Kahve telveleriyle beton yapıyorlar! Binalar depremden yıkılmayacak
İnsanlar her yıl yaklaşık 4,4 milyar ton beton üretiyor. Bu süreç yaklaşık 8 milyar ton kum tüketiyor ve bu da kısmen son yıllarda inşaat malzemelerinin akut kıtlığına yol açmış durumda.
Aynı zamanda, aynı aralıkta yaklaşık 10 milyar kilogram kullanılmış kahve telvesi üretiyoruz: Avustralya'daki RMIT Üniversitesi'nden bir araştırmacı ekibi, beton üretim sürecinde silika yerine kullanılabileceğini keşfettiği kahve telvesi, uygun oranlarda tek başına kumdan önemli ölçüde daha güçlü bir kimyasal bağ sağlıyor.
RMIT Mühendislik Okulu'ndan Dr. Rajeev Roychand, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, "Organik atıkların bertaraf edilmesi, iklim değişikliğine katkıda bulunan metan ve karbon dioksit de dahil olmak üzere büyük miktarda sera gazı yaydığı için çevresel bir sorun teşkil ediyor" dedi. Yalnızca Avustralya'nın her yıl 75 milyon kilogram kullanılmış kahve telvesi ürettiğini ve bunların çoğunun çöplüklere atıldığını belirtiyor.
Kahve telveleriyle beton yapıyorlar! Binalar depremden yıkılmayacak
Dr. Roychand, kahve telvelerinin, organik içerikleri nedeniyle diğer malzemelere bağlanmayacakları için standart betonla ham olarak karıştırılamayacağını açıkladı. Zemini daha uyumlu hale getirmek için ekip, malzemeleri 350 ve 500 derece C'de pirolize etmeyi, ardından bunları standart beton karışımları için yüzde 5, 10, 15 ve 20 (hacimce) oranında kumla değiştirmeyi denedi.
Ekip, Journal of Cleaner Production dergisinin eylül sayısında yayınlanan araştırmasına göre, 350 derecenin mükemmel sıcaklık olduğunu ve ekibin "kahve biyokömürüyle harmanlanmış kompozit betonun basınç dayanımında %29,3’lük bir artış" sağladığını buldu. Dr. Roychand, "Emisyonları azaltmanın ve daha güçlü bir beton üretmenin yanı sıra, kum gibi doğal kaynakların sürekli madenciliğinin etkisini de azaltıyoruz" dedi.