hedefleyen sera projesini tasarlayan ve Dartmouth Üniversitesi'nde eğitimlerine devam etmekte olan bir grup öğrenci kazandı.
Dartmouth Üniversitesi öğrencileri Mars’ta bitki yetiştirmek amacıyla yeni bir sera tasarımı yaparak NASA’nın 2019 BIG Idea Challenge ödülünü aldılar.
NASA’dan Mars serası projesine ödül
Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA uzun bir süredir astronotların Mars’ta tarım yapmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların yürütülmesindeki temel sebep, ilerleyen zamanlarda astronotların daha uzun süre Marsta kalmasını sağlamak. Bu nedenle NASA Mars’ta topraksız tarım yapabilme konusuna büyük önem veriyor. Dartmouth Üniversitesi öğrencileri bu konuyla ilgili olarak yeni bir sera projesi geliştirdiler. Özellikle tasarımı ile dikkat çeken bu proje NASA’nın 2019 BIG Idea Challenge ödülünü almaya hak kazandı ve kazanımları bununla sınırlı kalmayan öğrenciler, NASA'da staj yapma hakkına da sahip oldular.
Dartmouth Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan proje ile öğrenciler topraksız tarım yapılabilecek bir sera tasarımı planladılar. Tasarımda seranın tavanının altına yerleştirilen besin çözeltisi ile doldurulan bir tank sistemi beslerken, seranın iç kısmına yerleştirilen LED’ler sayesinde bitkilerin fotosentez yapabilmek için ihtiyacı olan ışık elde edilecek.
Öğrenciler tarafından oluşturulan proje ile seranın 4 astronotun 600 günlük besin ihtiyacını karşılayabilecek şekilde besin üretimine imkan sağladığı ifade ediliyor. Bu projenin hayata geçmesi ile artık astronotlar Mars’ta kendi besinlerini yetiştirebilecekler. Bu proje kapsamında serada lahana, soya, tatlı patates, patates, brokoli, çilek, buğday ve yer bademi besinlerinin yetiştirilmesi hedefleniyor.
Proje hayata geçebilir mi?
Projeyi tasarlayan öğrenciler bu yapının Mars’a taşınabileceğini belirtirken, yaptıkları hesaplamalarda, seranın yaklaşık olarak 9.130 kg ağırlığında olduğu ve bu yapının Mars’a tek seferde götürülebileceğini düşündüklerini ifade ettiler. Tasarlanan bu seranın, kendi kendine yetebildiğini ve çok az denetime ihtiyacı olduğu tasarım ekibi tarafından belirtilirken, aynı zamanda bu durumun astronotların keşif yapmak için bolca zamanlarının olmasına katkı sağlayacağını belirttiler.