İnsanlar gerçekten kan ağlar mı?
Cevap ise evet!. İnsanlar gerçekten kan ağlar mı?
Cevap ise evet!
Kanlı gözyaşı dökülen birçok belgelenmiş durum bulunuyor.
Kanlı gözyaşı, haemolacria'nın başlıca belirtisidir.
Ayrıca, oldukça nadir olmasına karşın, tıbbi literatürde kaydedilmiş birkaç durum da bulunuyor.
En yakın tarih olarak 2015 yılında, Antioch Tennessee'den, çok güçlü baş ağrısı çeken bir erkeğin kanlı gözyaşı döktüğü kayıt altına alınmış- fakat, burada önemli bir detay, bu hastanın aynı zamandan ağzından ve burnundan da kan geldiği ve bu senaryo karşısında doktorların oldukça şaşırdığı da belirtiliyor.
Bilim insanları hâlâ kendiliğinden gelişen ve insanın gözyaşının tamamen kandan oluşmasına neden olan bir tür hastalık olan haemolacria'nın sebebini tam olarak belirlemek için araştırmalara devam etseler de, şimdiye kadar yapılan çalışmalar birtakım ip uçları sunuyor.
Bilimfili'nin haberine göre; 1991 yılında yapılan bir çalışma haemolacria'nın kadın doğurganlığıyla bağlantılı olduğunu öne sürüyor.
Yapılan bu araştırmada incelenen 125 sağlıklı birey içerisinde, adet gören kadınların yüzde 18'inin, erkeklerin yüzde 8'inin ve hamile kadınların yüzde 7'sinin gözyaşlarında kan tespit edildiği,
menopozal sonrası kadınların ise hiçbirinin göz yaşında kan tespit edilmediği belirtiliyor.
Bu bulgular, araştırmacılara haemolacria'nın doğurgan kadınlarda hormonlar tarafından tetiklendiğinin işaretlerini veriyor.
Fakat, popülasyonun geri kalanında bu duruma enfeksiyon ya da yaralanma gibi durumların sebep olabileceği düşünülüyor.
Bacterial conjunctivitis olarak adlandırılan ve görece olarak iyi huylu denebilecek göz enfeksiyonu da kanlı gözyaşına sebep olabiliyor.
Fakat, belirtiler enfeksiyon tedavi edildikten sonra ortadan kalkıyor.
Kanlı gözyaşına, daha ciddi bir durumda ise, gözyaşı tahliye kanalının yanı sıra gözyaşı salgılanan bezin de içerisinde bulunduğu gözyaşı sistemindeki tümörler de sebep olabiliyor.
Yani, kanlı gözyaşı mecaz anlamının dışında yalnızca korku filmlerinde değil aslında birebir hayatın içerisinde yer alıyor.
"Kan ağlamak" deyimine genellikle şiirlerde ve hüzünlü hikayelerde, kan ağlamanın fiile dönüşen haline ise muhtemelen filmlerde rastlamışsınızdır.
Peki; kan ağlamak deyiminin Türk Dil Kurumu'nda belirtilen, büyük bir üzüntü içerisinde olmak, anlamının dışında gözlerinden kanlar akması şeklinde yaşanabilmesi mümkün mü?