Küresel "Çip" sıkıntısı dalgası geliyor!
Çip sıkıntısının etkileri halen devam ediyor. Konu ile alakalı bir kötü haber daha geldi.
Küresel çiplerin sürekli kıtlığı, pazarın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan birisi haline geldi. Otomobilden tüketici elektroniği endüstrisine kadar herkes bu sorundan etkileniyor. Analistler, çip sıkıntısının 2023'e kadar devam edebileceğine dikkat çekti. Ancak geçmişten farklı olarak gelecekte olacak olan çip sıkıntısı dalgalar halinde yaşanacak.
Korona dalgası gibi Çip dalgası yaşanacak!
BusinessInsider tarafından hazırlanan bir rapora göre, çip tedariğinin sıkışık devam etmesi ve üretim maliyetlerinin artması nedeniyle bazı şirketler üretim süreçlerini değiştirmeye başladı. Firmalar çip ürünlerini yeniden tasarlayarak arz talebini azaltmaya çalışıyorlar.
Ancak bir elektronik endüstrisi analist firması olan Supplyframe'in pazarlamadan sorumlu başkanı Richard Barnett, "Ancak genel olarak, bu hareketlerin hiçbiri herkesi etkileyen ve herkesi etkilemeye devam edecek olan etkiden tamamen kaçınmak için yeterli değil" dedi.
Richard Barnett, çip sıkıntısı karşısında, etkilenen şirketlerin bu sorunla başa çıkma araçlarından yoksun olduğunu söyledi. Kısa vadeli stratejiler yalnızca sınırlı çip üretim kapasitesi sağlarken, uzun vadeli yatırımların yürürlüğe girmesi aylar veya yıllar alabilir. Barnett'e göre, çip sıkıntısı 2023'e kadar devam edecek. Ancak geleneksel bir eksiklikten farklı olarak bu, dalgalar halinde gelecek.
Bir korona, birde bu çipler başımıza dert oldu!
Supplyframe, çip eksikliğinin üç ana nedeni olduğuna inanıyor: talep, ürün döngüsü ve öncelik. Salgının uzun vadeli eğilimi altında, elektronik ürünlere yönelik tüketici talebi arttı, ürün döngüleri (Apple'ın yeni iPhone serisi gibi) sektördeki dalgalanmayı artırdı; sınırlı tedarik durumunda, TSMC, Intel ve diğer çip üreticileri, sınırlı arzdaki çipleri ilk kimin alması gerektiğine öncelik tanıyacaklar.
Apple ve Samsung gibi birçok üst düzey marka kazandı, çünkü bu firmalar çip üretiyorlar ve önceliği kendi ürünlerine tanıdılar. Yukarıdaki faktörler, çip kıtlığı sorununu daha da kötüleştirdi.
Richard Barnett, diğer şirketlerin çip kaynaklarının fabrikalar tarafından kesilmesinin gelecekteki iş geliştirmeleri için zararlı olabileceğine dikkat çekti. Ancak çip üreticileri; söz konusu olduğunda çip kıtlığı giderildikten sonra endüstride bir patlama yaşanacaktır. Barnett, elektronik ürünlere yönelik uzun vadeli talep tahmininin çok güçlü olduğuna ve salgının sadece bunu güçlendirdiğine dikkat çekiyor.
Birkaç ay önce çip sıkıntısı sorununun daha da kötüleştiğini aktarmıştık. Çip için bekleme süresinin 18 haftaya ulaştığı bile ortaya çıkmıştı. Basitçe söylemek gerekirse, çip üreticileri için pazar talebini karşılamak daha zor hale geldi.