İşte NASA'nın yayınladığı inanılmaz görüntüler
Kayıp uzay aracı bulundu!12 yıl önce Kızıl Gezegen'de ortadan kaybolan İngilizlere ait Mars aracı Beagle 2'nin sırrı çözüldü.
Kayıp uzay aracı bulundu! 12 yıl önce Kızıl Gezegen'de ortadan kaybolan İngilizlere ait Mars aracı Beagle 2'nin sırrı çözüldü.
NASA yetkilileri Mars Reconnaissance Orbiter’ın (MRO’nun) Mars yüzeyinde Beagle 2 ile “aynı boyut ve şekilde” bir cismin fotoğrafını çektiğini belirtti. MRO tarafından keşfedilen cismin tek parça halinde olduğu ve Beagle 2’nun iniş yapması planlanan bölgenin oldukça yakınında yer aldığı açıklandı.
Mars'ta tabut bulunduğu iddia edildi NASA’da çalışan bilim insanları Curiosity yoluyla Mars yüzeyini araştırmaya devam ederken, bazıları da uzay aracının gönderdiği fotoğraflarda hayata dair işaretler aramayı sürdürüyor. Bugüne dek antik bir göl yatağından top şeklindeki kayalara dek pek çok ilginç bulguyla karşılaşan Curiosity’nin bu kez yolladığı fotoğrafta, daha öncekilerden çok farklı bir obje görülüyor.
Curiosity’nin çektiği aşağıdaki fotoğrafta ilk bakışta hiçbir şey göze çarpmıyor. Ancak fotoğrafın renklerini değiştirip biraz da yaklaştırınca, bugüne dek Mars’ta hiç görülmemiş bir obje dikkati çekiyor.
Huffington Post’ta Thomas Tamblyn imzasıyla yer alan haberde bunun sadece bir kaya olabileceği, ancak dikdörtgen prizma şeklindeki bir kayanın da öyle kolay kolay oluşamayacağına dikkat çekiliyor. UFO Sightings Daily adlı internet sitesi ise bunun bir tabut olduğu konusunda ısrarlı. kayanın bir metre uzunluğa sahip gibi göründüğünü söyleyen sitenin yazarları, NASA’nın aracı geri döndürmesini ve bu kutu şeklindeki kayayı incelemesini istediler. NASA’nın bu talebi ciddiye alıp almayacağı bilinmiyor.
Mars'ta metan gazı! Amerikan Uzay Ajansı Nasa’nın Mars’taki keşif aracı Curiosity’nin (Merak) gezegenin yüzeyinde Metan gazı püskürtülerine rastladığı açıklandı.
Dünya’daki metan gazının %95’inin mikropsu organizmalar tarafından üretildiğine dikkat çeken bilim insanları; bu gazın Mars’ta da bulunmasının Kızıl gezegende basit organizmaların yaşadığına işaret ediyor olabileceğini söyledi.
Curiosity’nin elde ettiği son bulguları San Fransico’da gerçekleştirilen Amerikan Jeofizik Birliği konferansında açıklayan uzmanlar; Mars’taki metan gazının meteorlarla gezegene taşınan organik maddelerin Güneş ışınlarının etkisiyle çürümesinden de kaynaklanıyor olabileceğini ancak ellerinde bu teoriyi destekleyen çok fazla kanıt olmadığını belirtti.
Uzmanlar metan gazının gezegendeki volkanik aktiviteler sonucu ortaya çıktığı yönündeki teorinin ise çürütüldüğünü açıkladı.
2012 yılında Mars yüzeyine iniş yapan Curiosity’nin şimdi gezegende hayat olup olmadığını anlamak için bir dizi test yapmaya başlayacağını söyleyen Nasa yetkilileri, 2020 yılında Mars’a ulaşacak insansız bir uzay aracının da bu alandaki çalışmaları derinleştireceğini belirtti.
NASA Satürn'ün etrafından 61 uydunun fotoğraflarını yayınladı Güneş sisteminde Güneş'e en yakın altıncı gezegen olan Satürn'ün 61 farklı uydusu bulunuyor. Bunlardan biri de birçok özelliğiyle Ay'a benzetilen Satürn'ün uydusu Titan... NASA da Titan dahil Satürn'ün etrafından yer alan 61 uydunun fotoğraflarını yayınladı.
Yayınlanan fotoğrafların arasında Satürn'den yıllardır görüntü alan uzay aracı Cassini'nin NASA'ya gönderdiği Mimas uydusunun görünrüleri de vardı.
NASA ilk kez yayımladığı fotoğraflarda Satürn'ün diğer uydusu "Mimas"ın yüzeyinde yaşanan değişikliği ortaya koydu.
