Herkes bu soruların yanıtını merak ediyor
Bilim dünyasında insanların merak edip cevap bulamadığı pek çok soru var. Bu sorulardan bazılarını sizin için derleyip, cevapladık.
Rüzgar türbinleri ne kadar enerji üretir? Rüzgar türbinleri tarafından oluşturulan enerji, dünyanın en temiz enerjisidir. Türbinler, rüzgar sadece 5 kilometre rüzgar hızından sonra harekete geçebilir ve rüzgar hızı ne kadar artarsa o kadar çok enerji üretebilirler.
Rüzgar türbinleri yeterli miktarda enerji üretebilir mi? Ortalama bir rüzgar türbini, 350 adet konutun bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilir. Rüzgar türbinlerinin ürettiği yüzde 75 güç ile muazzam değerlere ulaşabilir.
Nane neden serinlik verir? Beynin ürettiği elektrik sinyalleri; "Bu maddeye dokun çünkü serin ve bu maddeye dokunma fazlasıyla sıcak arasında" gidip gelilr. Ne var ki nane temelli şekerler, beynin sinir hücrelerini kandırıp, "Hey, ben serin ve ferahlatıcıyım" mesajını yayarlar. Şekerden yayılan metobolitler, "sıcak ve soğuk" arasındaki dengeyi birbirine katarlar.
Aurora neden böylesine renklidir? Aurora denilen kutup ışıkları, Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların, Dünya atmosferinin en üst katmanıyla temas ettiğinde oluşan çarpışma nedeniyle görülür. Yüksek hızlı enerjik parçacıklar, Dünya atmosferine temas ettiğinde Aurora denilen ışıklar ortaya çıkar. Her bir atomun türü kendilerine özgü bir renk üretir. Bu renklerin çarpışması ise göz kamaştırıcı bir görüntüye bürünmesine sebep olur.
Gribin kod adı nedir ve ne anlama gelir? Gribe neden olan virüsün yüzey proteinleri olan Hemaglutinin (Hemagglutinin, H) ve Nöraminidaz (Neuraminidase, N) isimli kimyasallardan oluşur. Bu nedenle virüsün ismi sürekli değişir. Basit bir örnek vermemiz gerekirse H5N3 tipi virüsün Hemaglutinin proteini, H9N5'ten önce keşfedilmiştir. Elbette bu hangisinin daha ölümcül olduğunu ortaya dökmez. En yakında tanıdığımız grip türü domuz gribinin kod adı H1N1'dir.
Uçaklar yıldırımdan nasıl sakınır? Uçakların gövdeleri genellikle elektrik iletkenliği hafif metal alüminyumdan üretilir. Uçaklarda en düşük zarar görme potansiyeli olan kompozitler mevcuttur. Kompozit malzemelerden üretilen kısımlar sayesinde elektriksel olarak yüklü parçacıkların uçağın dış yüzeyi boyunca sorunsuz bir şekilde aktarılması için iletkenliği yüksek malzemelerle kaplanır.
Mumyalar neden çok az çürür? Eski Mısır'da; Mısırlılar, tüm organları çıkarıp, bedeni içten dışa tuzlu bir karışımla dolduruyordu. Ayrı bir ortamda kurutulan organlar da bu işlemin tamamlanmasıyla birlikte genelde tekrar yerlerine konuluyordu. Ama mumyaların bazen talaşla doldurulup, reçine ve ketenle sarılmış oldukları da görülürdü.
Statik elektrik nedir? Statik elektrik, tabiatta birbirinden farklı veya aynı, iletken veya yalıtkan iki maddenin temas etmesi ve sonra ayrılması veya sürtünme işlemi sonucunda, bu iki cisim arasında pozitif ve negatif elektronların serbest bırakılması ve işaretlerinin değişmesi ile fiziksel olarak oluşur. Statik voltaj can yakar ama akım seviyesi çok zayıftır yani ölümcül bir etkiye neden olmaz.
Elektrik telleri kuşlara genelde neden zarar vermez? Elektrik akımı son derece ilginç bir mimariye sahiptir ve kendini korumayı iyi bilir. Elektrik akımı, bir ortamdaki en kolay hedefe saldırır. Bunun için sudaki bir insanı örneği gösterebiliriz. Zira insan vücudu son derece iletkendir. Tellere konan kuşlar ise fazlasıyla minik hedeflerdir ve elektrik akımı onların küçük pençelerinden geçip kaynağa dönmektense, çok daha iletken telleri tercih eder. Yine de, tellere konan kuşlar, bazen şanslarını fazlasıyla sorgular ve her yıl binlerce kuş bu nedenle hayatlarını kaybeder. Sempatik, sevimli ve çok güzel olabilirler ama pek zeki sayılmazlar.
Balinalar çok uzun süre boyunca nasıl su altında kalırlar? Balinalar, aynı insanlar gibi "memeli" türündedirler. Dolayısıyla oksijene ihtiyaçları vardır. Balinalar, yaşamak için düzenli aralıklarla okyanus yüzeyine çıkma ihtiyacı duyarlar ve uzun süre su altında yaşayabilirler. Tahmin edilenin aksine bu, onların devasa akciğer boyutları ile alakalı değildir. Deniz memelerinde kan hücrelerinin yoğunluğu, kara memelerinden 4 kat fazladır. Böylece edindikleri oksijeni son derece verimli şekilde kullanabilirler. Balinalarda; oksijen depolayan miyoglobin proteinlerin oranı bir insandan 20 kat fazladır. Pek çok balina türü, sadece 2 saatlik oksijen alımıyla, 22 saat suyun altında kalabilir.