İşte tarihin en tehlikeli virüsleri
Carla Bruni virüsüÇinli hacker'ların bu kez de eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin eşi Carla Bruni'yi kullanarak bazı AB ülkelerinin maliye bakanlıklarına saldırı düzenlediği ortaya çıktı. Saldırının Çin kaynaklı olduğunu belirten raporda hacker'ların 'Carla Bruni'nin çıplak fotoğrafları için tıklayın' başlıklı e-postalarla bakanlıklara saldırdığına dikkat çekildi.
Carla Bruni virüsü Çinli hacker'ların bu kez de eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin eşi Carla Bruni'yi kullanarak bazı AB ülkelerinin maliye bakanlıklarına saldırı düzenlediği ortaya çıktı. Saldırının Çin kaynaklı olduğunu belirten raporda hacker'ların 'Carla Bruni'nin çıplak fotoğrafları için tıklayın' başlıklı e-postalarla bakanlıklara saldırdığına dikkat çekildi.
Dünya Kupası virüsü Şirketin resmi blog sayfasında görüşlerini paylaşan Tim Rains, kullanıcıların cebindeki parayı boşaltmak için birçok yöntemi denediğini, bunların arasında oltalama saldırısı olarak da bilinen ve e-postalar aracılığıyla kullanıcıların bilgisayarlarına sızan virüslerin de yer aldığını kaydetti. Online bankacılık işlemlerinde kullanılan bilgiler başta olmak üzere hacker'ların kişisel bilgileri çalmak için Dünya Kupası başlıklı birçok zararlı içerikle kullanıcılarının karşısına çıkacağını dile getiren Rains kullanıcıların düşük fiyatlı maç biletleri veya kampanyalara kanmaması gerektiğini söyledi.
Elk Cloner Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 1981 Elk Cloner'ın, tarihin ilk bilgisayar virüsü olduğu düşünülüyor. Virüs, 15 yaşındaki müzip bir genç olan Rich Skrenta tarafından yazıldı. Skrenta, virüsü Apple II'deki DOS 3.3 işletim sistemi için yazdı ve disketler üzerinde arkadaşına verdi. Virüs, daha sonraki torunlarının aksine, sisteme zarar vermekten çok şaka amacı taşıyordu.
Ramen Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 1996 Daha müzip bir diğer zararlı yazılım ise Ramen solucanıydı. Ramen solucanı, kendisini e-posta yoluyla yayıyor ve daha çok Linux kullanan web programcılarını hedef alıyordu. Solucan, bir rootkit oluşturuyor ve sistem haklarına erişim elde ediyordu. Kendini tüm sayfa kodlarına ekleyen solucan, bu sayede tüm sayfaları resimdeki sayfaya yönlendiriyordu.
Baza Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 1995 Windows 95'i etkileyen ilk virüstü. İnanılmaz bir şekilde yaygınlaşan Windows 95, bu sebeple hackerların da ilgisini çekmeye başlamıştı. İlerleyen dönemlerde ise Windows, bir numaralı hedef haline gelecekti.
MacMag Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 1989 MacMag virüsü, Mac Mag dergisinin yayıncısı ve editörü olan Richard Brandow'un desteğiyle yazılmış bir virüstü. Mac sistemlerini etkilemek üzere hazırlanan virüs, sisteme bulaştığı anda şu mesajı ekrana getiriyordu: "MacMag'ın yayıncısı olan Richard Brandow ve dergi ekibi, dünyadaki bütün Macintosh kullanıcılarına EVRENSEL BARIŞ MESAJI'nı göndermek için bu yolu seçti." Ancak ne yazık ki gönderilen "Evrensel Barış" mesajı bir hata içeriyordu ve etkilediği sistemlerin çökmesine sebep oldu.
Scores Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 1989 Scores virüsü, hoşnutsuz bir çalışan tarafından yazılmıştı. Kimin yazdığı tam olarak bilinmeyen virüs, çalışanın işten kovulmasına sebep olan, belirli iki programı hedef alıyordu. Zamanla iyiden iyiye yayılan virüs, bazı Macintosh sistemlerde ciddi hasarlara sebep oldu.
Bagle Tahmini çıkış yeri: Almanya Yılı: 2004 Bagle solucanı kendini e-posta yoluyla yayıyordu ve tüm Windows sistemlerini etkiliyordu. Solucan sistem güvenliğini devre dışı bırakıyor, arka kapılar açıyor ve bilgisayarı dışarıdan erişime açık hale getiriyordu. İlginç olansa, solucanın @hotmail ve @msn uzantılı mail adreslerini kullanmamasıydı.
