İnsan beynini bilgisayar ile birleştiren Neuralink nedir?
SpaceX ve Tesla lideri Neuralink'in beyin-bilgisayar bağlantı teknolojisi
Neuralink Corporation, Elon Musk ve kurucu ekibi tarafından kurulan ve implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren bir Amerikan nöroteknoloji şirketidir. Şirketin merkezi San Francisco'dadır.
Çoğu kişi şirketin adını yeni duymuş olmasa da, şirket 2016 yılında kurulmuş ve ilk kez Mart 2017'de halka açıklanmıştır.
Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Elon Musk, kurmuş olduğu NeuraLink isimli şirketi üzerinden, insan beynini bilgisayar arayüzlerine bağlayacak teknolojiler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Musk geçtiğimiz aylarda söz konusu teknoloji sayesinde beş yıl gibi kısa bir süre içinde insanların yabancı dil öğrenmeye ihtiyacı olmayacak olduğunu iddia etmişti.
Elon Musk merakla beklenen bu yeni buluşunu internet ortamından canlı olarak tanıttı. Canlı yayında Neuralink’in geliştirdiği implantın bağlandığı bir domuzun beyin sinyalleri ekranlara aktarılarak, takip edildiği görüldü. Musk, "Bu, insanların Tesla'sını çağırması, video oyunu oynaması veya omurilik felçli birinin tekrar yürümesini sağlayabilir" dedi.
Musk, çipin ayakta tedavi prosedürü ile bağlanabileceğini, ancak elektrotları beynin içindeki kan damarlarına çarpmayacak kadar hassas bir şekilde yerleştirebilecek 'harika bir robota' gerek olduğunu dile getirdi.
Musk’ın tanıtımda yaptığı sunuma göre mikroçip ile beyin kontrolünü temel alan cihazın, şu sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılması hedefleniyor.
Musk açıklamasında, bu sayede beyin implantının; hafıza kaybı, depresyon, görme engeli, çeşitli nörolojik sorunlar, işitme eksikliği, uykusuzluk sorunu, depresyon, anksiyete, ağrı, nöbet ve omurga yaralanmalarını çözebilecek olduğunu belirtti.
Musk'ın tanıtmış olduğu 'Link' isimli çip kulağın arkasına implant ediliyor. Boyutu ise madeni bir para büyüklüğünde.
'Link' adlı bu çipin 'bir akıllı saatten beklenebilecek tüm özelliklere sahip olduğunu' ifade eden Musk, cihazın, "Sıcaklık, basınç gibi bir çok veriyi ölçebilecek'' olduğunu belirtti.
Cihazın özelliklerinden bahsedecek olursak; 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip olan bu implantın bataryası bir günlük kullanıma uygun şekilde tasarlanmış. Bunun yanında Bluetooth ile çalışan cihazda bulunan elektrotların beyne ulaşan kabloları saç tellerinden bile ince.