Kadınlar neden erkeklerden daha çok yaşıyor?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, düşük gelirli ülkelerde yaşayan kadınlar, ortalama olarak, erkeklere kıyasla 3 yıl daha fazla yaşıyorlar. Bu rakamlar, yüksek gelirli ülkelerde 6 yıla kadar artıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, düşük gelirli ülkelerde yaşayan kadınlar, ortalama olarak, erkeklere kıyasla 3 yıl daha fazla yaşıyorlar. Bu rakamlar, yüksek gelirli ülkelerde 6 yıla kadar artıyor.
Almanya’daki Demografik Araştırmalar Max Planck Enstitüsü (The Max Planck Institute for Demographic Research) bu farklılığın her zaman bu şekilde olmadığını iddia ediyor.
Enstitünün hazırladığı rapora göre, bu ölüm oranı farkı 20. yüzyılın başından bu yana önemli ölçüde arttı.
Araştırmacılar, 13 gelişmiş ülkeden 1800 ile 1935 arasında doğan kişiler üzerine çalışarak, bu verilerdeki kadın ve erkekleri karşılaştırdılar. Aşağıda göreceğiniz ölüm oranı-yaş grafiğinde, erkek ve kadın doğum yılları renkli çizgiler ile sunulmuştur.
Alex B. Berezow’un Real Clear Science’ta açıkladığı gibi, 60 yaşındaki kişileri bütün kuşaklarda karşılaştırırsanız, farkın nasıl değiştiğini görebilirsiniz: “1800 ile 1839 yılları arasında doğmuş kişiler için ölüm oranı kabaca 1,2 idi; bu demektir ki 60 yaşında ölen 120 erkeğe karşılık olarak yaklaşık 100 kadın ölüyor.”
Sadece birkaç on yıl sonra ise bu oranda dramatik bir değişim oldu. 1880 ve 1899 arasında doğanlarda erkek-kadın ölüm oranı 1,6’ya fırladı.
Bu da 60 yaşında ölen 160 erkek için 100 kadının öldüğü anlamına geliyor. Bu durum zamanla daha da kötüye gitti. 1920 ile 1935 arası doğan kuşak için ölüm oranı 2,1’e yükselmiş, yani 60 yaşında ölen 210 erkeğe karşı 100 kadın öldü.
60 yaş ölüm oranlarında büyük önem taşıyor. Ulusal Bilimler Akademisi Bildireleri’nde (Proceedings of the National Academy of Sciences) yer aldığı üzere: “Yetişkin erkek ölüm fazlalığı, temel olarak 50-70 yaş grubu aralığında yer etmiştir.”
Çalışmaya göre, kadın ve erkek ölümleri arasındaki veriler incelendiğinde, göze açıkça çarpan iki neden görüldü: Sigara ve kardiyovasküler hastalıklar. Bu raporda ayrıca, Kardiyovasküler hastalıklar, 1900 ve 1935 yılları arasındaki doğum kuşağında, erkek ölümlerindeki fazlalıkla ilişkili en temel faktör olarak sunuldu.
Nedenleri sıralamak gerekirse;
1.Erkeklerin 20’li yaşlarda yüksek miktarda testosteron (erkeklik hormonu) salgılaması sonucu tehlikeli şeyler yapmaya daha meyilli olmaları.
2.Erkeklerin kadınalara oranla daha çok sigara içmesi, yüksek kolestrollü yiyecekler tüketmesi, daha çok stres altında olması.
3.Östrojen’in (kadınlık hormonu) kötü kolestrolü düşürürken, iyi kolestrolü yükseltmesi.
4.Kadınların bağışıklık sisteminin daha güçlü olması.
5.Kadınların kalp ve damar rahatsızlıklarına erkeklerden yaklaşık 10 yıl daha sonra yakalanması. Bunun temel nedeni olarak kadınlarda yaygın görülen demir eksikliği ve daha dengeli kolestrol oranları görülmektedir.
Yeni bir çalışma kadınlar ve erkekler arasındaki ölüm oranı farkını iki temel nedene indirdi: Sigara ve kardiyovasküler hastalıklar. Araştırmacılar bu sonucun geçtiğimiz yüzyılda kadın ve erkek ölüm oranları arasındaki farkın artmasının nedenini de açıkladığını söylüyor.
Eğer bir kadın iseniz, dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın, istatistikler karşı cinsinizden daha uzun yaşama şansınız olduğunu söylüyor.