Blaster Tahmini çıkış yeri: Çin Yılı: 2003 Blaster virüsü sistemdeki açıkları hedef alıyor ve Microsoft sistemlerindeki güvenlik açıklarını yüzümüze vuruyordu. Windows XP ve 2000 sistemlerini hedefleyen virüs, windowsupdate.com sitesine saldırı yaparak siteyi çökertmeye çalışıyordu. Virüsün ikinci eylemi ise, bir mesajı ekrana getirmekti. Mesaj şöyleydi: "Billy Gates, neden bunu mümkün kılıyorsun? Para basmayı bırak ve yazılımını onar!" İşin sonundaysa, Blaster virüsünü yazmakla suçlanan Minnesota'da yaşayan 18 yaşındaki bir genç tutuklanmıştı.
Download.ject Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 2004 Download.ject, kendini kurumsal web sitelere yerleştiren ve 23 Haziran 2004 tarihinde saldırı başlatmaya programlanan bir bilgisayar virüsüydü. Arkasında organize bir siber suç örgütünün bulunduğu düşünülen virüs, bu tarihte kendini yaymaya başlamıştı. Yerleştiği web sitelerini ziyaret eden Internet Explorer kullanıcılarını hedef alan virüsün varlığı ise, site ziyaretçilerinin bilgisayarlarını etkilemesiyle fark edilmişti.
Stoned Tahmini çıkış yeri: Yeni Zelanda Yılı: 1987 Stoned virüsü, hem bilinen ilk boot virüsüydü, hem de ilk siyasi bildiri amacı taşıyan virüstü. Sistemin açılışında aktif hale geçen virüs, ekrana siyasi bir mesaj getiriyordu. Amacı ise, Yeni Zelanda'da esrar kullanımının yasal hale getirilmesi için destek aramaktı
Leap-A Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 2006 Leap-A virüsü, modern Mac sistemlerini tehdit eden, ilk OS X virüsüydü. Tam da Steve Jobs'un, Apple bilgisayarlarının dokunulmaz olduğuna inandığı bir dönemde ortaya çıkmıştı. Virüsün yayılma yoluysa iChat uygulamasıydı. Leap-A, sık kullanılan 4 uygulamayı hedef alıyor ve bunların başlatılmasını engelliyordu.
Michelangelo Tahmini çıkış yeri: Yeni Zelanda Yılı: 1991 Ünlü Rönesans sanatçısı Michelangelo'nun doğum gününde (6 Mart) faaliyete geçmek üzere programlanmıştı. DOS sistemlerini hedef alan virüs, etkilediği bilgisayarların sabit diskini, boş veri yığınlarıyla dolduruyordu.
Word Concept Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 1995 90'ların en yaygın virüslerinden birisi olan Word Concept, aynı zamanda bilinen ilk makro virüsüydü. Virüs, Microsoft Word dosyalarını hedef alıyordu.
Sadmind Worm Tahmini çıkış yeri: Çin Yılı: 2001 Sadmind worm, Sun Microsystem işletim sistemlerinde çalışıyor, sisteminin yönetici haklarını ve kontrolünü ele geçiriyordu. Dünyanın en popüler web sunucularını etkilemişti ve 8 binden fazla web sitesini tahrif etmişti.
Barrotes Virus Tahmini çıkış yeri: İspanya Yılı: 1993 Barrotes Virus, basitçe kullanıcıların bilgisayarın sabit diskine ulaşmasını engelliyordu. Etkilenen sistemlerin ekranında, verilerinin tutsak edildiğini simgeleyen bir dizi dikey çubuk görüntüleniyordu.
Netsky Tahmini çıkış yeri: Almanya Yılı: 2004 Netsky, 18 yaşındaki bir Alman hacker olan Sven Jaschan tarafından yazılmıştı. Netsky, dünyanın e-posta yoluyla yayılan en yaygın virüsü haline gelmişti. Virüsün, Bagle ve Mydoom virüslerinin yazarları ile dalga geçmek amacı taşıdığı tahmin ediliyor, zira kodları içerisinde onları aşağıladığı gibi sistemde bulması durumunda da temizliyordu. Netsky, aynı zamanda bulaştığı sistemin rastgele zamanlarda can sıkıcı bip sesleri çıkarmasına sebep oluyordu.
Laroux Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 2002 Laroux, Excel tablolarını etkileyen bir makro virüsüydü.
Commwarrior-A Tahmini çıkış yeri: Rusya Yılı: 2005 Commwarrior-A, Dünyanın ilk cep telefonu virüsüdür. Virüs bluetooth aracılığıyla yayılıyor ve kullanıcıları paniğe sevk ediyordu. Sadece 60 telefonu etkilediği tahmin ediliyor olmasına rağmen, cep telefonlarının virüslerin yeni hedefi olacağı korkusu herkesi etkilemişti.
