NASA 150 milyon ışık yılı uzaklıktaki galaksinin fotoğrafını paylaştı!
NASA, 1785 yılında keşfedilen ve 150 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan NGC 5037 galaksisinin fotoğrafını yayımladı!
NASA 1785 yılında, yani bundan tam 250 yıl önce varlığı keşfedilen ve 150 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan NGC 5037 isimli galaksinin fotoğrafını paylaştı. Peki uzay ile ilgili kavramlardan bahsederken sıkça kullanılan ''ışık yılı'' nedir? Işık yılı mesafesi kaç km uzaklığı ifade eder? Dilerseniz yazımıza başlamadan önce bu konuya açıklık getirelim.
Hepimizin bildiği üzere, galaksiler arası mesafeyi tanımlamak için ''ışık yılı'' terimini kullanırız. ''Işık yılı'' ışığın 1 yılda yol aldığı mesafeyi ifade eder. Bu mesafe ise 9 trilyon kilometredir. Bu da demektir ki; ışık hızı 1 yıl boyunca 9 trilyon kilometre mesafe yol alabilmektedir. Yakın bir örnek verecek olursak; Dünya ile Güneş arasındaki ortalama uzaklığın 8 ışık dakikası olduğunu söyleyebiliriz.
NASA, Hubble Uzay Teleskopu ile 150 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 5037 isimli galaksinin fotoğrafını görüntülemeyi başardı ve bunu @NASAHubble isimli Twitter hesabından paylaştı.
Besteci ve astronom William Herschel tarafından 1785 yılında keşfedilmişti. NGC 5037 gezegeni, Başak bir diğer adı ile Virgo takımyıldızında yer alıyor.
Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan, ömrünü doldurmak üzere olan Hubble Uzay Teleskopu'nun 'Geniş Alan Kamerası 3' tarafından kaydedilen ve çarpıcı detayların yer aldığı görüntülere hep birlikte göz atalım.
Ayçiçeği Galaksisi (M63)
Dünya'ya yaklaşık 35 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan Ayçiçeği Galaksisi (M63), sarmal galaksiler grubuna giriyor. Galaksi merkezinin etrafında yer alan onlarca mavi nokta dikkatinizi çekmiştir, onlar ise genç parlak yıldızlar.
NGC 891
Sağ tarafta üst tarafta yer alan, NGC 891 Galaksisi Samanyolu'nun oldukça basık ve ince haline benziyor.
NGC 4414
Hubble Teleskopuyla şekilmiş NGC 4414 galaksisi, Dünya'ya en yakın topaklanmış sarmal galaksilerden biri olma özelliği taşıyor.
NGC 7635
Görselin tam ortasında yer alan, 10 ışık yılı genişliğindeki mavi renkteki NGC 7635 isimli baloncuk, yıldızlar ve genişlemekte olan gazların arasında tek başına duruyor.
Spiral Galaksi NGC 3274
Hubble uzay teleskobundaki Wide Field 3 kamerası tarafından görüntülenen bir cüce galaksi topluluğu.
MCG+07-33-027 Galaksisi
Galaksiler normalde yılda yalnızca birkaç yıldız üretiyorlar. Fakat Starburst galaksileri birkaç yüzün üzerinde yıldız üretebiliyor. Starburst galaksileri yeryüzünden yaklaşık 300 milyon ışık yılı ötede yer alıyor.
Eliptik NGC 4696 Galaksisi
Bilim insanları Eliptik NGC 4696 galaksisinin merkezinde gaz ve bulut filizleri bulunduğunu söylüyor ve görselin çapının 45 bin ışık yılı olduğu tahmin ediliyor.
Araba tekeri galaksisi
İsmini tahmin edeceğiniz üzere şeklinden alan bu galaksinin kenarları 100 bin ışık yılı genişliğinde bir alanı kapsıyor.