NASA coştu! Şimdi de süpernova incelemesi için roket fırlatacak!
Özel bir görüntüleme ve spektroskopi cihazını taşıyan sondaj roketi, Kuğu takımyıldızındaki uzun süredir hayranlık duyulan bir süpernova kalıntısı hakkında mümkün olduğu kadar çok veri toplamak için uzaya kısa bir yolculuk yapacak.
Kuğu Döngüsü veya Peçe Bulutsusu olarak bilinen devasa toz ve gaz bulutu olan hedefi, tahminen 20.000 yıl önce bir yıldızın patlayıcı ölümünden sonra oluşturuldu ve hala genişlemeye devam ediyor.
NASA, görevi New Mexico'daki White Sands Füze Menzilinden başlatmayı planlıyor. İntegral Alan Ultraviyole Spektroskopik Deneyi veya INFUSE, Kuğu Döngüsünü yalnızca birkaç dakika gözlemleyecek ve 90.000-540.000 Fahrenheit dereceye kadar sıcak gazları aydınlatmak için uzak ultraviyole dalga boylarındaki ışığı yakalayacak. Dünya'ya paraşütle atlamadan önce yaklaşık 150 mil yüksekliğe uçması bekleniyor.
NASA coştu! Şimdi de süpernova incelemesi için roket fırlatacak!
Kuğu Döngüsü yaklaşık 2.600 ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor ve güneşimizin 20 katı büyüklüğünde olduğu düşünülen bir yıldızın çökmesiyle oluştu. Olayın sonrası hala devam ettiğinden ve bulut şu anda saatte 930.000 mil hızla genişlediğinden, süpernovaların yeni yıldız sistemlerinin oluşumunu nasıl etkilediğini incelemek için iyi bir aday. INFUSE misyonunun baş araştırmacısı Brian Fleming, "Kuğu Döngüsünü yaratana benzer süpernovaların galaksilerin oluşumu üzerinde büyük etkisi var" dedi.
Fleming, "INFUSE, patlama dalgası galaksinin etrafında yüzen soğuk gaz ceplerine çarptığında yayılan ışığı yakalayarak süpernovanın Samanyolu'na nasıl enerji aktardığını gözlemleyecek" dedi. INFUSE yere geri döndüğünde ve verileri toplandığında, ekip onu düzeltmeyi ve sonunda yeniden başlatmayı planlıyor.