Stages Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 2000 Stages virüsü de e-posta yoluyla yayılan bir virüstü. Hayatın evreleri ile dalga geçen bir mesaj olduğu tahmin edilen virüs, bir yakınınız tarafından gönderilmiş izlenimi veriyordu. Virüsün kodları sahte bir text dosyası içine enjekte edilmişti. Bu onu hem türünün ilk örneği yapıyor, hem de kullanıcıların şüphe duymadan dosyayı açmasını sağlıyordu
Stration Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 1996 Stration, tarihin en hızlı evrim geçiren bilgisayar virüsü olarak ün yapmıştı. 30 dakikada bir yeni kodlar üretiyordu. Bu durum antivirüs yazılımları tarafından tespit edilmesini zorlaştırıyordu.
Tristate Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 1999 Bu makro virüs, bir çok yazılımı etkileme gücüne sahipti. Tristate adını taşıyordu çünkü üç temel Microsoft Office yazılımını etkiliyordu: Word, Excel ve PowerPoint.
Bugbear Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 2002 Bugbear wormu, virüs tarihinin zorlu zararlılarından birisiydi. Sistemlere bulaşmak için üç farklı yöntem kulanan virüs, karmaşık olmakla kalmıyor, aynı zamanda bulaştığı sistemin tüm kontrolünün uzaktan ele geçirilmesine imkân veriyordu. Virüs aynı zamanda şifreleri ve kredi kartı bilgilerini depolama ve bunları belirli e-posta adreslerine gönderme yeteneğine sahipti. En hızlı yayılan virüslerden olan Bugbear, çıktığının ilk günü, 100 ülkede 22 bin bilgisayarı etkilemeyi başarmıştı.
SirCam Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 2001 SirCam solucanı, spam e-postalar aracılığıyla yayılıyordu. Etkilediği sistemlerde ise kendisini .doc ve .xls uzantılı Microsoft Office dosyalarına ekleyerek sonraki kurbanlarına ulaşıyordu. Çok hızlı yayılan solucan, döneminin en yaygın zararlı yazılımlarından oldu.
Jerusalem Tahmini çıkış yeri: İsrail Yılı: 1987 Kudüs Üniversitesinde varlığı keşfedilen virüs, Kudüs'ten dünyaya yayılan ilk virüs oldu. Virüs tüm çalıştırılabilir uygulama dosyalarını hedef alıyordu ve etkilediği bilgisayarların hızını beşte bire kadar düşürüyordu.
Bubble Boy Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 1999 Bilgisayarlara bulaşmak için, herhangi bir eklentiye veya bağlantıya ihtiyaç duymayan Bubble Boy, bilgisayar dünyası için yeni nesil bir kâbus olmuştu. Virüsün bilgisayarınıza bulaşması için gelen e-postayı görüntülemeniz yetiyordu.
Tequila Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 1991 Tequila, bilinen ilk polimorfik (çok biçimli) bilgisayar virüsüydü. Bulaştığı her sistemde yeni bir koda sahip olan virüsü, bu yapısı sebebiyle tespit etmek ve temizlemek çok zordu.
BadTrans Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 2001 BadTrans, yazarına en çok getiri sağlayan virüslerinden birisiydi. Bir bakıma, ekonomik kazanç amaçlı zararlı yazılımların ilk ve en güçlü örneklerindendi. Solucan, kullanıcının bastığı tuşları kaydeden ve bu yolla şifreleri ve kredi kartı numaralarını öğrenmeye çalışan bir yazılımdı. Kaydettiği bilgileri ise belirli e-posta adreslerine gönderiyordu.
Solar Sunrise Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 1998 Solar Sunrise Kaliforniya'da yaşayan iki genç tarafından tasarlanmıştı. Virüs çok hızlı bir yayılma hızı yakalamış, sonuçta NASA ve Pentagon bilgisayarlarına da sızmayı başarmıştı. Olay ABD hükümetinde panik yaratmış ve raporlar Amerikan başkanlığına kadar gelmişti. Virüse Solar Sunrise adını ise, virüsün yeni bir uluslar arası saldırıyı temsil ettiğini düşünen Pentagon vermişti. Bu yanlış anlaşılmanın, Stuxnet gibi güdümlü siber saldırılara ilham olup olmadığı ise merak konusu.
Morris Internet Worm Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 1988 Morris'in ilk solucan yazılımı olduğu varsayılıyor ve aynı zamanda, internetin tehlikeleri konusunda da ilk örneklerden birisi. Kurbanları arasında NASA sistemleri de bulunan solucan, bulaştığı bilgisayarları adeta felç ediyordu. Morris yarattığı etkiyle de bir deprem etkisi yaratmış ve o yıllarda 6 bin bilgisayarı etkilemeyi başarmıştı. Yarattığı maddi hasarın boyutuysa 100 milyon dolara ulaşıyordu.
