İTÜ öğrencilerinin tasarladığı uydu, Amerika’da yarışacak

Turkcell Superonline, İTÜ ARISAT Model Uydu Takımı’nın sponsorluğunu üstlendi. Takım, tüm dünyadan üniversite öğrencilerinin geliştirdiği model uyduların yarıştığı Cansat Competition’a katılıyor.

İTÜ öğrencilerinin tasarladığı uydu, Amerika’da yarışacak

Dijital dünyada hayatı kolaylaştıran vazgeçilmez teknoloji ortağı Turkcell Superonline’ın sponsorluğunu üstlendiği İTÜ ARISAT Model Uydu Takımı, Teksas’ta düzenlenecek model uydu yarışması Cansat Competition öncesinde Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan’ı ziyaret ederek, geliştirdikleri model hakkında bilgi verdi.

Amerika Astronomi Topluluğu (AAS) ile Amerika Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (AIAA) tarafından NASA’nın da aralarında bulunduğu havacılık ve uzay sektörünün önde gelen şirketlerinin katkılarıyla 1998 yılından bu yana düzenlenen Cansat Competition’a bu yıl tüm dünyadan 59, Türkiye’den 8 takım katılıyor.

Kendi enerjisini üretecek uydu tasarladılar

Gerçek uydu sistemlerinin yapım prosedürlerinin birebir uygulamasıyla eğitici özelliği de olan Cansat Competition’da bu yıl katılımcılardan istenen görevler arasına uyduların kendi enerjilerini üretmesi de eklendi. Yarışma kapsamında, 2011 ve 2012 yıllarında birincilikle dönmüş olan İstanbul Teknik Üniversitesi, bu sene Arısat takımı ile de temsil edilecek.

“Teknoloji üreten ülke olma yolunda…”

Hasbi Sevinç, Çağrı Eren Durkaya, Ümit Yelken, Ali Canpolat, Mert Kahyaoğlu, Emre Erbuğa ve Caner Balyemezler’den oluşan takım üyelerini genel müdürlükte ağırlayarak projeye ilişkin bilgi alan Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, “Yenilikçi telekom operatörü kimliğine sahip Turkcell Superonline’da, geleceğin teknolojik altyapısına katkı sunacak projelere destek olmaya büyük önem veriyoruz. Geçtiğimiz yıl satın aldığımız Deksarnet ile 32 bin 500 kilometrelik fiber altyapımıza uydu desteği sağladık. Böylece kesintisiz hizmeti daha fazla noktaya ulaştırma fırsatı yakaladık. Sponsorluğunu üstlendiğimiz İTÜ bünyesinde kurulan ARISAT takımının, geliştirdiği model uydu ile başarılı sonuçlar elde edeceğine inancımız tam. Bu süreçte elde ettikleri bilgi birikimi ise, teknoloji üreten bir ülke olma yolunda önemli bir katkı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 1402129342_model-uydu.png

Model uydu nasıl çalışacak?

Cansat Competition’da bu yıl gençlerin geliştireceği uydu yaklaşık 670 metreden serbest bırakılarak paraşüt ile yavaşlatılacak ve hızı saniyede 12 metreye düşürülecek. 500 metreye geldiğinde iki parçaya ayrılan uyduda ikinci parça, pasif bir yavaşlama sistemi olmaksızın saniyede 10 metrenin altında bir hızda tutulacak. Aynı zamanda kendi enerjisini üretmeye başlarken, iniş sırasında basınç değerini, sıcaklığı ve ürettiği voltaj değerini paket veri olarak yer istasyonuna iletecek. Uydu yere indiğinde içindeki yumurtanın da kırılmamış bir şekilde çıkarılması hedefleniyor.