Mars bu gece dünyaya en yakın konumda olacak
Bu gece Mars dünyaya son 15 yılın en yakın konumunda olacak ve kızıl gezegen 10 kat daha büyük görünecek.
Geçtiğimiz günlerde yaşanan Kanlı Ay Tutulması'ndan sonra yeni bir gök olayı da 31 Temmuz 2018 gecesi yaşanacak. Mars gezegeni bugün dünyaya son 15 yıldaki en yakın konumunda olacak. Bu yakınlaşmanın sonucunda bu gece Mars'ı 10 kat daha büyük ve Jüpiter'den 1,8 kat daha parlak görmemiz mümkün olacak.
Mars bu gece dünyaya en yakın konumda olacak
Mars ve Dünya arasındaki mesafe ise bu gece 57,6
milyon kilometreye kadar inecek. İki gezegen arasındaki ortalama
mesafe ortalamada 80,8 milyon kilometre. Yaklaşık olarak dünyanın
yarısı büyüklüğünde olan Mars, genellikle
gökyüzünde küçük bir noktadan ibaret olarak gözüküyor. Ancak bu
gece Mars'ı çıplak gözle dahi gözlemlemek mümkün
olacak.
Kum fırtınası gözlemi engelleyebilir
Amatör teleskoplarla Mars'ın yüzeyindeki detayların ve kutup buz kütlesinin görülmesi de mümkün olacak. Ancak ABD uzay ve havacılık dairesi NASA, Mars yüzeyindeki büyük kum fırtınalarının görüşü engelleyebileceğini de hatırlatıyor.
Mars Türkiye'den de gözlenebilecek
Mars, bu gece 2003'ten bu yana Dünya'ya en yakın
konumuna gelecek. Normalden 10 kat daha büyük görünecek olan
Kızıl Gezegen, günbatımının hemen ardından
güneybatı yönünde belirecek ve günbatımından birkaç saat sonra
kolaylıkla gözlenebilir hale gelecek. Mars her ne
kadar Dünya'ya normalden milyonlarca kilometre daha yakın olsa da
bu gece de gökyüzünün en parlak gezegeni yine Venüs olacak. Ancak
yine de Mars'ın kendisine has kırmızı ışıltısını
görmek uzun süredir olmadığı kadar kolay olacak.
NASA'dan Mars'ı izleme ipuçları
NASA'nın, bu gece Mars'ı
izlemek isteyenlere birkaç tavsiyesi de var. İşte
NASA'dan Mars gözlemleme
tavsiyeleri:
- Gün batımından hemen sonra Mars gökyüzünde güneybatı ufuk çizgisi yönünde belirecek.
- Ancak NASA, Güneş'in batışından birkaç saat sonra Mars'ın ufuk çizgisinin üzerine doğru yükseleceğini ve çok daha rahat biçimde görülebileceğini söylüyor.
Mars hakkında
Latince Mars veya Arapça Merih, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demiroksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için Kızıl Gezegen de denir.
İnce bir atmosferi olan Mars gerek Ay'daki gibi meteor kraterlerini, gerekse Dünya'daki gibi volkan, vadi, çöl ve kutup bölgelerini içeren çehresiyle bir yer benzeri gezegendir. Ayrıca dönme periyodu ve mevsim dönemleri Dünya’nınkine çok benzer. 2 adet uydusu bulunmaktadır.
Mars’taki Olimpos Dağı (Olympus Mons) adı verilen dağ Güneş Sistemi’nde bilinen en yüksek dağ ve Marineris Vadisi (Valles Marineris) adı verilen kanyon en büyük kanyondur. Mars’ın kuzey yarımküresinde 10.600 km. uzunluğunda ve 8.500 km. genişliğindeki dev bir meteor kraterinin varlığı saptanmıştır. Bu krater, bugüne kadar keşfedilmiş en büyük meteor kraterinin (Ay'ın güney kutbu kısmındaki Atkien Havzası) dört misli büyüklüğündedir.
Mars, Dünya hariç tutulursa, halen Güneş Sistemi’ndeki gezegenler içinde sıvı su ve yaşam içermesi en muhtemel gezegen olarak görülmektedir. Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter keşif projelerinin radar verileri gerek kutuplarda (Temmuz 2005) gerekse orta bölgelerde (Kasım 2008) geniş miktarlarda su buzlarının var olduğunu ortaya koymuş bulunmaktadır. 31 Temmuz 2008’de Phoenix Mars Lander adlı robotik uzay gemisi Mars toprağının sığ bölgelerindeki su buzlarından örnekler almayı başarmıştır.