İlhamını doğadan alan 8 robot!
En popüler robot üreticileri ilhamını genellikle doğadan alıyor. Haberimizde doğadan ilham alınarak tasarlanan bazı robotları sizler için derledik.
Gerçek dünyadaki karmaşık sorunları çözmek söz konusu olduğunda, zaman zaman devreye geliştirilmiş robotlar giriyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor. Bugünün en popüler robot üreticilerinin genellikle doğadan ilham aldığını söyleyebiliriz. Sorun çözmek ve tasarım yapmak için doğadan ilham alma yaklaşımına ‘biyomimikri’ adı veriliyor. Haberimizde sizler için derlediğimiz, doğadan ilham alan 8 robotu inceleyeceğiz.
İlhamını doğadan alan 8 robot!
insanoğlunun erişemediği yerler veya yavaş ilerlediği işler için tasarlanan robotların, hayatımıza kolaylık sağladığı bir gerçek. Gelin sizler için derlediğimiz doğadan ilham alan robotlara birlikte göz atalım.
1 - Köpek robot
2 - Hamam böceği robotu
3 - Yılan robot
Guardian S neredeyse bütün arazilerde hareket edebiliyor, ince boruların içinden geçebiliyor, hatta merdivenlerden çıkabiliyor. Vücudu manyetize olduğu için bazı duvarlara tırmanabiliyor. Hareket ettikçe de çeşitli sensörler vasıtasıyla veri topluyor. Burnumuzun ya da başka yerlerimizin içinden böyle bir robotun geçtiğini düşünmek hiç hoş gelmese de cerrahlar yılan robotu ameliyat sırasında hastanın vücuduna girmek için kullanmayı düşünüyor.
4 - Kertenkele robot
Uzayda hava olmadığı için sıradan vakumlu cihazlar işe yaramıyor. Ancak kertenkeleden ilham alan robotlar, alt kısımlarındaki küçük tüyleri kullanarak yüzeylere yapışabiliyor. Bu materyal yapışkan değil ama temas ettiği yüzeye güçlü şekilde tutunabiliyor.
5 - Deve kuşu robotu
Deve kuşundan ilham alan bu robot mekanizması, Florida İnsan ve Makina Algı Enstitüsü tarafından geliştirildi. Bütün spor salonlarında bulunabilecek eliptik bisiklet mekanizmasına benzeyen bu robot, koşu bandında saatte 12 mil hızla koşabiliyor. Gerektiği zaman yavaşlayıp hızlanabiliyor. Bu çözüm, çeşitli arazilerde hız kesmeden hareket edebilecek iki ya da dört ayaklı koşucu robotlar üretmek için kullanılabilir.
6 - Hayalet vatoz robotu
Robotun geliştiricileri, MantaDroid’in bir su altı haritalama makinesi olarak ya da arama kurtarma organizasyonları tarafından kullanılabileceğini düşünüyor. Ayrıca birden fazla MantaDroid kullanılarak denizdeki kayıp dalgıçlar ya da batık nesneler aranabilir.
7 - Ahtapot robotu
İtalya’da geliştirilen ve yumuşak robotlar kategorisine dahil ahtapot robotu, tamamen yumuşak parçalardan oluşuyor. Akdeniz’de test edilen robot, yenilikçi hareket kabiliyetini başarıyla sergiledi.
8 - Şahin robot
Clear Flight Solutions robot kuşları, şahinden ilham alınarak tasarlandı. Bu robotik kuşlar, gerçek kuşların havaalanlarının uçuş güzergahına yaklaşmamasını sağlamakla görevli. Clear Flight Solutions Ar-Ge Mühendisi Wessel Straatman Digital Trends’e verdiği röportajda “Bu yırtıcı robot kuşların gerçek yırtıcı kuşlardan ayırt edilmesine imkan yok. Bu yüzden diğer kuşlar bu yırtıcı robot kuşları görünce onun uçtuğu bölgeye yanaşmamayı tercih ediyor.” dedi.