NASA neden cehennem odası yaptı?
GEER ilk olarak 2014 yılında hizmet vermeye başlandı fakat basına duyurulmadı. Şimdiye kadar içerisinde metal seramik kablo ve bir çok elektronik eşyanın dayanıklılığı test edildi.
GEER ilk olarak 2014 yılında hizmet vermeye başlandı fakat basına duyurulmadı. Şimdiye kadar içerisinde metal seramik kablo ve bir çok elektronik eşyanın dayanıklılığı test edildi.
Kimyager ve malzeme bilimcisi Gustavo Costa, konu hakkında şunları söyledi: "Venüs'ü son ziyaret eden araştırma araçlarından biri, 1982 yılında gönderilen Venera 13'tü ve bu araç gezegenin şartlarına yalnızca 2 saat 7 dakika dayanabildi. Odanın şartları gerçekten çok acımasız, adeta dünya üzerinde bir cehennem gibi..."
Venüs için aynı zamanda bilinenler dünya ile aynı atmosfere sahip olduğu ve gezegende su bulunduğu. Bilim insanlarının ürettiği bu oda Vebüs gezegeninde ki sıcak havayı aratmayacak nitelikte.
Yüksek sıcaklık nedeniyle gezegendeki suyun kaybolduğu, karbondioksitin atmosteri kapladığı ve küresel ısınmanın gezegeni yakıp kavurduğu düşünülüyor.
Güneş Sistemi'nin en korkutucu mekanı olarak adlandırılıyor ve gezegenimizi daha iyi anlamamız için iyi bir örnek teşkil ediyor. Bunu biliyoruz, çünkü bugüne kadar gezegene çoğu Sovyerler Birliği tarafından olmak üzere 8 uydu ve 10 uzay aracı gönderildi.
Venüs'ün atmosferi, Dünya'nın atmosferinden 100 kat daha kalın ve %97'si karbondioksitten oluşuyor. Gezegende rastlanan ortalama sıcaklık ise 462 derece. Bu sıcaklık, kurşunu eritmek için bile yeterli... Ancak gezegenin yüzeyine inildiğinde uzay araçlarına ne olacağı konusu, GEER projesi sonuçlanana kadar bir muamma olmayı sürdürecek.
Bilim insanları, Venüs'ün yüzeyiyle ilgili sahip olduğumuz tüm bilgileri, bu 800 litrelik oda içerisinde simüle ediyor. Bir makine, Venüs'te bulunduğunu bildiğimiz tüm gazları birbirine karıştırıyor ve bir ısıtıcı bu gazları ısıtıyor. GEER'ı ısıtmak iki buçuk gün, soğutmak ise beş gün sürüyor.
Venüs'ün atmosferi aynı zamanda hidrojen florür, hidrojen klorür, hidrojen sülfit ve sülfürik asit gibi son derece tehlikeli kimyasallar barındırıyor. Gonzo, Venüs'e yapılacak bir seyahatin epey tehlikeli olduğunun altını çiziyor: "Dünyamızda su buharının oluşturduğu bulutları Venüs'te sülfürik asit oluşturuyor ve gezegenin yüzeyine ulaşabilmek için öncelikle onları aşmamız gerekiyor. Bu, çok korkutucu..."
Bugün, Venüs'ün yörüngesinde uydusu bulunan tek ülke Japonya.
ABD'nin Clevend şehrinde Venüs gezegenin zorlu şartlarını simüle eden bir oda geliştirdi. İsmi cehennem odası olarak tanımlanan odanın neden yapıldığı haberin devamında.
GEER ismi verilen bu oda Venüs gezegenin yüzeyinde var olan zehirli boğucu ve kavurucu şartları normale çevirmek için kullanılıyor.