Titan"daki hidrokarbon denizleri, burada olası yaşam belirtileri olabileceğini gösteriyor
NASA, 1980'li yıllarda "Voyager" uzay aracıyla "Mimas", "Enceladus", "Tethys", "Dione", "Rhea" ve "Iapetus" uydularını fotoğraflamıştı.
Curiosity Mars’ta eski bir göle ait izler görüntüledi NASA’nın Mars’taki Curiosity (Merak) isimli keşif aracı, 154 kilometre genişliğindeki Gale kraterinin milyonlarca yıl önce suyla dolu bir göl olabileceğini kanıtlayan yer şekillerini fotoğrafladı.
Curiosity uzay aracı, 2012 yılının Ağustos ayında, mikrobiyolojik yaşam izleri saklama olasılığı en yüksek yerlerden bir olarak kabul edilen 5 bin 500 metrelik Sharp Dağı'nın eteklerine inmişti. Sharp Dağı, Gale kraterinin ortasında yükseliyor. Eylül ayında yapılan sondaj ve iki yıldır toplanan son verilere göre, dağ ve çevresindeki yer şekilleri, bu kraterin içindeki suyun aşındırmasıyla oluştu.
California Teknoloji Enstitüsü’nden John Grotzinger, “Eğimli tabakalar bulmak tamamen sürprizdi. Aracın bütün bu yolculuğu, Sharp Dağı’nı anlamamızı sağlayacak içeriği verdi” dedi. NASA’nın Mars Keşif Programı’ndan Michael Meyer ise, “Kraterde bu büyüklükteki bir gölün varlığı ve zamanın uzunluğu, orada bir yaşam olasılığı için yeterli zamana işaret ediyor” diye konuştu.
12 Eylül’de Sharp Dağı’na ulaşan Curiostiy, geride kalan iki yılda birçok defa yaptığı gibi sondajdan elde ettiği numuneleri robotik koluyla deney cihazlarına aktardı ve burada kimyasal analiz yaptı. Mars Numuneleri Analizi (SAM) cihazında yapılan analizler, Sharp Dağı'nın oluşumu hakkında önemli bilgiler verdi.
Curiosity, Mars’ta ilk sondajını Şubat 2013’te yapmış ve analiz ettiği toprağın kalsiyum sülfat açısından zengin olduğunu tespit etmişti. Curiosity projesi, NASA’nın 2030’larda Mars’a yapmayı planladığı insanlı uçuş görevi için önemli bir araştırma ve hazırlık aşaması olarak görülüyor.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), insansız hava aracı Curiosity’nin Mars’tan aldığı mineral örneklerinin ve yüzeyde açılan çukurun fotoğrafını yayınladı. Geçtiğimiz günlerde Curiosity’nin aldığı örneklerde feldisfat ve olivin minerallerinin bulunduğunu açıklamıştı. NASA CheMin adındaki robotik kolun Mars yüzeyinde açtığı çukurun fotoğrafını da yayınladı.
Curiosity Mars yüzeyinin ve yörüngesinin mineral haritasının çıkarılmasında oldukça etkin bir rol oynuyor. CheMin’in çıkardığı kızıl toprağın bu zamana kadar elde edilen minerallerden çok daha fazla hematit ve demir oksit içerdiği de açıklandı.
NASA'nın evrendeki gözü olan uzay teleskopu Hubble, evrenimizin "gülümseyen" bir karesini yakaladı. SDSS J1038+4849 isimli galaksi kümesinin fotoğrafı NASA tarafından yayımlandı. Galaksi kümesi, Judy Schmidt isimli amatör bir uzay gözcüsü tarafından keşfedildi. Fotoğrafta "göz" olarak görülen parlaklıklar, iki ayrı galaksi. Yüzü ve gülümseymeyi oluşturan çizgiler ise, "güçlü yerçekimsel mercek" isimli bir etki nedeniyle oluşuyor.
İşte Plüton'un son hali NASA'nın Plüton sistemini keşfetmesi için 2006'da ateşlediği New Horizons uzay aracı, 203 milyon kilometre mesafeden Plüton ve uydusu Charon'u görüntüledi. New Horizons'ın Plüton ve uydusu Charon'a ait ilk fotoğrafı 25-27 Ocak tarihinde elde edilen görüntülerden oluşturuldu. Plüton'un yörüngesine 14 Temmuz'da girmesi beklenen uzay aracının, o tarihe kadar cüce gezegen ve uydularına ait çok sayıda fotoğraf elde etmesi bekleniyor. New Horizons, Plüton'dan yaklaşık 203 milyon kilometre uzaklıkta yer alıyor.