Müzelik olan teknolojiler
Ekran filtresi Bugün inanması zor geliyor ama gerçek. CRT monitörlerin yaydığı radyasyonun insan gözüne zarar vermemesi için ekran filtreleri kullanılırdı. Bu filtreler aynı zamanda monitörlerin rahatsız edici parlak ışığını da filtreleyerek gözü rahatlatırdı. Yani, monitör karşısında çalışırken beyninizin radyasyondan yanmaması için özel bir koruyucu kalkan kullanmak zorundaydınız.
Ekran filtresi Bugün inanması zor geliyor ama gerçek. CRT monitörlerin yaydığı radyasyonun insan gözüne zarar vermemesi için ekran filtreleri kullanılırdı. Bu filtreler aynı zamanda monitörlerin rahatsız edici parlak ışığını da filtreleyerek gözü rahatlatırdı. Yani, monitör karşısında çalışırken beyninizin radyasyondan yanmaması için özel bir koruyucu kalkan kullanmak zorundaydınız.
Dot Matrix yazıcılar İğne uçlu vurmalı yazıcıları hatırlamıyor olamazsınız. Hala bazı devlet dairlerinde görebildiğimiz bu eski nesil yazıcıların çıkardığı gürültülü ses hala bir nesil insanın kabuslarına girer. Lazer ve mürekkep yazıcılar çıktı, çocuklarımızın geleceği kurtuldu! Yazıcıların gürültüsü o kadar büyük bir sorundu ki, bu gürültüyü kodlayarak müzik çalan “çılgın kompüterci”ler bile çıktı.
VGA CRT monitörlerden kurtulduğumuzda, o sorun kaynağı VGA arayüzünden de kurtulduk. Televizyona bağlamak isteseniz formatlar uyuşmaz, kablo yeterince iyi şekilde yerine oturmamışsa, en ufak sarsıntıda monitördeki görüntü gider gelirdi. Üstelik milyonlarca yıl önce tasarlanırken geleceği yeterince iyi öngörememiş teknoloji insanları nedeniyle yüksek çözünürlüklü görüntülerin önündeki en büyük engeldi.oturuduğumuz yerden dev monitörlerden film izlemek, bilgisayara müdahale etmek mümkün hale geldi. Masamızın üzerindeki rahatsız edici kablolardan kurtuldu ve daha da önemlisi, diz üstü bilgisayarımızın peşinden kuyruk gibi sallanan minik fareler artık cebimize, çantamıza giren pratik cihazlara dönüştüler. Kablolu fare ve klavye aslında hala eski ofis sistemlerinde yoğun olarak kullanılıyor ancak kendimizi kandırmayalım, o kablolu fareyi her gördüğümüzde tüylerimiz diken diken oluyor.
CRT Monitör Bu dev monitörler aslında hala eski sistemlerini güncellememiş olan kullanıcıların masalarında görülebiliyor ancak gelin itiraf edelim. Kocaman, ağır, hantal ve çoğu zaman da sorunlu bu dev monitörler yerlerini ince, zarif, hafif ve ucuz LCD’lere bıraktığında dünyada minik bir devrim yaşanmış oldu.
Disket sürücü Bugün artık bilgisayarlarda CD/DVD sürücü bile bulmak kolay değilken, bir zamanlar disket sürücüler olmaksızın bilgisayarları açmak bile mümkün değildi zira PC’lerde sabit disk bulunmazdı ve işletim sistemini yüklemek için disketlere ihtiyaç duyardık. 720 kb, 1.2 MB ve 1.44 MB boyutlarındaki küçük disketlere, sayısız dosya yüklenir, sayısız oyun veya yedek dosyalar bu minicik disketlerin içine sığardı. CD sürücülerin yaygınlaşmasıyla disket sürücüler de PC’lerden kaldırılmaya başlandı.
Kablolu fare ve klavye Kablolu fare ve klavyelerden kurtulmamız, hayatımıza önemli bir katkı sağladı. Artık bilgisayarı kullanma menzilimiz, farenin kablo uzunluğunun ötesine geçti. Salonda oturuduğumuz yerden dev monitörlerden film izlemek, bilgisayara müdahale etmek mümkün hale geldi. Masamızın üzerindeki rahatsız edici kablolardan kurtuldu ve daha da önemlisi, diz üstü bilgisayarımızın peşinden kuyruk gibi sallanan minik fareler artık cebimize, çantamıza giren pratik cihazlara dönüştüler. Kablolu fare ve klavye aslında hala eski ofis sistemlerinde yoğun olarak kullanılıyor ancak kendimizi kandırmayalım, o kablolu fareyi her gördüğümüzde tüylerimiz diken diken oluyor.
Ses kartı Bugün satın aldığımız hiçbir bilgisayara ses kartı almak zorunda değiliz zaten ayrı satılan ses kartı arasanız da bulmanız kolay değil. Sadece çok profesyonel müzik insanlarının ihtiyaçlarına cevap veren yüksek fiyatlı özel ses kartları dışında, eskisi gibi PC toplarken ses kartı satın alan kimse kalmadı. Oysa Creative, Adlib gibi markaların altında satılan ses kartları olmadan, PC’lerden bip bip dışında sesler almak mümkün olmazdı. Zamanla teknoloji gelişti ve ses kartları ana kartlara entegre edildi. Creative’in ünlü Soundblaster ses kartı markası da hala varlığını sürdürüyor ancak bu markayla artık kulaklık ve ses ürünlerinin yanında, daha yüksek kaliteli ses ihtiyacı duyan kullanıcılar için harici ses kartları üretiliyor.
Bilgisayarlar hızla gelişiyor ve güncelleniyor. Bu hıza kapılıp giderken, dört beş sene önceye kadar hayatımızın parçası olan bazı bileşenleri unutverdiğimizi görüyoruz. Bir zamanlar bilgisayarlarımızın olmazsa olmazı diye düşündüğümüz pek çok parça, artık teknoloji müzelerinin parçaları oldular. İşte, bugün bazılarının varlığını bile tamamen unuttuğunuz o minik PC bileşenleri.