Kuyruklu yıldızlar hakkında 10 şaşırtıcı bilgi!
Kütle çekimi ile Güneş’e bağlı gök cisimleri olan kuyruklu yıldızlar hakkında çok az kişinin bildiği bazı ilginç bilgileri sizler için bir araya getirdik.
Bilim insanlarınca 4,6 milyar yıl önce ortaya çıkmış olduğu iddia edilen kuyruklu yıldızlar, aslında sanıldıkları gibi yıldız değildirler. Ayrıca gerçek yıldızlar kendi ışıklarını kendileri üretirler. Fakat kuruklu yıldız olarak andığımız şeyler ise kendi ışıklarını kendileri üretmezler, gezegenler gibi onlar da Güneş’ten kendilerine gelen ışığı yansıtırlar.
Buz, gaz ve kozmik toz karışımından oluşan bu cisimlerin, aslında Güneş ışığını yansıtan devasa buzullar olduklarını söylemek daha doğru olur. Bu nedenle kuyruklu yıldızlar, Güneş'e yaklaştıklarında daha parlak hale gelirler.
Hızları saatte ortalama 30.000 km/s olan kuyrukluyıldızların çapları, ortalama olarak 750 metre ile 20 kilometre arasındadır.
Kuyruklu yıldızların, Güneş’in etrafında dolanma süreleri birkaç yıl ile birkaç milyon yıl arasında değişebilir.
Bazı kuyruklu yıldızlar ise küçüktür. Bu sebeple ve sadece Güneş’ten kendilerine ulaşan ışığı yansıttıklarından dolayı Güneş’ten uzak oldukları konumlarda görülmeleri oldukça zordur.
Kuyruklu yıldızlar, güneşe yaklaştıklarında kütle kaybı yaşadıklarından dolayı, ilerlemeleri daha da hızlı hale gelmektedir.
Kuyruklu yıldızların 2 tane kuyruğu bulunmaktadır ve kuyruklu yıldızın ikinci kuyruğu yaklaşık 360 milyon mil uzayabilmektedir.
Güneş sistemimizde 4 binden fazla kuyruklu yıldız bulunmaktadır.
Halley adlı kuyruklu yıldız, dünyadan her 75 yılda bir görülmektedir.
Dünyadan görülen en son kuyruklu yıldızın, 2002 yılında gözlemlenmiş olan İkeya Seki adlı kuyruklu yıldız olduğu bilinmektedir.
Bilim insanları, kuyruklu yıldızlarının uzaydaki hızının saatte 25.000 ila 40.000 km/s arasında değiştiğini iddia etmektedir.