Hem İlginç hem de "Korkunç" olan 10 garip gezegen! [Part 1]
Uzay..... İnsanların en çok merak ettiği derin siyahlık. İnsan zaten hep en ulaşamadığına en çok merak duyuyor nedense. Ancak haberimizdeki gezegenleri eminiz merak etseniz bile duyunca çok korkabilirsiniz. İşte derin uzaydaki en ilginç ve korkutucu 10 gezegen.
1.) J1407b - Exomoon veya "Steroidler Üzerindeki Satürn"
J1407b, Satürn'ün halkalarından birinin yaklaşık 640 katı olan devasa gezegensel halka sistemi nedeniyle "steroidli Satürn" veya "Süper Satürn" olarak adlandırılmıştır.
Erboğa takımyıldızında, Dünya'dan 434 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir öte gezegendir ve Satürn'e benzer halkaları olan bilinen tek öte gezegendir. Bu gezegen Satürn ile yer değiştirirse, halkaları Dünya'nın gökyüzüne hükmedecek ve dolunaydan birçok kez daha büyük görünecektir.
Halka sisteminin ortasında büyük bir boşluk var ve Mars boyutunda bir dış uydunun bu boşluk içinde gezegenin yörüngesinde dolandığı düşünülüyor. Bu Exomoon gezegeninde yaşayan herhangi bir uzaylı ırkı varsa sanırız çok şanslıdır, çünkü gökyüzüne baktıklarında olağanüstü bir manzaraya sahipler.
2.) Gliese 581c - Potansiyel olarak yaşanabilir öte gezegen
Gliese 581c, Terazi takımyıldızında, Dünya'dan 20 ışık yılı veya 120 trilyon mil (192 trilyon kilometre) uzaklıkta bulunan bir öte gezegendir. Gezegen, yıldızının yörüngesinde 6,8 milyon mil (yaklaşık 10,9 milyon kilometre) uzaklıkta, Dünya ile Güneş arasındaki 93 milyon mil (150 milyon kilometre) mesafenin sadece %7'si içerisinde dönüyor.
Gliese 581c gelgitli bir gezegendir. Yani gezegenin bir tarafı her zaman yıldızına bakar ve diğer tarafı ise asla bakmaz; yakın tarafı sizi anında eritecek kavurucu sıcaklıkları yaşarken, uzak taraf ise sizi anında donduracak donma dereceleri yaşar. Bu gezegende donmuş bir kardan adama dönüşmeniz çok kısa sürer.
Bununla birlikte, bu iki uç arasında (Her iki tarafın kesiştiği nokta), uzaylı yaşamını teorik olarak destekleyebilecek daha iyi koşullara sahip, dar bir toprak şeridi var.
3.) Gj 1214b - Su Dünyası!
Bir okyanus gezegeni olduğu için bilinen en olası adaylardan birisi. GJ 1214b'nin karası yok, sadece tüm yüzeyi kaplayan okyanusları mevcut. Eğer bu gezegen tam bir su dünyasıysa, muhtemelen Jüpiter'in Galilean uydusu olan Europa'nın daha büyük ve daha sıcak bir versiyonu olarak düşünülebilir.
4.) Gliese 436b - Fizik kanunlarına meydan okuyan gezegen
Gliese 436b, Aslan takımyıldızında, Dünya'dan 30 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir öte gezegendir. Gezegenin en dikkat çeken kısmı fizik yasalarına meydan okuyor olması. Bu gezegen, yıldızının yörüngesinde Merkür'ün güneşe olduğundan 15 kat daha yakın bir mesafede dönüyor ve buzlu yüzeyi 439 °C (822 °F) sıcaklıkta kavrulmaya devam ediyor.
O halde buz, erime noktasının 439 derece üzerinde tamamen katı halde nasıl kalabiliyor? Çünkü bu gezegendeki yerçekimi o kadar güçlüdür ki, gezegenin atmosferindeki eser miktardaki su buharını katı buzla sıkıştırıyor ve her ne kadar yanarsa yansın erimesini engelliyor.
Yıldızının etrafındaki bir yörünge dönüşü ise sadece yaklaşık 2 gün, 15,5 saat sürüyor.
5.) 55 Cancri E - "Elmas" Gezegen
55 Cancri E, Yengeç takımyıldızında bizden sadece yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Dünya'nın iki katı büyüklüğünde, ancak yaklaşık 8 kat daha büyük ve iki kat daha fazla yoğunlukta.
Ana yıldızının kendi güneşimizden çok daha fazla karbonu var ve gezegenin kütlesinin büyük ölçüde karbon olduğu düşünülüyor. 4417 °F (2400 °C) olan basınç ve ortalama maksimum yüzey sıcaklığından dolayı, bu "süper Dünya"'nın elmaslarla kaplı olduğuna inanılıyor.
