Hacker'ların yeni hedefi Elektrikli Araçların şarj istasyonları!
Gelişen EV otomobil endüstrisi birçok anlamda insanlara ve çevreye çok daha temiz ulaşım imkânı sunuyor. Dünyaya salınan emisyon gazlarını EV araçları ile minimum düzeye indirmek mümkün. Ancak bu piyasanın da korkulu rüyası var. Hackerlar!
Dünya hızla EV taşımacılığına geçerken, otomotiv endüstrisi bazı büyük sorunlarla karşı karşıya. Küresel şarj ağlarıı, yoldaki daha fazla EV'ye ayak uydurmak zorunda kalırken, üreticiler de ağlarını genişlettikçe, bu büyük planlarında çatlakların olabileceği ortaya çıkıyor.
Kısa bir süre önce, Moskova dışındaki uzun bir elektrikli araç şarj cihazı istasyonunun Ukraynalı hackerlar tarafından savaş ve Putin karşıtı mesajlar göstermek için saldırıya uğradı. Birleşik Krallık'taki şarj istasyonlarının ekranlarında da benzer görüntüler gösterilmişti.
EV altyapısını hacklemek daha yaygın hale geliyor ve birçok kişinin düşündüğünden ileride daha büyük bir sorun haline gelebilir.
Uzmanlar, son birkaç ayda, bilgisayar korsanlarının şarj cihazlarına fidye yazılımlarını yüklemek veya işlevselliğini tamamen durdurmak için yüklediği diğer zararlı yazılımlar da dahil olmak üzere, şarj istasyonu hackleme olaylarında büyük bir artış göründü.
Bilgisayar korsanları ayrıca bir fidye ücreti ödeyene kadar kullanıcıları kullanıcı profillerinden kilitleyebilir veya şarj ücretlerinden tasarruf etmek için şarj cihazlarını de hackleyebilirler.
Upstream Security CEO'su Yoav Levy, "İlk hack'leri şimdiden görmeye başladık ve eminim yayınlanmamış birçok vaka vardır. Hacker'lar para kazanmanın yollarını arıyorlar" dedi. Ancak saldırıya uğrayan sadece EV şarj istasyonları değil: arabaların kendilerine de hackerler tarafından her türlü hain amaçlarla erişilebilir durumda.
Kablosuz güncellemelerin artması ve arabalar ile kişisel elektronik cihazlarımız arasındaki sürekli artan bağlantı sayesinde hem siyah hem de beyaz şapkalı bilgisayar korsanlarının araçlarımıza erişmesi daha kolay hale geliyor.
Siyah şapka korsanları, yasa dışı nedenlerle ve genellikle parasal kazanç veya politik nedenlerle yazılımları hackleyen kişilerdir. Beyaz şapka korsanları, şirketlerin sistemlerini geliştirmelerine yardımcı olmak için yazılım sistemlerine girmeye çalışır.
2018'de, telefonunu bir aracın yazılımına sızmak için kullanan siyah şapkalı bir hacker rapor edilmişti. 21 yaşındaki adam Tesla Model 3'e sızmayı başardı. Levy'ye göre, 2021'deki tüm siber saldırıların yüzde 80'inden fazlası uzaktan gerçekleştirildi, yani bilgisayar korsanı ile bir araç veya şarj istasyonu arasında fiziksel bir bağlantı olmadan, bu da korkutucu olan kısım.
Levy, bilgisayar korsanlarının sonunda filo araçlarını hedef alabileceğini ve büyük araç gruplarının saldırıya uğramış istasyonlarda şarj olmasına izin vermek için büyük meblağlar talep edebileceğini belirtiyor.
"Bir tüketici, şarj istasyonunu EV için serbest bırakmak adına fidye yazılımı ödeyecek mi? Sanmıyorum. Ancak bir filonuz varsa veya bu sizin işinizse, o zaman daha büyük bir riskle karşı karşıya kalırsınız.
Bir teslimat şirketi düşünün ve Noel'den hemen önce tüm filonuz kapatıldı. Bu ne kadar yıkıcı olurdu?" dedi. Yeni teknoloji büyüdükçe güvenliği de artacak, ancak şu anda bilgisayar korsanları bu zamanı biraz para kazanmak için altın bir fırsat olarak görüyorlar.