Anna Kournikova Tahmini çıkış yeri: Hollanda Yılı: 2001 Anna Kournikova solucanı, isminin de etkisiyle oldukça hızlı yayılmıştı. Tenis yıldızının .jpeg uzantılı resmi gibi görünen eklentiyi açtığınızda, solucan kendini tüm adres defterine gönderiyordu. Solucanın bu başarısı başkalarına da ilham kaynağı olmuş ve ardından Jennifer Lopez ve Britney Spears gibi örnekleri yazılmıştı.
Zombie Tahmini çıkış yeri: Çin Yılı: 2010 Bir cep telefonu virüsü olan Zombie, bulaştığı telefonlarda kısa mesajlar göndermeye başlıyor. Zombie kısa sürede Çin'in başına bela olmayı başarmıştı ve bir antivirüs yazılımı şirketinin verilerine göre, milyonlarca cep telefonunu etkilemişti. Virüsün gönderdiği mesajlar ise, tıklandığında sahibine para kazandıran linklerden oluşuyordu.
Dark Avenger Tahmini çıkış yeri: Bulgaristan Yılı: 1989 80'lerin sonunda, Bulgaristan'dan gelen bu virüs kötü ünüyle tanınmayı başarmıştı. Dark Avanger, uluslarası medyanın ilgisini çekmeyi başaran ilk virüstü. Virüs MS-DOS işletimi sistemini hedef alıyor ve sistem çökene dek anlamsız kodlarla dolduruyordu. Virüsün içerisinde ise bir gizli mesaj bulunuyordu: "Eddie yaşıyor.....zamanın herhangi bir yerinde."
Bandook Tahmini çıkış yeri: Bilinmiyor Yılı: 2005 Bandook, bulaştığı sistemlerde arka kapı açan bir solucandı. Etkilediği işletim sistemleri se Windows 2000, XP, 2003 ve Windows Vista. Solucan kullanılan güvenlik duvarı yazılımlarını aşmayı başarıyor ve sistemin kontrolünün uzaktan ele geçirilebilmesini sağlıyordu.
Beast Trojan Tahmini çıkış yeri: Hindistan Yılı: 2002 Windows tabanlı truva atı, saldırganlar için bulaştığı bilgisayarlara tam erişim sağlıyordu. Yetenekleri arasında, bazı "şakaların" yanında, şifrelere, dosyalara erişme, hatta dosya indirme ve dosyaları silme gibi işlevler bulunuyordu.
Benjamin Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 2002 Benjamin bilgisayarlara, dosya paylaşım ağı Kazaa ile yayılıyordu. Popüler şarkılar gibi görünen virüs, kullanıcılar tarafından indirilmeyi bekliyordu. İndirildiğinde ise kurbanın internet erişimini kesen virüs, sabit diski dolduruyordu.
CIH - Chernobyl (Çernobil Virüsü) Tahmini çıkış yeri: Tayvan Yılı: 1998 Çernobil virüsü tahminen 80 milyon dolarlık hasara sebep olmuştu. Virüs, dönemin popüler işletim sistemleri olan Windows 95, 98 ve ME sürümlerini hedef alıyordu. Virüs bulaşan sistemlerdeki sabit diskleri aşırı dolduruyor veya bilgisayarların açılmasını engelliyordu. CIH ismiyle kodlanan virüse Çernobil adı ise muhtemelen rastlandı sebebiyle verildi. Zira virüs Çernobil santralindeki felaketin yıl dönümünde harekete geçiyordu.
Explorer.zip Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 1999 Solucan; Word, Excel ve PowerPoint dosyalarını silerek, çok önemli bir zarara sebep oluyordu. Solucan, kendini yaymak için akıllıca bir yönteme de başvuruyordu. Sistemdeki e-postaları arayan solucan, daha sonra bu postalara, kendi eklentilerini içeren cevaplar gönderiyordu.
SoBig Tahmini çıkış yeri: ABD Yılı: 2003 SoBig, milyonlarca Windows bilgisayarını etkilemişti. Kendini yaymak için e-posta göndermeyi tercih eden virüslerden olan SoBig, kendisini kullanıcının adres defterindeki kişilere gönderiyordu. Gönderdiği postalara çeşitli başlıklar atan virüs, e-posta ayrıntılarının eklentide olduğunu belirten bir mesaj da ekliyordu.
Bilgisayarlar ve hatta telefonların baş düşmanı olan virüsler her yöntemi deniyor ve cihazlarımıza sızmayı başarıyor. Bazıları var ki kendilerini ünlü bir futbolcu veya manken edasıyla tanıtarak dünya genelinde milyonlarca kurbanın bilgisayarına girmeyi başarıyor. İşte tarihin en tehlikeli virüsleri...