Ana yıldızına o kadar yakındır ki, gezegenin tam bir yörüngeyi tamamlaması sadece 18 saat sürüyor.
6.) Hat-P-7b - "Yakut ve Safir" yağan yer
HAT-P-7b, Cygnus takımyıldızında, Dünya'dan yaklaşık 1000 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır.
Bu öte gezegenin gece tarafında, atmosferde yüksek oranda alüminyum oksit (korindon) çökeltisi bulunur. Korindon taşları yakut ve safir olduğundan, gezegenin gece tarafındaki varsayımsal hava durumu 'yağmur yakut ve safir' olarak tanımlanabilir. Gezegen ayrıca şiddetli fırtınalardan mustariptir, bu nedenle yakutlar ve safirlerin gezegenin her yerine dağılmış olması muhtemel.
7.) Psr J1719-1483 B - Bir Pulsar çevresinde dönen gezegen
Bu gezegen, yaklaşık olarak büyük bir şehir büyüklüğünde olan bir pulsar veya son derece kompakt ve yoğun nötron yıldızının yörüngesinde dönüyor. Bu, 12 mil (19 kilometre) bir çapa sahiptir, ancak kütlesi Güneş'in kütlesinin 1.4 katıdır. Pulsarlarla ilgili başka bir bilgi de hızlı dönmeleridir. Dolayısıyla bu gezegenin 2 saatlik bir yörünge dönüşü vardır.
8.) Hd 189733b - Gökyüzünden "Cam" yağıyor
HD 189773b, güneş sistemimizde yer alan Jüpiter'den biraz daha büyüktür ve Dünya'dan yaklaşık 62 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır.
Gezegen, derin, güzel masmavi rengini, gezegenin aslında çoğunlukla silikat atomlarından ve parçacıklarından oluşan garip atmosferinden alıyor. Gezegendeki rüzgâr hızları, aslında saniyede yaklaşık 2 kilometre (ses hızından yedi kat daha hızlı) olan, saatte 5.400 mil (8.690 km) kadar yüksek bir hıza ulaşabiliyor. Sıcaklıklar ayrıca gezegende 900 °C'nin (1652 °F) üzerine çıkabiliyor.
Bu gezegen hakkında ilginç ve korkutucu olan şey ise dayanılmaz derecede hızlı rüzgarlarla birlikte kelimenin tam anlamıyla cam yağdırmasıdır. Tam olarak bu fırtına eğer bir şekilde Dünya'daki ekvatorda meydana gelecek olsaydı, sadece beş buçuk saat içinde tüm Dünya'yı dolaşabilecekti.
9.) Wasp-12b - Işığı yiyen gezegen
WASP-12b bilinen en karanlık öte gezegenlerden biridir. Gezegenin gündüz tarafı ışığı uzaya yansıtmak yerine tabiri caizse yiyor. Jüpiter'in iki katı büyüklüğünde olan öte gezegen, atmosferine düşen görünür yıldız ışığının en az yüzde 94'ünü yakalama konusunda eşsiz bir yeteneğe sahip. Atmosferin sıcaklığı, 4600 °F (8,312 °C) ile resmen kaynıyor.
Gündüz tarafı, her zaman yıldızına dönük olduğu için tüm görünür ışığı biriktirir. Gezegen yörüngesine o kadar yakındır ki gece ve gündüz tarafları sabit kalır. WASP-12b günde bir kez bir yörüngeyi tamamlar. Gece tarafı, su buharı ve bulutların oluşmasına izin veren kabaca 2.200 ° F (3.992 ° C) sıcaklıklarda kalıyor ve çok daha soğuktur. Gezegenin aşırı ısınmış atmosferinden yayılan bir malzeme sayesinde girdabı yıldızına dökülüyor.
Bu tuhaf öte gezegen, ev sahibi yıldızına çok yakın yörüngede dönen ve muazzam sıcaklıklarla ısıtılan "sıcak Jüpiterler" sınıfından birisidir.
10.) Gj-504b - Pembe Gezegen
Bu güzel pembe veya macenta mı demeliyim, renkli öte gezegen Başak takımyıldızının sakinidir. Adı Gliese 504 b'dir (ancak genellikle GJ-504b olarak anılır) ve yıldızının yörüngesinde Jüpiter'in güneş etrafındaki yörüngesinden yaklaşık dokuz kat daha uzaktır.
Bu gezegenin ilginç bir özelliği de yeni oluşmuş bir gezegen olması ve hala ısıyla parlıyor olması, bu da yüzeyin eflatun rengi gibi görünmesine neden oluyor.